Vyzerá ako maslo, je vyrábané ako maslo, má podobnú vôňu ako bežné maslo, tak v čom sa od bežného masla naozaj líši?
V čom je maslo Ghee zdravšie oproti klasickému maslu?
Ghee je bežne označované ako „prepustené maslo“, ktoré je zdrojom tuku. Ten sa tradične využíva v indickej kuchyni, odkiaľ aj pochádza. Viete, čo je na tomto masle najlepšie? Nie je zložité na výrobu, preto si ho môžete pripraviť aj sami doma.
Medzi najpôsobivejšie prínosy tohto masla patrí jeho schopnosť chrániť gastrointestinálny systém, vyvážiť hladinu cholesterolu, poskytnúť organizmu dostatok energie či znížiť zápal v kĺboch. Okrem toho zlepšuje zdravie očí, posilňuje imunitný systém a dokonca dokáže zabrániť vzniku určitých druhov rakoviny. Toto nie sú jediné triky, ktoré má maslo ghee „v rukáve“ – má bohaté účinky na ľudský organizmus. Tak sa presvedčte sami.
Odporúčame: Čo sú zubné fazety a ako dokážu premeniť úsmev na dokonalosť?
Bohaté na vitamíny A, D a E rozpustné v tukoch
Ak máte intoleranciu na lepok, syndróm praskajúceho čreva, Crohnovu chorobu alebo ochorenie pankreasu, je viac ako pravdepodobné, že máte problém so zachytávaním vitamínu A. Použitím tohto masla pri varení môžete zvýšiť hladinu tohto vitamínu v tele. Tento vitamín podporuje videnie, preto v prípade jeho nedostatku môže dôjsť k šeroslepote. Chráni organizmus pred nachladením, chrípkou a zápalom priedušiek.
Vitamín D je zas vitamín, ktorý načerpávame počas letných mesiacov pri slnení sa. Poprípade si ho dopĺňame prostredníctvom vitamínových doplnkov. Maslo ghee je však jedným z prírodných prostriedkov, ktoré dokážu organizmu dodať vitamín D. Tento vitamín ovplyvňuje svaly a kosti tým, že pomáha liečiť ich bolesť, chronickú únavu a osteoporózu. Priaznivo vplýva aj na imunitný systém – zabraňuje vzniku, ale aj pomáha liečiť nachladnutie, chrípky a iné infekcie.
Vitamín E zas pôsobí ako antioxidant a prirodzený zvlhčovač pokožky. Jeho úlohou v tele je opravovať poškodenú pokožku, zlepšiť videnie a vyrovnať cholesterol.
Zásoba energie
Maslo ghee obsahuje širokú škálu tukov, ktoré zahŕňajú mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú veľmi užitočné pre telo. Tieto tuky môžu byť spracovávané pečeňou a spaľované ako energia. Takto sa tieto tuky neukladajú do zásoby a prispievajú tak k zvýšeniu hmotnosti. Pre športovcov alebo iných ľudí s aktívnym životným štýlom s vysokou spotrebou energie, môže maslo ghee poskytnúť výbuch energie, ktorá je potrebná na to, aby každý športovec zvládol aj ten najnáročnejší tréning.
Keďže z tohto masla nedochádza k usádzaniu tukov v organizme, maslo je vhodné aj pre tých, ktorí sa snažia znížiť svoju hmotnosť. Rovnako podporuje trávenie, čím sa zrýchľuje činnosť metabolizmu.
Bude ťa zaujímať: Klimaktérium (prechod): Aké sú jeho príznaky a ako ho zvládnuť?
Maslo pre alergikov, ktoré znižuje zápal
Maslo ghee počas svojej výroby prejde cez množstvo procesov, ktoré ho zbavia mliečnych zložiek. Vďaka samotnému procesu výroby je tak maslo vhodné aj pre tých jedincov, ktorí majú intoleranciu na laktózu alebo pre tých, ktorí nemôžu konzumovať klasické maslo. Maslo ghee môžete konzumovať bez obáv z tráviacich problémov.
Ghee obsahuje kyselinu maslovú, čo je jedna z najužitočnejších mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré telo potrebuje. Nedávny výskum preukázal, že táto kyselina skutočne znižuje zápal, najmä v tráviacom trakte. Preto sa maslo odporúča ako doplnok stravy pre ľudí trpiacich ulecróznou kolitídou (choroba, ktorá spôsobuje zápal vnútornej sliznice hrubého čreva alebo konečníka).
Pozri aj: Sexy chlap, ktorý dokonale klame svojím telom. Uhádnete jeho vek?
Maslo Ghee pre krásne deti
Ak plánujete v budúcnosti založiť rodinu, k čomu samozrejme patria aj vlastné deti, tak by ste mali do svojej stravy začleniť toto maslo. Obsahuje totiž vitamín K2, ktorý by mal byť v období tehotenstva zaradený do stravy matky. Vitamín K2 zohráva rozhodujúcu úlohu pri vývoji tváre a zubov. Podľa výskumu deti narodené matke, ktoré mali v organizme vysoký obsah tohto vitamínu, majú väčšiu šancu mať symetrickú tvár s dostatočným priestorom pre rast zdravých zubov.
Ako si vyrobiť maslo ghee (prepustené maslo)?
Na jeho výrobu budete potrebovať klasické čerstvé maslo, hrniec, gázu, sklenenú nádobu a čas.
Ako prvé si maslo nakrájajte na menšie kúsky a vložte do nádoby na varenie (nádobu vyberajte takú, v ktorej máte istotu, že sa maslo nepripáli). Maslo začnite zohrievať a občas premiešajte. Postupne sa vám bude na povrchu vytvárať biela pena, ktorú pozbierajte lyžicou (nevyhadzujte ju – dá sa použiť ako prísada do koláčov alebo nátierok). Nechajte maslo variť dovtedy, kým sa nevyčíri. Následne ho odstavte a nechajte postáť, aby sa netukové zložky usadili na dne hrnca. Ešte teplé maslo preceďte cez husté sitko a gázu do pripravenej sklenenej nádoby. Usadeniny v hrnci môžete tiež využiť do koláčov alebo na chlebík.
Odporúčame: Letné ovocie pre zdravie a krásu: Tieto recepty ťa dostanú!