Sezóna burčiakov sa už začala. Neodmysliteľný nápoj vinárov, ktorý tvorí medzník medzi zberom hrozna a výrobou mladého vína. Staré ľudové porekadlo hovorí, že burčiak čistí krv, ale špiní nohavice. My sa však odradiť nedáme! Burčiak nesmie chýbať na žiadnom jesennom vinobraní. Tento sladký a voňavý nápoj, ktorý vzniká skvasením šťavy z mladého hrozna, môže v určitom množstve liečiť. Aké sú jeho účinky na ľudský organizmus? Dá nám niečo viac ako len zrýchlený krok? A ako spoznáme ten „pravý“ burčiak?
Kvalitný burčiak
Obsahuje iba malé množstvo alkoholu (maximálne 4 až 5 percent). Ak si chcete vychutnať jeho skvelú chuť a na druhý deň nezápasiť so zdravotnými ťažkosťami, siahnite po pohári naozaj kvalitného burčiaku a pite s mierou. Burčiak je najlepšie spotrebovať hneď v daný deň. Ak to nie je možné, odložte ho do chladničky, avšak viečko neuťahujte úplne. Kvasením vzniká oxid uhličitý, ktorý musí mať možnosť úniku, inak môže fľaša vybuchnúť.
Pozri aj: Dehydratácia: Rozpoznaj s.o.s signály tela, ktoré ťa varujú vopred!
Ako spoznať kvalitný burčiak?
- svetlá mliečno-žltá farba s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý.
- príjemná ovocná aróma s miernou vôňou kvasiniek.
- nemal by byť príliš sladký.
- nemal by byť hnedý so sedimentom na dne fľaše – znamená to, že nebol odkalený, alebo bol zriedený jablčným muštom. Problém tmavého a neodkaleného burčiaku je v tom, že obsahuje zvyšky rôznych nečistôt a plesní.
- veľmi svetlý burčiak môže indikovať riedenie vodou.
Odporúčame: Najčastejšie chyby v líčení obočia: Čomu sa vyhnúť?
Aké sú zdraviu prospešné účinky burčiaku?
- nájdeme v ňom veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B, množstvo minerálov a ovocných cukrov
- má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť
- zlepšuje činnosť srdca
- pozitívne vplýva na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu
- červený burčiak obsahuje antioxidant resveratrol, ktorého priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém boli vedecky dokázané
- pre diabetikov je burčiak nevhodný
V burčiaku nájdeme množstvo minerálov, pričom zinok prospeje nielen nášmu telu, ale aj pokožke a vlasom. Obsiahnuté minerály a stopové prvky majú tiež priaznivý vplyv na nervový systém a vo všeobecnosti aj na metabolické procesy.
Pozor na negatívne účinky burčiaku
Počas výroby sa do burčiaka môže dostať množstvo nečistôt a prímesí, ktoré vyvolávajú zdravotné problémy. Najmä amatérsky vyrobený burčiak často vzniká v zlých hygienických podmienkach. Známy „hlavybôľ“ môžu mať na svedomí rôzne nečistoty, ktoré burčiak, na rozdiel od zrelého vína, obsahuje. V burčiaku sa vyskytujú látky, ktoré môžu u niektorých citlivejších ľudí vyvolať rozšírenie ciev. To spôsobí bolesť hlavy, prípadne opuch mozgu.
Svoj podiel na bolestiach hlavy má aj veľký obsah fruktózy, ktorá sa v burčiaku nachádza. Okrem bolesti hlavy sa môžu ozvať vnútorné hemoroidy a v riedkej stolici môžete nájsť aj krv. Menej sa vie, že pri kvasení muštu vzniká okrem iného aj oxid uhoľnatý, ktorého koncentrácia v uzavretých miestnostiach môže viesť až k stavu bezvedomia, a v prípade nedostatku kyslíka dochádza občas, žiaľ, k tragédiám. Preto je nevyhnutné piť burčiak s mierou a pri konzumácii si byť vedomý i jeho negatívnej stránky.
Gastroenterológovia upozorňujú na fakt, že burčiak a predovšetkým kvasinky v ňom obsiahnuté môžu byť ťažšie stráviteľné, preto ho odporúčajú piť v menšej miere. To znamená, že muži by v sezóne nemali vypiť viac ako pol litra tohto moku denne. Ženám sa odporúča vypiť najviac 3 decilitre.
Zaujme ťa: Glitrovaný jazyk: Najšialenejší beauty trend, aký tu kedy bol!
Ako vyrobiť burčiak v domácich podmienkách?
- Najprv je potrebné hrozno obrať zo strapca, pomlieť a potom vylisovať a odkaliť. Použite preš na hrozno. Namiesto prešu môžete použiť aj veľký hrniec, v ktorom hrozno roztlačíte. Takto vylisovaný mušt prelejte cez gázu do inej nádoby.
- Po vylisovaní je vhodné mušt odkaliť, čiže nechať na dne nádoby usadiť kaly z hrozna – napríklad z postrekov. Odkalenie trvá približne jeden deň. Čistý odkalený mušt pomocou hadičky odčerpáte do inej nádoby, ktorú je predtým potrebné vysíriť. Počítajte s tým, že stratíte približne ďalších desať až pätnásť percent z obsahu muštu.
- Kvasnú nádobu naplníte muštom do troch štvrtín, aby nevykypel. Kvasenie sa môže začať. Na urýchlenie kvasenia môžete do muštu pridať aktívne kvasinky. Ale pozor, na každý druh vína sú iné kvasinky. Odporúčaná dávka je dvadsať až štyridsať gramov na sto litrov. Kvasinky je vhodné rozkvasiť a naštartovať v troche teplej vody a muštu.
- Hroznový mušt pripravený na kvasenie by nemal byť skladovaný vo veľmi chladných priestoroch, aby sa nezastavilo kvasenie. Ideálna teplota v pivnici je okolo osemnásť stupňov Celzia. Pozor, čím vyššia teplota, tým rýchlejšie kvasenie.
Vyskúšaj: Vylievaš nálev z kyslých uhoriek? Nerob to, takto ho využiješ lepšie!