Medvedí cesnak, chutná zelená stonková rastlina, ktorej aromatická cesnaková vôňa sa šíri široko ďaleko nielen u nás v Európe, ale aj v časti východnej Ázie. Existuje už tisíce rokov a v domácnosti má nenahraditeľné využitie. Názov „medvedí“ si vyslúžila na základe legendy, podľa ktorej medvedie prvé jedlo po prebudení zo zimného spánku sú práve cibuľky medvedieho cesnaku.
Medvedí cesnak sa prevažne vyskytuje v strednej a západnej Európe a vo východnej Ázií. Jeho výskyt je vždy začiatkom jari, v niektorých prípadoch už koncom marca (tento rok už začiatkom marca). Medvedí cesnak nájdete veľmi jednoducho, vyskytuje sa totižto v niekoľko metrových húfoch.
Jeho poznávacím znamením je príjemná cesnaková vôňa a výška 10-40 cm. Odporúčajú sa trhať mladé listy medvedieho cesnaku, pretože staršie majú horkastú príchuť.
Aké môže byť využitie medvedieho cesnaku?
Medvedí cesnak je sezónna rastlina, ktorá má mnoho využití. Či už vo varení, pečení, alebo na liečebné účely. Ak chcete zachovať väčšinu jeho vitamínov, mali by ste ho spracovávať čerstvý a na studeno. Napríklad, je vhodný na výrobu vynikajúcej pomazánky, ako príloha k mäsu alebo doplnok k chutnému šalátu.
- Po tepelnom upravení sa využíva hlavne na výrobu polievky, praženice, plnky do mäsa a omáčky k cestovinám.
- Jeho mierne korenistá cesnaková chuť prináša nové chute pre naše chuťové poháriky.
- Ak máte radi osúchy, pagáče a iné slané pečené pochúťky, tak určite pri ich výrobe nezabudnite na medvedí cesnak.
- Úplne zmení ich chuť a dodá im určitý šmrnc.
Je medvedí cesnak dobrý aj na pestovanie? Áno!
Medvedí cesnak sa môže pestovať semienkami alebo cibuľkami. Najideálnejšie obdobie na zasadenie semienok je od konca októbra do začiatku marca. Ak ste sa rozhodli pre cibuľkovú sadzbu, odporúčame ju koncom leta (august/september).
- Vyhovuje mu vlhké prostredie, práve preto by ste ho mali zasadiť v blízkosti kríkov a stromčekov.
- Avšak, dávajte pozor na jeho premnoženie.
- V prípade, že ste zvolili ideálne prostredie pre jeho rast, vie sa veľmi rýchlo adaptovať a rozšíriť do veľkého priestoru.
Neprehliadnite: Horoskop na marec 2024 predpovedá úspech v práci, ale i pochybnosti vo vzťahoch
Sezóna medvedieho cesnaku a jeho uskladnenie
Medvedí cesnak je, bohužiaľ, sezónna pochúťka, a práve preto sa často mnohé z vás zamýšľajú, akoby ho mohli uschovať aj na obdobie, kedy nebude dostupný. Medvedí cesnak môžete kľudne dať do mrazničky aj na niekoľko mesiacov. Po rozmrazení je jeho chuť rovnako lahodná a konzistencia rovnako využiteľná.
Okrem iného ho môžete uschovať aj vo forme pesta. Nestratí žiadne vitamíny a budete ho môcť kedykoľvek otvoriť a vychutnať si ho.
Zo skúseností a znalostí vám neodporúčame sušený cesnak. V procese sušenia stratil väčšinu výživných hodnôt a aj tých lahodných a zachová si iba arómu.
Odporúčame prečítať: Jarná tvarohová nátierka s medvedím cesnakom
Aké sú liečivé účinky medvedieho cesnaku?
Liečivé účinky medvedieho cesnaku sú známe už tisíce rokov. Najviac sa využíva jeho detoxikačná schopnosť. Pokiaľ si pravidelne doprajete jarný detox, určite nevynechajte cesnak z vašich receptov.
Aké sú zdravotné výhody medvedieho cesnaku?
Okrem iného, dokáže pomôcť so žalúdočnými ťažkosťami. Ak trpíte slabým trávením alebo bolesťami brucha, či žalúdka, neváhajte a konzumujte medvedí cesnak pravidelne. Ani sa nenazdáte a vaše problémy poľavia, alebo úplne zmiznú.
Aké sú ďalšie benefity medvedieho cesnaku?
Rovnako účinný je pri vysokom tlaku, kŕčových žilách, bolesti hlavy, posilnení imunity a ochoreniach horných a dolných dýchacích ciest.
Odporúčame aj: Bobkový list: S jeho pomocou sa zbavíš bolesti aj kašľa!
Využite zloženie medvedieho cesnaku a jeho liečivé vlastnosti! Tieto recepty z medvedieho cesnaku odporúčame
• Chutným spôsobom jeho využitia môže byť už vyššie spomínané pesto, na ktoré potrebujete len čerstvý medvedí cesnak, olivový olej, soľ a citrón.
• Obľúbeným variantom zostáva aj cesnaková pomazánka. Jej jednoduchá príprava spočíva v rozmixovaní masla s medvedím cesnakom a maslom.
• Rovnako chutná je aj polievka z medvedieho cesnaku, na ktorú potrebujete medvedí cesnak, cibuľku, zemiaky, rastlinný olej, hladkú múku, smotanu, chlieb a soľ.
• Namiesto papriky a uhorky si môžete zvoliť pesto aj na vaše obľúbené jednohubky, sendviče či toasty.
A, samozrejme, kdekoľvek si ho budete vedieť predstaviť, tam vám bude iba chutiť. :-)
www.thinkstockphotos.com
Aktualizované na 04.03.2024