Každý dobrý kuchár nemyslí iba na to, ako pripraviť jedlo čo najchutnejšie, ale rovnaký dôraz dáva na kvalitu potravín, z ktorých pokrm pripravuje.
Všetky modernejšie a vzdelanejšie reštaurácie sa riadia heslom "zdravo a chutne" a rovnaké heslo majú zaužívané aj všetky domácnosti, ktorým záleží na zdraví celej rodiny. Predsa len, v modernej reštaurácii, kde si šéfkuchár potrpí na najkvalitnejšie potraviny, sa celá rodina stravuje skôr výnimočne. Preto by sa mali zaviesť malé zdravšie alternatívy v domácej kuchyni. Čo tak začať olejmi? Zdravé oleje môžeme používať rovnako v teplej ako aj v studenej strave.
Viete si vybrať správny a zdravý olej na varenie? Ponuka v obchodoch je skutočne široká, v bio potravinách nájdete množstvo olejov, o ktorých ste predtým ani nepočuli. Za zdravšími alternatívami netreba chodiť do drahších obchodov s bio potravinami, stačí si správne vybrať v bežných potravinách.
Pozri tiež: Ako sa stravovať pred a po tréningu?
TOTO SÚ NAJZDRAVŠIE OLEJE NA VARENIE:
1. Extra panenský kokosový olej
Tento olej je už omnoho dostupnejší aj v bežných potravinách. V minulosti sme za ním museli cestovať do obchodných centier alebo malých špecializovaných prevádzok, ktoré ponúkali rôzne bio a iné najčerstvejšie potraviny. Dnes však kokosový olej používajú mnohé domácnosti, a to nielen na varenie. Môžete si ním natierať celé telo, variť s ním a dokonca vyprážať. Má totiž vysokú tepelnú odolnosť.
Obsahuje množstvo nasýtených tukov, no netreba sa ho preto vzdávať, pretože kokosový olej je veľmi ľahko stráviteľný, a preto je výborný hlavne pre športovcov a aktívnych ľudí. Rovnako pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Totiž, tuky z extra panenského kokosového oleja sa neukladajú ako tukové tkanivo, pretože sa spracovávajú v pečeni. Samozrejme, neplatí to, ak ste sedavý typ človeka, ktorý si vychutnáva jedlo v obrovských množstvách bez pohybu. Kokosového oleja sa skutočne netreba báť, naše telo potrebuje aj nasýtené aj nenasýtené tuky.
Vyskúšaj: Recept: Tlačenka s čerstvým špenátom
2. Avokádový olej
Aj avokádový olej v dnešnej dobe nie je ťažké nájsť v regáloch obchodných reťazcov. Stále viac ľudí zisťuje, aké úžasné účinky má na naše zdravie a telo. Obsahuje podobne ako olivový olej, mononenasýtené mastné kyseliny, ale aj nasýtené a polynenasýtené tuky. Ideálny je do studenej kuchyne, do šalátov alebo napríklad na chlieb so syrom, podobne ako olivový olej. Pomáha ľuďom so srdcovo-cievnymi chorobami. Výborný je pre ľudí so zhoršujúcim sa zrakom a pomáha tiež liečiť nezdravú pokožku, predovšetkým psoriázu. Ak by sa avokádový olej prepálil, uvoľňovali by sa nebezpečné trans-tuky, ktoré spôsobujú množstvo ochorení vrátane rakoviny.
3. Extra panenský olivový olej
O olivovom oleji sa toho popísalo už mnoho a skutočne patrí medzi najzdravšie oleje vôbec. Mnoho reštaurácií a tiež domácností používa olivový olej na varenie a taktiež vyprážanie. Extra panenský olivový olej obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny a je ideálny do studených pokrmov, rovnako ako avokádový. Na vyprážanie sú špeciálne olivové oleje. Tento olej nás chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami a pravidelnou konzumáciou dokáže znižovať cholesterol v krvi. Konzumovať by ho mali pacienti s cukrovkou. Podporuje funkciu mozgu a vďaka vitamínu E zlepšuje stav pleti a celej pokožky.
Odporúčame: Originálny trik ako si vybrať správnu veľkosť podprsenky.
4. Bravčová, husacia masť a loj
Áno, čítate správne. Rastlinné tuky sú veľmi zdravé, ale rovnako zdravé sú aj živočíšne. Pozor však na to, aké. Naše staré mamy varili a vyprážali jedine na týchto živočíšnych tukoch, avšak všetky pochádzali z domácej výroby, zo zvierat, ktoré boli chované na dvore, pásli sa na lúkach a kŕmili ich výlučne prírodnými krmivami. Preto boli tieto tuky bohaté na mononenasýtené a nasýtené tuky, to znamená, že sa neprepečú tak skoro, ako by sa v rovnakom čase prepiekli rastlinné tuky. Bravčová masť je bohatá na vitamín D, ak boli prasatá viac na slnku ako v bitúnkoch.
Pozri aj: Chceš mať aj ty krásne lesklé vlasy? Tak to skús takto!
8 komentárov
Ingrid Štefanová st.
31.12.2017 13:34horsie je ze problem zohnat kvalitnu mast,uz pomaly nikto negazduje
Jana Komadová
20.12.2017 19:18Nedám na bravčovú masť dopustiť
Soňa Krátka
13.12.2017 19:07už dlhšie "silno uvažujem o tom, kúpim slaninku a vytopím mas tak, ako som to robievala voľakedy...
Zdena Paňková
26.09.2017 07:18Používam olivový olej,bravčovú masť a tiež diviačiu masť, záleží na tom, čo pripravujem. Sú jednoducho jedlá, ktorých základ tvorí masť inak by to "nechutilo" - zvyk.
Monika Červinková
25.09.2017 21:34kokosový, olivový olej je u nás na bežnom poriadku a bravčová masť je tiež in!
Mária Maxianová
25.09.2017 18:48avokádový olej zatiaľ nepoznám
Tomáš Kamenár
25.09.2017 16:18dávam prednosť živočíšnym tukom ako tým rastlinným ktoré propaguje táto doba..
Mária Frnová
25.09.2017 10:24avokádový olej som ešte neskúšala, veľa som o ňom už čítala, takže sa musím po ňom poobzerať...