Baza čierna a jej benefity: Tu sú skvelé tipy na jej použitie

Bazu niekto môže považovať len za nevyužitú rastlinu, ktorá má podobu keru alebo stromu. Kvitne dvakrát do roka, a to najprv na jar, keď v máji zakvitne silne voňajúcimi žltobielymi kvetmi. Potom zasa na jeseň, keď jej lístky začnú žltnúť, opadávať a odhaľovať bohaté strapce sýto čiernych plodov. Avšak, niektorí naozaj poznajú všetky benefit tejto rastliny.

Napríklad jej farba sa využíva na výrobu sladkostí a mliekarenských výrobkov. Niekoľko podnikateľov ju spracováva aj ako farbivo na textile či ako prírodné farbivo. Okrem farbiva sa vie využívať ako potravina, liečivá rastlina a sušená voňavá ozdoba. 

Liečivé účinky bazy

„Kôra, plody, listy a kvety – každá časť obsahuje silu a dobro, každá je plan požehnania. Temné sily putujú cez konáriky a drevo do podzemia,” píše sa v knihe Magické rastliny Keltov.

Ľudským a medicínskym okom kvety bazy obsahujú flavonoidy, najmä rutín, riesloviny, glykozid sambunigrin, organické kyseliny, cholín, sacharidy, stopy silice a vitamín C. V zrelom plode sú organické kyseliny, cukor, anthokyanove farbivo, vitamín A,C a silice.

Kvet čiernej bazy má tiež čistiaci účinok, napomáha s obličkami, krvným tlakom, nadmerným zadržiavaním vody v tele a cievnymi chorobami. Éterické oleje s ich aromakomplexom spôsobujú mierne potenie a uvoľňovanie hlienov. Aj pri ťažkostiach so žalúdkom sa v domácej medicíne úspešne používa bazový čaj.

Odporúčame: ​Obľúbený chlebík vo vajíčku trochu inak? Pozri, ako ho ozvláštniť!

Ďalšie benefity bazy:

  • Je silný antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom a spomaľuje proces starnutia,
  • Pomáha upokojovať podráždenú, začervenanú pleť so sklonom k akné. Najlepšie na to zaberá výluh z kvetov bazy čiernej. Pomocou vatového tampónu je potrebné si postihnuté miesta potierať 2x denne,
  • Má aj protizápalové a regeneračné účinky. Vďaka svojmu zloženiu sa z čerstvých kvetov vyrába domáca pleťová maska, ktorá pleť lieči, upokojuje a regeneruje,
  • Čaj z kôry a kvetov je veľmi účinným prostriedkom hlavne v začiatkoch nachladnutia, uvoľňuje dýchacie cesty a poskytuje okamžitú úľavu.
  • Bazová marmeláda, sirup a čaj sú naozaj neodolateľné!

Palacinky z bazových kvetov

Okolík s kvetmi sa dá použiť ako potravina. Môžete ho namočiť do palacinkového cesta a opražiť na panvici. Vzniknú vám veľmi chutné bazové palacinky alebo dolky. Keďže sú plody mierne jedovaté, nikdy ich nekonzumujte surové. Po zahriatí sa ale môžu konzumovať bez akýchkoľvek obáv.

Odporúčame prečítať: 6 trikov, ktoré vám pomôžu za pár sekúnd očistiť vajíčka a zeleninu

Lekvár z bazy

Ingrediencie:

  • 1 kg plodov bazy

  • 2 kg jabĺk
  • 100 ml rumu
  • 800 až 1000 g jemného cukru
  • 30 g kyseliny citrónovej

Postup: Jablká pokrájame na kúsky a rozvaríme. Bazu povaríme zvlášť. Nakoniec všetko prelisujeme a spoločne povaríme. Do rozvarenej hmoty nalejeme rum, cukor a kyselinu citrónovú. Na miernom ohni ešte krátko povaríme. Horúci lekvár nalejeme do pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 °C. 

Bazová zmrzlina

Ingrediencie:

  • 500 ml plnotučného mlieka

  • 80 g medu
  • 10 ks kvetov bazy

Postup: Mlieko privedieme takmer k varu a primiešame med. Odstavíme z ohňa a do mlieka namočíme bazové kvety. Zakryjeme pokrievkou a necháme lúhovať aspoň 6 hodín. Scedíme a nalejeme do plastovej nádoby.

Následne necháme zatuhnúť v mrazničke aspoň 2 hodiny. Potom zmes vidličkou premiešame a opäť dáme do mrazničky na 2 hodiny. Potom podľa potreby opäť premiešame a znova zmrazíme. Nakoniec rozmixujeme, aby bola zmes hladká. Skladujeme v mrazničke. 

Vyskúšajte ďalšie recepty z bazy čiernej:

Bazový ocot

Bazový čaj, med, džem a likér

Bazový sirup

Bazový cukor

Bazová limonáda

Aktualizovaný článok: 12.6.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Monika Filípková

Monika Filípková

30.06.2016 06:46

Bazu čiernu mám rada, robievam z nej výborný sirup.

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

30.06.2016 09:30

z bazy robievam sirup :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

30.06.2016 10:20

bazu mam uz nasusenu a otvorenu asi piatu flasu sirupu, rodina tento sirup miluje

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

30.06.2016 13:10

Bazový sirup máme veļmi radi,je to klasika.

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

30.06.2016 13:40

z bezu jsem dělala víno a bylo výborné

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.07.2016 09:27

Aj u nás sa preferuje v podobe sirupu.. a je naozaj super :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

03.09.2016 20:52

Suším ju na čajík a robím každý rok sirup

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.