Chutné a vražedné? Na tieto škodlivé potraviny si daj pozor!

Každý z nás si minimálne na jednej z týchto potravín rád pochutí. Niektorí si ju doprajú každý deň, iní raz za mesiac a niektorí dokonca kombinujú tieto potraviny. O čom je reč? O našich obľúbených nezdravých potravinách, ktoré obsahujú látky, ktoré z nich robia našich „nepriateľov“. Tieto škodlivé potraviny patria medzi bežnú súčasť našich raňajok aj večere. 

V našom článku vám prinesieme najbežnejšie potraviny, ktoré obsahujú nebezpečné látky a vy o tom ani netušíte. Nie, nejde iba o sladené či mastné jedlá, ale o mnoho ďalších. O ktoré potraviny ide a čo zlé obsahujú? Toto je top 10 potravín, ktoré môžu vášmu zdraviu priťažiť!

Čaj a káva

Možno ani vy si neviete predstaviť ráno bez lahodnej, ale silnej rannej kávy, tak ako my. Alebo vaše ráno nezačne bez šálky zeleného čaju? Tak či tak, tieto dve najobľúbenejšie pochutiny, ktoré si môžeme dopriať počas dňa, kedy len chceme, nie sú také neškodné, ako vyzerajú. Reč nebude o ich účinku na telo, ale o ich zložkách, ktoré môžu z kávy aj čaju spraviť nebezpečný nápoj.

Už vieme, že mnoho čajov je vyrábaných z ovocia či z listov, ktoré rastú priamo pri ceste a obsahujú teda všetky škodliviny z áut, ktoré každý deň okolo nich prejdú. Vrecúškové čaje môžu navyše obsahovať aj zvyšky pesticídov, dokonca sa pri ich lúhovaní môžu uvoľňovať karcinogénne či termoplastické látky. Vyberajte si preto kvalitné čaje, najlepšie sypané z overeného zdroja! Podobne to platí aj o káve, ktorá môže byť upražená z plesnivých bôbov a tie, aj napriek praženiu, zanechajú v káve svoje toxíny.

Neprehliadni: Serapeptáza: Enzým, ktorý dokáže zázraky, hoci sa o ňom nehovorí

zelený čaj a káva

Zdroj: Shutterstock®

Čipsy a hranolky

Dôvod, pre ktorý sem patria aj tieto slané chuťovky, je každému jasný. Avšak my sme ich sem nezaradili kvôli tomu, že patria medzi mastné, vyprážané jedlá, ale pre nebezpečnú látku, ktorá sa v nich nachádza. Na čipsoch a rovnako aj hranolkách je najhorší spôsob, akým sa pripravujú. Často sa na ich výrobu používa starý a prepálený olej, ktorý obsahuje škodlivé látky.

Ďalším nebezpečným mínusom je aj akrylamid, ktorý vzniká pri dlhšej tepelnej úprave. Ide o karcinogénnu látku a nachádza sa napríklad aj v cigaretovom dyme. Pozor si na to dávajte hlavne pri domácej príprave hranolčekov alebo čipsov, aby ste ich nerobili príliš dlho a nepripálili ich! Zaujímavosťou je, že ak by ste si dali každý deň balíček čipsov, ročne by sa to rovnalo 5 litrom oleja, ktoré dokáže každá menšia reštaurácia bežne minúť.

čipsy

Zdroj: Shutterstock®

Morské ryby

Každý človek, ktorý chce byť zdravý a mať dostatok vitamínov a minerálov či iných pre telo dôležitých látok, si dopraje aspoň raz za týždeň rybu. Veď rybie mäso je nielen chutné, ale aj extrémne zdravé. Avšak, aj pri výbere ryby treba byť mimoriadne obozretný, pretože nie je jedno, odkiaľ ryba pochádza. Hovorí sa, že Severania by si nikdy nekúpili lososa v obchode, pretože jeho mäso obsahuje viac chemikálií, než kuracie mäso.

Ideálne je teda chytiť si rybu v mori sám alebo kupovať iba od rybárov, ktorí nechovajú ryby v obrovských klietkach, tak ako to je pri mnohých rybách z obchodu. Ak by sme chceli byť konkrétni, vyhnite sa rybám z okolia Baltského a Severného mora, ktoré sú znečistené a ryby všetku túto nečistotu nasávajú a udržujú vo svojom mäsku.

