Fast foody nám ponúkajú rýchle a chutné jedlá, ktoré však nezískavajú status zdravého jedla. Prezradíme vám, ako si dokážete vychutnávať jedlo nielen chuťovými bunkami, no tiež čuchovými či zrakovými zmyslami a ako nezaťažovať organizmus nezdravým pokrmom. Základom je využiť pri príprave to, čo nám príroda dala a pripraviť si skvelý a časovo nenáročný obed, ktorý si môžete so sebou zabaliť aj do práce či na cesty. Pozrite sa spolu s nami, čo to znamená zdravý fast food.
Pozri aj: RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!
Ako začať?
Všetci máme spoločné 3 veci:
1. Máme radi chutné a zdravé jedlo.
2. Máme radi jedlo nenáročné na prípravu.
3. Potrebujeme sýte jedlo.
Zdravý životný štýl preferuje prípravu jedál, v ktorých prevažuje zelenina. V rámci zdravej stravy sa obmedzujú vysmážané a mastné pokrmy. Dnes sa kvalitný život spája skôr s vychutnávaním zdravého a lahodného jedla.
Klasický fast food postráda dôvtipnosť, nemá nič spoločné s rafinovanosťou a určite nie je súčasťou dnes tak propagovaného zdravého životného štýlu. Nedokážete sa vzdať pečiva? Nevadí! Pečivo je základom, ktorý v miernom množstve nikdy neuškodí. Celozrnné pečivo navyše skutočne zasýti. Dôležitý je obsah, ktorý sa skrýva v pečive. Ako teda vytvoriť zdravý fast food?
Pozri aj: Tipy, ako sa nenechať oklamať pri nákupoch: Zachovaj ostražitosť
Držte sa týchto rád!
Vysmážaný syr nahraďte grilovaným (odporúčame hermelín). Vysmážané mäso nahraďte grilovaným alebo tepelne upraveným na prírodno vo vlastnej šťave. Ostane šťavnaté, zachová si chuť a je zdravé. Vysmážané hamburgerové mäso nahraďte opečenou diétnou salámou. Majonézu nahradiť ľahkým dressingom z bieleho jogurtu a byliniek. Samozrejme, nesmie chýbať obloha z čerstvej zeleniny! Tie z vás, ktoré nie sú milovníčkami pečiva, vyskúšajte chlebové placky, ktoré sú chutné a sýte. Sú zdravé a praktické pri príprave fast foodu na zdravý spôsob.
TIP: Suroviny: chlebové placky, zelenina akéhokoľvek druhu (mrkva, rajčiny, cuketa, reďkovky, paprika, ľadový šalát alebo rukola), ghí (prepustené maslo), a čokoľvek, na čo máte chuť (šunka, syr, na prírodno pripravené mäso)
Postup: Zeleninu si nakrájame na malé kúsky a do zlatista ich opečieme na troche ghí. Potom to môžeme nechať podusiť alebo podávať aj takto. Placky si ohrejeme a plníme tým, čo máme radi, napr. jemným dressingom, ľadovým šalátom, pripraveným mäsom a zeleninou. Môžeme ich zrolovať a podávať ako zdravé wrapy.
Je to rýchle, zdravé a ľahké!
Odporúčame: Zábavné fotografie z prírody za rok 2019: Potešia aj pobavia