Slovo antioxidanty sa v súčasnej dobe skloňuje pomerne často a výživový poradcovia či lekári ich odporúčajú pridať do stravovania vo veľkom.
Prečo? Antioxidanty sú totiž pomyselnými bodyguardmi zdravia. Ochraňujú ich a zabraňujú tomu, aby sa poškodili, pomáhajú nám vyhnúť sa chorobám, akými sú napríklad rakovina, Alzheimer, ale aj priskoré starnutie a podobne. Úlohou antioxidantov je aj neutralizovať škodlivé voľné radikály.
Aj keď existuje množstvo výživových doplnkov, ktoré vytvárajú antioxidanty vo vašom tele, dajú sa doň doplniť aj prirodzenou cestou – cez stravu. Preskúmajte preto jedlá bohaté na antioxidanty!
Preskúmaj: Šperky z jantáru majú silu, ktorá ťa očarí. Vieš, odkiaľ sa berie?
Vedie ovocie
Jedál a potravín, ktoré obsahujú veľa antioxidantov je a na zozname viac ako tritisíc! Uznajte, že to je naozaj z čoho vyberať. My sme vybrali tie, ktoré obsahujú na 100 gramov najviac antioxidantov, a teda sú na ne najbohatšie. Samozrejme, že vedie ovocie.
Prvými, ktoré sa na zozname objavia sú černice, ktoré preukázateľne spomalili starnutie a s ním aj kognitívne problémy. Sú bohaté na vitamín C a na vlákninu, ktoré tiež prispievajú černiciam k antioxidantovej supersile. Hneď za černicami sú brusnice, ktoré sa nám často spájajú s prvou pomocou pri problémoch s močením. Sú protizápalové, podporujú imunitu aj udržujú dobrý cholesterol v krvi.
Pozri aj: Toto sú najčastejšie príčiny zadržiavania vody v organizme!
Na žiadnom dobrom zozname nesmú chýbať jahody, ktoré vďaka vitamínu C lichotia pleti, ale aj vďaka vitamínu B dokážu chrániť srdce.
Čučoriedky, ďalší významný antioxidant, neúnavne bojujú proti rakovinovým bunkám, ale aj proti chorobám srdca vďaka vitamínu A, K a obsahu magnézia.
Nezabúdajme ani na maliny. Bojujú proti rakovine, srdcovým ochoreniam a rôznym zápalom.
Pri ovocí ešte zostaneme, pretože významným antioxidantom sú aj čerešne, ktoré znižujú cholesterol a majú protizápalové účinky.
Vyskúšaj: Kávičkári, toto musíte vyskúšať! Ako chutí cappuccino so žĺtkom?
Orechy a čokoláda
Od ovocia sa presunieme k orechom, ktoré sú zdrojom zdravých tukov. Najbohatšie na antioxidanty sú pekanové orechy, bohaté na mangán. Vďaka nemu bude vaša pleť pevnejšia. Pekany sú dobré aj na prostatu či cholesterol.
Okrem pekanových orechov sa antioxidanty umiestnili v hojnom počte aj v klasických vlašských orechoch. Bohaté sú na vlákninu, nenasýtené tuky, mangán aj omega 3 mastné kyseliny.
Zaujme ťa: Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!
Posledným jedlom bohatým na antioxidanty bude v podstate sladkosť. Kvalitná tmavá čokoláda totiž dokáže slúžiť ako prevencia pred srdcovými chorobami či cukrovkou. Pozor, vyhnite sa čokoládam s mliečnymi prísadami a cukrom. Voľte horké čokolády s vysokým obsahom kakaa.
Neprehliadni: Tekvicový olej: Všeliek a zázrak prírody. Vieš, s čím ti pomôže?