K rozbehnutej jeseni patrí aj sezóna rakytníka rešetliakového. Jeho oranžové bobuľky sú priam nabité dôležitým vitamínom C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému a dobrú obranyschopnosť. Preto sú skvelým prírodným pomocníkom v chrípkovom jesenno-zimnom období.
Okrem toho nájdeme v rakytníku aj viaceré vitamíny skupiny B, triesloviny, flavonoidy, éterické oleje a minerálne látky. Rakytník má priaznivý vplyv nielen na imunitu, ale aj tráviaci systém či pokožku. Pôsobí protizápalovo a tradičná ľudová medicína mu pripisuje aj protirakovinový účinok vďaka obsahu cenných antioxidantov.
A ako rakytník využiť pre svoje zdravie? Možno z neho pripraviť napríklad čaj alebo aj domáci sirup či chutný rakytníkový džem. Rastie rakytník na záhrade aj vám alebo máte čerstvé bobule rakytníka poruke vďaka rodine či známym? V tom prípade neváhajte skúsiť aj rakytník fermentovaný v mede!
Rakytník a med sú skvelá kombinácia
Úžasný spôsob, ako využiť čerstvý rakytník, ukázala farmárka Katka z IG profilu @farma_pod_polanou. Pri tomto recepte nám postačí kvalitný med, rakytník a klasický zaváraninový pohár. Nádobu naplníme bobuľami, zalejeme medom a premiešame. Následne dobre uzavrieme a necháme odpočívať na kuchynskej linke tri týždne.
Každý deň pohár na chvíľku otvoríme a raz za čas aj premiešame obsah. Po troch týždňoch uskladníme v chladničke. Takto pripravená vitamínová bomba je skvelým pomocníkom napríklad pri prechladnutí alebo aj v rámci prevencie na posilnenie imunity.
Páči sa vám tento recept s liečivým rakytníkom? Vyskúšate ho aj vy? Celý postup nájdete aj vo videu nižšie.
Zdroj foto z úvodnej koláže: Depositphotos.com, instagram.com/farma_pod_polanou