Bude ťa zaujímať: Ako predĺžiť trvanlivosť syra v chladničke?

losos

Zdroj: Shutterstock®

Údeniny

Klobása, slanina aj šunka a saláma - klasické pochutinky, ktoré má doma každý Slovák. No lekári tvrdia, že by sme ich mali jesť iba výnimočne, pretože môžu spôsobiť rakovinu hrubého čreva. Je to pravda? Áno, avšak údeniny nie sú priamy nositeľ choroby, ale jeden z mnohých faktorov. Všetko začína mäsom, ktoré je často plné antibiotík a končí to prostredím, v ktorom žijeme a samozrejme celkovo, ako žijeme a ako sa stravujeme.

K údeninám sa počas priemyselného spracovania pridávajú rôzne chemické konzervanty a dusičnany, ktoré sa počas trávenia premieňajú na látky, ktoré dráždia náš tráviaci trakt. Toto je faktor, ktorý, ak máme oslabený organizmus, dokáže podporiť rozvoj rakoviny. Preto, ak sa budete stravovať zdravo, dostatočne sa hýbať bez cigarety v ruke, nemali by ste mať s údeninami žiadny problém.

údeniny

Zdroj: Shutterstock®

Limonády

Základnou zložkou väčšiny farebných limonád sú umelé farbivá. Tie samy o sebe nepredstavujú až také nebezpečenstvo, avšak ich dlhodobá konzumácia, v kombinácii s umelými sladidlami, už áno. Okrem toho, mnohí lekári bijú na poplach, že sladké limonády môžu byť pre telo škodlivejšie, než poriadna porcia mastného jedla. Nielenže si môžeme nadmerným príjmom cukrov zavariť na cukrovku, ale pomalými krokmi sa stať obéznymi. 

Pozor si dávajte na limonády, ktoré obsahujú vysoké množstvo farbív - čím viac, tým sú nebezpečnejšie. Môžu zhoršiť astmu a alergiu, vyvolať nepríjemné kožné reakcie a neprimerane dráždiť žalúdok.

umelé farbivá

Zdroj: Shutterstock®

Zvyšných 5 nepriateľov

  • Citrusy – nedávno sme vás už oboznámili s postrekovaním citrusov, ktoré kvôli tomu pomalšie dozrievajú. Pokiaľ nie ste bio odberateľ citrónov, tak potom si dajte na chemicky upravenú kôru pozor a vždy ju dôkladne umyte pred lúpaním.
  • Hnilé potraviny – voľba, čo urobiť s nahnitou časťou jablka či plesnivým hrozienkom, ktoré je súčasťou zdravého strapca, je niekedy naozaj ťažká. Samotné zhnité a pokazené potraviny by sme nikdy nezjedli, ale rovnako by sme sa mali vyhnúť, okrem plesnivej a skazenej časti potraviny, celej potravine a nič z nej nevykrajovať! Pretože to, že nevidíte pleseň na celom syre, ale iba okraji, neznamená, že toxíny tejto plesne nie sú už v celom syre.
  • Energetické a light nápoje – nielen, že kombinácia jednotlivých zložiek týchto nápojov neprospieva nášmu telu, hlavne tráviacemu traktu, ale aj samotné zložky môžu byť škodlivé. Typický zástupca tých zlých látok sú umelé sladidlá.
  • Sladkosti – tak, ako pri predchádzajúcich light nápojoch, aj vo väčšine cukroviniek sa používajú umelé sladidlá. Tie predstavujú syntetickú náhradu klasického cukru a okrem toho, že sú oveľa sladšie, než cukor, sú často spájané s rozvojom obezity a kardiovaskulárnych ochorení.
  • Vrecúškové polievky – kruh nám uzatvára starý známy glutaman sodný, ktorý sa vyskytuje v hojnom počte vo väčšine vrecúškových polievok, v cestovinách a iných polotovaroch. Nebezpečný je pre svoju rýchlu návykovosť a má spojenie s poškodením mozgu a mnohými inými.

Musíš vidieť: Ako uskladniť chlieb, aby vydržal dlhšie čerstvý? Ostaneš prekvapená!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

03.05.2018 07:49

Ci si chytim rybu v mori ja alebo iny a kupim ju v obchode bude tak isto plna tazkych kovov. Celkovo sa neodporuca jest ryby viac ako 3 x do tyzdna.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

08.05.2018 09:48

tak z toho som v šoku.banány,oriešky,karfiol...dobre,citrusové plody umyjeme pred lúpaním,všetko sa dá umyť,očistiť,ale ryby predsa kupujeme v obchodoch,nechodíme ich chytať do mora,tak ako sa chrániť pred ťažkými kovmi?

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

13.05.2018 16:46

samé dobroty, banány to jsem nevěděla

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.