Maslo GHEE: Spoznajte jeho impozantné účinky na organizmus

Vyzerá ako maslo, je vyrábané ako maslo, má podobnú vôňu ako bežné maslo, tak v čom sa od bežného masla naozaj líši?

 

V čom je maslo Ghee zdravšie oproti klasickému maslu?

 

Ghee je bežne označované ako „prepustené maslo“, ktoré je zdrojom tuku. Ten sa tradične využíva v indickej kuchyni, odkiaľ aj pochádza. Viete, čo je na tomto masle najlepšie? Nie je zložité na výrobu, preto si ho môžete pripraviť aj sami doma.

 

Medzi najpôsobivejšie prínosy tohto masla patrí jeho schopnosť chrániť gastrointestinálny systém, vyvážiť hladinu cholesterolu, poskytnúť organizmu dostatok energie či znížiť zápal v kĺboch. Okrem toho zlepšuje zdravie očí, posilňuje imunitný systém a dokonca dokáže zabrániť vzniku určitých druhov rakoviny. Toto nie sú jediné triky, ktoré má maslo ghee „v rukáve“ – má bohaté účinky na ľudský organizmus. Tak sa presvedčte sami. 

 

Odporúčame: Čo sú zubné fazety a ako dokážu premeniť úsmev na dokonalosť?

Zlyhanie imunitného systému

Zdroj: Shutterstock®

Bohaté na vitamíny A, D a E rozpustné v tukoch

Ak máte intoleranciu na lepok, syndróm praskajúceho čreva, Crohnovu chorobu alebo ochorenie pankreasu, je viac ako pravdepodobné, že máte problém so zachytávaním vitamínu A. Použitím tohto masla pri varení môžete zvýšiť hladinu tohto vitamínu v tele. Tento vitamín podporuje videnie, preto v prípade jeho nedostatku môže dôjsť k šeroslepote. Chráni organizmus pred nachladením, chrípkou a zápalom priedušiek.

 

Vitamín D je zas vitamín, ktorý načerpávame počas letných mesiacov pri slnení sa. Poprípade si ho dopĺňame prostredníctvom vitamínových doplnkov. Maslo ghee je však jedným z prírodných prostriedkov, ktoré dokážu organizmu dodať vitamín D. Tento vitamín ovplyvňuje svaly a kosti tým, že pomáha liečiť ich bolesť, chronickú únavu a osteoporózu. Priaznivo vplýva aj na imunitný systém – zabraňuje vzniku, ale aj pomáha liečiť nachladnutie, chrípky a iné infekcie.

 

Vitamín E zas pôsobí ako antioxidant a prirodzený zvlhčovač pokožky. Jeho úlohou v tele je opravovať poškodenú pokožku, zlepšiť videnie a vyrovnať cholesterol. 

Nečerpávanie eneregie

Zdroj: Shutterstock®

Zásoba energie

Maslo ghee obsahuje širokú škálu tukov, ktoré zahŕňajú mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú veľmi užitočné pre telo. Tieto tuky môžu byť spracovávané pečeňou a spaľované ako energia. Takto sa tieto tuky neukladajú do zásoby a prispievajú tak k zvýšeniu hmotnosti. Pre športovcov alebo iných ľudí s aktívnym životným štýlom s vysokou spotrebou energie, môže maslo ghee poskytnúť výbuch energie, ktorá je potrebná na to, aby každý športovec zvládol aj ten najnáročnejší tréning.

 

Keďže z tohto masla nedochádza k usádzaniu tukov v organizme, maslo je vhodné aj pre tých, ktorí sa snažia znížiť svoju hmotnosť. Rovnako podporuje trávenie, čím sa zrýchľuje činnosť metabolizmu. 

 

Bude ťa zaujímať: Klimaktérium (prechod): Aké sú jeho príznaky a ako ho zvládnuť?

Tráviace ťažkostí

Zdroj: Shutterstock®

Maslo pre alergikov, ktoré znižuje zápal

Maslo ghee počas svojej výroby prejde cez množstvo procesov, ktoré ho zbavia mliečnych zložiek. Vďaka samotnému procesu výroby je tak maslo vhodné aj pre tých jedincov, ktorí majú intoleranciu na laktózu alebo pre tých, ktorí nemôžu konzumovať klasické maslo. Maslo ghee môžete konzumovať bez obáv z tráviacich problémov.

 

Ghee obsahuje kyselinu maslovú, čo je jedna z najužitočnejších mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré telo potrebuje. Nedávny výskum preukázal, že táto kyselina skutočne znižuje zápal, najmä v tráviacom trakte. Preto sa maslo odporúča ako doplnok stravy pre ľudí trpiacich ulecróznou kolitídou (choroba, ktorá spôsobuje zápal vnútornej sliznice hrubého čreva alebo konečníka).

 

Pozri aj: Sexy chlap, ktorý dokonale klame svojím telom. Uhádnete jeho vek?

