Ako dobre viete, ženský a mužský organizmus sa v mnohom líšia. Nie sú to len rozmery, stavba tela, hormóny, či chute. Týka sa to aj potreby vitamínov, ktoré nachádzame v strave. Existuje minimálne 7 druhov potravín, ktoré sú svojím zložením určené špeciálne pre ženský organizmus. Neznamená to, že muži by ich jesť nemali, avšak ženy by ich mali obzvlášť vyhľadávať.
Tieto potraviny by ste mali preto obzvlášť zahrnúť na svoj jedálniček a konzumovať ich aspoň raz dvakrát do týždňa:
Avokádo
Okrem tak dôležitých antioxidantov, obsahuje avokádo aj množstvo vlákniny a zdravých tukov, ktoré blahodárne pôsobia na naše srdce. Vďaka vitamínom B6 a E pozitívne vplýva aj na kvalitu našej pleti, taktiež vlasov a nechtov. Vysoký obsah draslíka upravuje krvný tlak, dáva tiež do poriadku srdcový rytmus, zároveň v kombinácii s ďalšími látkami, ktoré v avokáde nájdeme pôsobí protirakovinovo, či pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Výskumy dokázali, že tuk v avokáde pomáha organizmu vstrebávať karotenoidy (ktoré sa nachádzajú napríklad v mrkve) a tiež lykopény (napríklad zo surových paradajok).
Odporúčame prečítať: 10 superpotravín, ktoré by ste mali určite jesť
Čučoriedky
Patria k jedným z najsilnejších antioxidantov, pomáhajú zmierňovať únavu očí, pôsobia protirakovinovo a sú tiež účinné pri posilnení pamäti. Okrem toho aj vďaka vitamínu C účinne bojujú so zápalmi v tele, najmä čo sa týka infekcií močového mechúra a ciest. Pre povzbudenie imunity postačí už len pol hrnčeka tohto chutného ovocia.
Odporúčame prečítať: Levanduľa a jej kozmetické využitie
Jablká
Bojujú proti nafúknutému brušku, s ktorým máva mnoho žien, najmä s pribúdajúcim vekom problémy. Jablká by ste mali jesť so šupkou, práve v nej sa ukrýva množstvo vlákniny, ktorá pomáha podporovať správne vyprázdňovanie. Jablká tiež znižujú riziko diabetes aj rakoviny pľúc. Sú skvelým pomocníkom pri diétach a pomáhajú aj v boji proti srdcivých ochoreniam, ktorými trpia najmä ženy po menopauze.
Odporúčame prečítať: Ako v zime efektívne chudnúť?
Horká čokoláda
Nielenže by mala byť náhradou za sladkosti z pohľadu štíhlej postavy, keďže má málo kalórií, pomáha dokonca udržiavať vo fit forme aj krvné doštičky a cievy. Ak ste si obľúbili slovíčko antioxidanty, hlavne jeho význam, tak vedzte, že ich nájdete aj v kvalitnej horkej čokoláde. Pomáha znižovať krvný tlak a na poli hormonálnom odvádza taktiež dobrú prácu – dodáva telu serotonín, teda hormón šťastia. Zlepšuje aj hladinu cholesterolu v krvi a bojuje proti obezite.
Odporúčame prečítať: Podľahnite zmyselnej čokoláde
Vajíčka
Aj keď sa o ich zdravotných účinkoch vedú ešte stále z času na čas špekulácie, ich pôsobenie obzvlášť na ženský organizmus je nepopierateľný. Cholín v žĺtkach znižuje riziko vzniku rakoviny prsníkov, spoločne s antioxidantmi pomáha zabraňovať makulárnej degenerácii, aj šedému zákalu. Tí, čo trpia srdcovými ochoreniami, by však mali príjem žĺtkov obmedziť na dve týždenne.
Orechy
Sú bohaté na omega 3 mastné kyseliny, a aj vďaka tomuto sú vhodné pri liečbe diabetes, či ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení. Lieskové oriešky napríklad znižujú krvný tlak, vlašské pôsobia pozitívne na činnosť nášho mozgu.
Odporúčame prečítať: Doprajte si zdravé mandle
Losos
Patrí k tým najzdravším rybám, ktoré si môžeme dať na tanier. Je bohatý na vitamín D a patrí tiež k najväčším zdrojom omega mastných kyselín. Losos je skvelý na chudnutie, ale taktiež pri starostlivosti o pokožku, či ako prevencia pri chorobách srdca. Spomaľuje aj rýchlosť trávenia, vďaka čomu tak skoro hlad nepríde, obsahuje zároveň menej kalórii, takže pri správnej úprave je naozaj ideálnym diétnym jedlom.
www.thinkstockphotos.com