Leto je charakteristické nielen pobytom pri vode a čľapkaním sa v mori či bazéne, ale aj grilovačkami, ideálne počas príjemne teplých letných večerov. A ku grilovačkám už neodmysliteľne patrí vôňa mäska šíriaca sa z rozpáleného grilu. Mnohí si leto bez ugrilovaného steaku, burgeru a mletého mäsa či kuracích pŕs ani nevedia predstaviť. Ďalší zase milujú klasiku v podobe grilovaných špekáčikov, slaninky či klobások. Čo však hodiť na gril aj niečo ľahšie, svieže, šťavnaté a zdravé?
Zelenina ani zďaleka nie je vítaná len na grilovačkách u vegetariánov. Takto pripravená zelenina sa môže predsa stať skvelou prílohou práve k spomínanému mäsu. Prinesie závan nových chutí. A čo také grilované ovocie? To sa stane tou povestnou čerešničkou na torte, a teda hlavne sladkou bodkou za skvelým grilovaným obedom či večerou. Ktoré druhy zeleniny a ovocia sú však na prípravu na grile úplne najlepšie? Na to sa pozrieme v nasledujúcom článku. Prezradíme vám, ktoré ovocné a zeleninové druhy rozhodne zaradiť na grilovačke do menu a ako na ne!
Pozri aj: Ako využiť prezreté ovocie? Tieto šikovné triky musíš poznať!
Kukurica
Kukurica je typickou letnou zeleninou a mnohí sa jej priam nevedia dojesť. Varená kukurica je dokonalou pochúťkou. Pri grilovačke ju však rovnako neváhajte hodiť na gril. Potrite ju olivovým olejom a grilujte do zmäknutia. Keď je hotová, môžete ju tiež potrieť maslom a posoliť. Niektorí ju odporúčajú pred grilovaním i mierne predvariť, čo výrazne skráti dobu prípravy na grile. Kukurica sa na grile pripravuje zhruba 5 minút z každej strany.
Cuketa
Aj ďalšiu obľúbenú letnú zeleninu si môžeme pripraviť na grile, a to cuketu. Môžeme ju grilovať nakrájanú na kolieska i tenké pásiky. Posolíme ju a počkáme, kým pustí vodu. Zeleninu trochu osušíme, potrieme olivovým olejom a okoreníme, prípadne môžeme použiť obľúbenú marinádu. Na grile je cuketa hotová za pár minút. Tenkým plátkom postačí na grile minútka, hrubšie kolieska potrebujú času trochu viac.
Zemiaky aj bataty
Klasické aj sladké zemiaky, čiže takzvané bataty, je vhodné grilovať nakrájané na asi 1 centimeter hrubé kolieska, prípadne pokrájané na mesiačiky. Malé zemiačiky môžeme grilovať pokojne celé a v šupke. Použiť je vhodné olivový olej, soľ, korenie, prípadne nejakú marinádu z cesnaku, bazalky a paradajok. Opäť platí, že ak chcete urýchliť ich prípravu, je ich vhodné trochu predvariť.
Baklažán
Zdravé a chutné baklažány grilujeme v podstate podobne ako spomínané cukety. Nakrájame ich na asi 2 cm hrubé kolieska, posolíme a keď pustia prebytočnú vodu, osušíme ich servítkou. Potom ich môžeme grilovať pokvapkané olivovým olejom, pokojne však aj namočené v marináde z olivového oleja, balzamikového octu, bazalky a cesnaku. Prípadne je možné baklažán na grile zapiecť s parmezánom či iným syrom. Baklažán nechajte na grile maximálne 2 minútky.
Huby
Huby nemôžeme považovať za typickú zeleninu, no rovnako ich môžeme pripraviť počas grilovačky ako bezmäsitý pokrm či prílohu k mäsu. Vyskúšať sa oplatí klasické šampiňóny aj huby portobello. Menšie huby môžeme napichnúť na ihlicu a grilovať v celosti, tie väčšie je vhodné pokrájať na polovičky alebo štvrtiny a pripravovať v tácke na grilovanie, napríklad aj spolu s nakrájanou zeleninou. Dochutiť ich môžeme olivovým olejom i bylinkami. Ich príprava opäť nie je zdĺhavá, zmäknú raz-dva.
Broskyne, nektárinky
Postupne sa dostávame k ovociu, a teda sladkej bodke na záver. Ovocie je možné grilovať bez nejakého dochutenia, ale rovnako aj v rôznych medových marinádach či marináde s alkoholom. Na grilovanie je pritom úplne ideálne najmä ovocie s pevnejšou dužinou, napríklad broskyne, nektárinky či marhule. Všetky druhy stačí rozkrojiť na polovicu, vybrať kôstku a reznou časťou položiť na gril. Grilujeme dozlatista asi päť minút a potom na chvíľu ešte otočíme. Hotové potrieme medom alebo podávame s gréckym jogurtom. Na dochutenie možno použiť aj škoricu.
Ananás
Na rodinnej grilovačke si malí aj veľkí dozaista pochutia taktiež na grilovanom ananáse. Je to skutočná dobrota. Ananás len jednoducho nakrájame na asi 2 cm hrubé kolieska a opekáme na grile z každej strany 3 až 4 minúty. Grilovaný ananás je ešte šťavnatejší a veľmi sladučký.
Hrušky, jablká
Na gril sa nebojte hodiť aj hrušky či jablká. Tie očistíme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na hrubšie pásiky, prípadne ich môžeme pokrájať na mesiačiky, respektíve štvrte. Tieto ovocné druhy sú veľmi vhodné na marinovanie vo víne, taktiež ich pri príprave neváhajte potriem medom a posypať škoricou. Hruškám aj jablkám opäť stačí na grile zopár minút.
Melón
Na záver vám prinášame ešte tip na skutočne netradičnú špecialitu. Melón rovnako patrí neodmysliteľne k letu a na prekvapenie ho taktiež môžete hodiť na gril. Vodný melón stačí nakrájať na plátky s hrúbkou aspoň 2 až 3 cm, buď v tvare polmesiaca alebo trojuholníkov. Na rozpálenom grile opekáme kúsky z každej strany asi 2 až 3 minúty. Grilovaný melón možno pokvapkať citrónovou šťavou a medom a podávať so šľahačkou, no skvelo sa hodí aj do sviežich letných šalátov.
Ak sa rozhodnete ugrilovať si ovocie, tak neváhajte k nemu podávať zmrzlinu. Kombinácia studenej zmrzliny a horúceho ovocia je priam dokonalá a na jazyku sa doslova rozplýva. Ak k tomu pridáte aj čokoládovú, karamelovú alebo medovú polevu, deti sa budú oblizovať až za ušami.
Odporúčame: Tipy na bezmäsité jedlá na leto: Chutiť budú každému!
Naposledy aktualizovaný článok: 26.6.2022