Krása detí a vitamín K2

Zdroj: Shutterstock®

Maslo Ghee pre krásne deti

Ak plánujete v budúcnosti založiť rodinu, k čomu samozrejme patria aj vlastné deti, tak by ste mali do svojej stravy začleniť toto maslo. Obsahuje totiž vitamín K2, ktorý by mal byť v období tehotenstva zaradený do stravy matky. Vitamín K2 zohráva rozhodujúcu úlohu pri vývoji tváre a zubov. Podľa výskumu deti narodené matke, ktoré mali v organizme vysoký obsah tohto vitamínu, majú väčšiu šancu mať symetrickú tvár s dostatočným priestorom pre rast zdravých zubov.

Prepustené maslo Ghee

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vyrobiť maslo ghee (prepustené maslo)?

Na jeho výrobu budete potrebovať klasické čerstvé maslo, hrniec, gázu, sklenenú nádobu a čas.

 

Ako prvé si maslo nakrájajte na menšie kúsky a vložte do nádoby na varenie (nádobu vyberajte takú, v ktorej máte istotu, že sa maslo nepripáli). Maslo začnite zohrievať a občas premiešajte. Postupne sa vám bude na povrchu vytvárať biela pena, ktorú pozbierajte lyžicou (nevyhadzujte ju – dá sa použiť ako prísada do koláčov alebo nátierok). Nechajte maslo variť dovtedy, kým sa nevyčíri. Následne ho odstavte a nechajte postáť, aby sa netukové zložky usadili na dne hrnca. Ešte teplé maslo preceďte cez husté sitko a gázu do pripravenej sklenenej nádoby. Usadeniny v hrnci môžete tiež využiť do koláčov alebo na chlebík. 

 

Odporúčame: Letné ovocie pre zdravie a krásu: Tieto recepty ťa dostanú!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Milka Damašková

Milka Damašková

09.08.2017 03:27

Srdečná vďaka za skvelý článok !:) Ćasť mojej rodiny je "bezlaktózna" a tak je ich jedálny lístok ochudobnený o niektoré potraviny,na ktoré boli v minulosti zvyknutí. Preto hľadáme vhodné alternatívy a oceníme každú dobrú radu. Za tú Vašu- jedno veľké ĎAKUJEM :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

09.08.2017 17:16

toto maslo je výborné, určite stojí za vyskúšanie :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

09.08.2017 18:38

počula som, že v minulosti si ho vyrábali aj naše staré mamy, rada by som ho odskúšala aj ja sama

Vaše meno:

Monika Č

Monika Č

09.08.2017 21:04

Toto maslo má krásnu orieškovú vôňu. Ja som ho napríklad zaraďovala môjmu synčekovi medzi prvé tuky a naozaj je vhodný pre drobčekov.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

09.08.2017 21:31

super clanok... sice to pre mna novinka nie je... moja laktozova intolerancia o tom svedci.... robim si ho velmi casto doma.. a hrozne mi chutiii a to nie len mne... zvykol si uz aj moj drahy na chut netradicneho masla

Vaše meno:

forest forestsk

forest forestsk

11.08.2017 09:50

Dobry den,

mne sa to zda, ale to myslim uplne seriozne a neprovokacne, ako uplny nezmysel. Ak sa maslo ghee dosiahne iba jednoduchym zohriatim tak to iste dosiahlem ked robim pstruha na masle alebo nieco na masle varim. Nemate pocit ze dnes uz bude senzacia aj z toho ze niekto uvari vakce nielen na tvrdo alebo makko ale aj na polomakko a bude z toho "BOMBA"
pozdravujem a odporucam pouzivat zdravy sedliacky rozum Forest

P.s. moja starka na lazoch takto podobne, ale pri presne urcenej teplote konzervovala maslo co doma vyrobila aby sa jej nepokazilo po ceste na trh

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

14.08.2017 17:22

stoji za vyskúšanie :)

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

23.09.2017 22:59

Zaujímavý článok, no aj tak najlepším maslom bolo určite to, ktoré pracne doma vyrábali naše babky a mamky. Popri staraní sa o „kŕdeľ“ detí sa trápili s jednou dvomi kravičkami, bez ktorých by ich aj tak ťažký život bol ešte ťažším. Čerstvé maslo, lepšie ako z obchodu, (bez chémie), bolo stále. To terajšie, za ktoré si bez akéhokoľvek podielu na jeho výrobe predajcovia pýtajú naozaj nekresťanské peniaze sa mu nikdy nevyrovná. Kto to zažil, iste mi dá za pravdu. Škoda, že tá doba je už minulosťou, lebo za pár rokov už aj deti žijúce na dedine budú poznať ako vyzerá krava iba z televízie. A maslo bude určite propagované ako výrobok potravinárskeho priemyslu a nie ako produkt živočíšneho pôvodu.

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

25.09.2017 21:30

Už dlho som rozmýšľaha že ho spravím,ďakujem za postup

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

25.11.2017 19:17

O Ghee mi už dávnejšie vravel známy, že si ho kvôli svojmu ochoreniu pripravuje a že je zdravšie ako bežné maslo, tým, že sa odparí voda a odstránia mliečne proteíny. No neskúšala som ho . Asi treba vyskúšať a porovnať. Vďaka.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.