Ako sa nenakaziť chrípkou od kolegov v práci?

Začiatok chrípkového obdobia začína zvyčajne koncom septembra a trvá niekoľko mesiacov. Počas tejto doby je náš organizmus vystavovaný nadmernému množstvu baktérií, ktoré sú všade okolo nás. Najviac ich však nájdete v mestskej hromadnej doprave, na úradoch a v uzavretých priestoroch s veľkým množstvom ľudí. Riziko, že ochoriete práve v práci je veľmi vysoké. Niekoľko základných rád vám však môže toto riziko znížiť až o polovicu.

 

Doprajte si čerstvý vzduch

 

Vetranie v kanceláriách by malo byť samozrejmosťou počas celého roka. Čerstvý vzduch vám dodá viac energie pri práci, bude sa vám lepšie dýchať a práve v chrípkovom období vyčistí vzduch od baktérií.

 

Počas zimy je však dôležité vetrať správne, pretože chladné prostredie by mohlo zhoršiť zdravotný stav nielen vášmu chorému kolegovi. Ideálne je nárazové vetranie, čo znamená že otvoríte všetky okná a v čo najkratšom čase vyvetráte celú miestnosť

 

 

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Práca

Zdroj: Shutterstock®

Jedzte veľa vitamínov

 

Počas zimy platí toto pravidlo dvojnásobne. Ideálne sú vitamíny a minerály v čerstvom ovocí a zelenine, no na trhu existuje aj mnoho vitamínových doplnkov, ktoré vám môžu pomôcť zlepšiť vašu imunitu.

 

Okrem vitamín C zaraďte do svojej stravy aj selén a zinok. Tie pomáhajú pri posilňovaní imunity a pomáhajú pri odbúravaní škodlivých látok v tele. Zinok nájdete najmä v strukovinách ako šošovica či hrach a selén obsahujú najmä ryby a mäso

 

 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Jablko

Zdroj: Shutterstock®

Hygiena na prvom mieste

 

Časté umývanie rúk najmä v chrípkovom období by malo byť samozrejmosťou pre každého jedného z nás. Táto maličkosť dokáže o nemalé percento znížiť pravdepodobnosť nakazenia.

 

V súčasnosti existujú namiesto klasických mydiel aj ich antibakteriálne a dezinfekčné náhrady, ktoré vás dokážu zbaviť baktérií omnoho účinnejšie. Taktiež pomáha aj horúca voda a vlastný uterák alebo papierové obrúsky. 

 

 

Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?

Ruky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

1 komentár
Anna Kristova

Anna Kristova

15.12.2016 21:17

osvedčené skúsenosti

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE