S orechovými maslami sa roztrhlo vrece aj na slovenskom trhu. Milujeme ich do smoothie, raňajkových cereálií, ako prísadu do pečenia či len tak k ovociu, či na opečený toast s džemom.
Orechové maslá, ktoré sú vytvorené z kvalitných ingrediencií a bez zbytočných aditív, sú nielen chutné, ale aj zdravé. Viete ale ako spoznáte NAOZAJ zdravé orechové maslo a ako ho odlíšite od tých, čo sa tak len tvária?
Zdroj bielkovín i tuku
Vo všeobecnosti sa kvalitné orechové maslá považujú ako vhodný doplnok každého zdravého jedálnička. Predstavujú totiž hneď niekoľko výhod. Sú zdrojom zdravých tukov, bielkovín a obsahujú aj dostatočné množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov a tiež fytochemikálií, teda vzácnych látok výlučne rastlinného pôvodu.
Aj keď sa jednotlivé hodnoty na živinovej škále líšia v závislosti od typu orechov v masle, kvalitných orechových masiel sa obávať nemusíte a dopriať si ich môžete hoci aj každý deň.
Inšpiruj sa: Je TOTO najzdravšia diéta na svete? Pozrite sa na pohľad expertov
Čím menej prísad, tým lepšie
Ako však odhalíme, ktoré orechové maslá naozaj stoja za to a ktoré sa za zdravé len vydávajú? Odborníci na výživu a dietológovia v tom majú jasno. Čím menej ingrediencií v orechovom masle je, tým lepšie. Niektorí odborníci dokonca uvádzajú, že to najzdravšie orechové maslo by malo obsahovať len orechy samotné, prípadne s prímesou trošky soli. Z toho vyplýva, že najzdravšie orechové maslo si vyrobíte sami doma.
Odporúčame: Ako si užiť za malo peňazí: Značka, dá sa to aj doma!
Ktorý typ je najzdravší?
Arašidové, mandľové alebo kešu? Viete, ktoré orechové maslo je najzdravšie podľa typu orechov, ktoré sa v ňom nachádzajú? Úplne najzdravšou voľbou je pre najvyšší obsah zdravých tukov mandľové maslo, ktoré je v samej podstate aj to najdrahšie zo všetkých.
Ihneď po ňom sa v rebríčku nachádza arašidové maslo, ktoré má zasa najvyšší obsah bielkovín a svätú trojicu orechových pochúťok uzatvára maslo z pistácií. Tak, ktoré pribudne do vaše potravinovej skrine?