Drobné fialové kvety tejto byliny sú vďačnou súčasťou každého bylinkového čaju. V ich zázračnú moc verili už v starom Egypte.
Ľuďom mala údajne prinášať neobyčajnú krásu a úspech.
Čakanku obyčajnú (Cichorium intybus) nájdete takmer všade. Jej rastu sa darí na pasienkoch, lúkach, ale i popri cestách.
Babky bylinkárky využívajú kvety čakanky do zmesí čajov. Táto rastlina prečisťuje krv a pečeň a zmierňuje bolesti pri žlčníkových a obličkových kameňoch. Keďže je močopudná, napomáha organizmu pri vyplavovaní prebytočnej žlče z organizmu. K jej pozitívnym účinkom radíme aj podporenie tráviacej sústavy a zlepšenie chuti do jedla.
Odporúčame prečítať: Zastavte kašeľ a nespavosť s jarnými bylinkami z lesa
Z byliny je najúčinnejší koreň, z ktorého sa vyrába náhrada kávy, cigória. Tá sa spracúva pražením usušeného koreňa. Túto lahodnú zdravú pochúťku môžete nájsť aj v našich obchodoch. Čakanka obyčajná nemá nepriaznivé účinky a preto je možné ju užívať aj dlhodobo v zmesiach čajov, ale i samostatne.
Odporúčame prečítať: Mäso na tanieri – ktoré je najzdravšie?
Letný osviežujúci čaj z byliniek
• Lipa veľkolistá
• Čakanka obyčajná
• Nechtík lekársky
Tri až štyri lyžičky zmesi byliniek zalejeme horúcou vodou a necháme vylúhovať cca 10 minút. Následne scedíme a do vychladnutého čaju pridáme jednu až dve kocky ľadu a lyžičku medu.