Patríte medzi tých šťastlivcov, ktorých ešte čaká pobyt pri mori? Dajte si záväzok, že okrem ostatných dovolenkových pôžitkov si pochutíte na rybách! Bez výhovoriek a minimálne raz.
Pre zdravie to najlepšie
Ryby obsahujú, okrem jódu, veľké množstvo vitamínu B a tie morské aj vitamíny A, D a E. Ich mäso je dobrým zdrojom bielkovín a navyše je bohaté na zdravé tuky, ktoré obsahujú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Slováci napriek všemožnej osvete stále nie sú „rybožrútmi“ a na ich tanieri sa objavujú sporadicky.
Obľúbená herečka Zuzana Vačková nám prezradila, ako je to s konzumáciou rýb v jej domácnosti. „Ryby konzumujeme celoročne, ale v lete pri mori je to bez debaty častejšie. Tam si priemer vždy vylepšíme. Neviem však, či je to dostatočné množstvo na to, aby môj organizmus fungoval tak ako má,“ prezradila.
Pozri aj: Čo nám berie energiu? Toto je päť najčastejších dôvodov!
Ryby na každom rohu
Geografická poloha prímorských destinácií, ktoré máme my, Slováci, označkované pomyselným srdiečkom, nám ponúka tie najrozličnejšie druhy morských rýb. Nejde len o nutričné hodnoty morských živočíchov, ale takisto o šetrnú úpravu. Fritovanie v hektolitroch oleja je pre nich neznámou a namáčanie šťavnatej rybky do majonézovej omáčky hotovým barbarstvom.
Ak sa chystáte k slovenskému moru, v jedálnom lístku hľadajte ryby, pripravované „na žaru“, po našom „na grile“. Medzi top chorvátske ryby patria brancin, orada, kovać a zubatac. Ak máte chuť na niečo malé, vyskúšajte napríklad v múke obalené a osmažené sardinky. Chorváti na dochutenie používajú prevažne ingrediencie, ako olivový olej, morská soľ, cesnak a z byliniek rozmarín a petržlen.
Taliansko, to nie je len pizza, lasagne a špagety, ale aj poctivé a chutné ryby. Taliani ich podávajú upravené tak, aby vynikla samotná aróma rýb. Pečené a grilované, decentne okorenené a v jemných omáčkach. Nezabúdajme ani na morské príšerky, ako krevety, mušle a raky, ktoré radi servírujú varené alebo grilované so zeleninovými a bylinkovými omáčkami.
Usaďte sa v prímorskej taverne a užívajte si čerstvosť gréckych pokrmov! Ryby a kalamáre zo Stredozemného a Egejského mora sú chuťovo výnimočné a ich príprava si vyžaduje minimum úsilia. Rybu postačí nechať minútku na grile, preliať dresingom z citrónovej šťavy a oleja a o zdravý obed alebo večeru je postarané.
Už žiadne výhovorky!
Ak vám ryby nevoňajú, snažte sa do svojho jedálnička pretlačiť iné zdroje zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín. „Kedysi sa hovorievalo, že lyžička rybieho tuku denne je veľmi dôležitá. Preto by som deťom, ale aj dospelým, ktorí ryby nejedia často alebo im jednoducho nechutia, odporučila užívať omega-3 mastné kyseliny vo forme kapsúl. Ja mám veľmi dobrú skúsenosť s výživovým doplnkom OmegaMarine Forte+,“ hovorí Zuzana Vačková. OmegaMarine Forte+ od NaturaMed Pharmaceuticals obsahuje vysoko koncentrovaný olej z čerstvých nórskych lososov a na zaistenie dennej potreby stačí užiť 2 kapsuly.
Viac informácií o produkte aj aktuálnej akcii získate na webovej stránke www.omegamarineforte.sk.