Doteraz takmer neznáma nepravá obilnina s názvom amarant, si získava čoraz viac obľúbencov. Robí sa z nej amarantová múka, ktorá je vhodná pre ľudí, ktorým biela múka spôsobuje zdravotné problémy a taktiež obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok. Jednou z nich je aj kvalitná bielkovina, ktorá sa svojou kvalitou podobá bielkovine živočíšneho pôvodu.
Pôvod amarantu
Amarant pochádza z Ameriky a v minulosti patril medzi jednu z najčastejšie pestovaných rastlín. Je to jednoročná rastlina, z ktorej sa častokrát zužitkuje nielen zrno, ale aj jej listy. Tie obsahujú proteíny s esenciálnymi aminokyselinami, ktoré sú bohaté na vitamín C a betakarotén.
Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli
Cenný zdroj bielkovín
Amarantová múka obsahuje kvalitné bielkoviny, a preto by si ju mali dopriať najmä vegetariáni. Okrem toho je vhodná pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom alebo srdcovo-cievnymi chorobami, pretože pomáha pri liečbe a prevencií práve týchto chorôb. Taktiež obsahuje veľké množstvo vlákniny, železa, vápnika a fosforu.
Zdravie v amarantovej múke
Zaujímavým faktom je, že v amarante sa nachádza väčšie množstvo vlákniny ako v pšenici, jačmene či kukurici. Je skvelým doplnkom stravy pre ľudí trpiacich tráviacimi problémami, keďže vláknina pomáha pri zápchach a slúži ako prevencia rakoviny hrubého čreva.
Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním
Použitie v kuchyni
V porovnaní s ostatnými múkami obsahuje amarantová múka rovnaké množstvo tuku ako kukuričná či pšeničná múka a jej obsah škrobu má podobné hodnoty. Ideálne je, používať časť amarantovej a časť inej múky do koláčov či iných múčnych jedál. Tým získa jedlo jemne orieškovú príchuť a mnoho výživných látok.
Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?
www.thinkstockphotos.com