Hnedý cukor verzus biely

Zdravý spôsob stravovania hrá v posledných rokoch stále dôležitejšiu úlohu v našich životoch.

 

Nie vždy je ale jednoduché odhadnúť, čo je naozaj zdravé, a čo sa za zdravé len vydáva vplyvom komercie a reklám. Keďže väčšina z nás rada sladké, rozhodli sme sa pozrieť bližšie na rozdiel medzi hnedým a bielym cukrom.

 

Ktorý cukor používate doma? Biely a hnedý cukor sú dve najčastejšie používané sladidlá vo väčšine domácností. Rozhodli sme sa pozrieť bližšie na rozdiel medzi nimi.

 

Biely a hnedý cukor

Sú dve najčastejšie používané sladidlá vo väčšine domácností. Biely cukor je rafinovaný druh cukru, ktorý sa vyrába z repy, prípadne cukrovej trstiny. Slovíčko rafinovaný v tomto prípade znamená, že táto biela kráska neobsahuje žiadne živiny, ktoré by nášmu telu mohli prospieť. Teda žiadne vitamíny, minerály, enzýmy ani aminokyseliny. Iba kalórie, keďže ho vytvára takmer 100% sacharózy. Tú organizmus len veľmi ťažko spracuváva, aj preto nám biely cukor dosť škodí. Síce dokáže dodať krátkodobú energiu, celkovo ale telo oberie o viac energie, než mu dodá, dokáže spôsobiť tiež únavu, ospalosť, nehovoriac o rizikách viacerých chorôb, ktoré vznikajú pri jeho častom užívaní.

 

Práve s cieľom vyvarovať sa negatívnych účinkov sa mnoho ľudí snaží biely cukor nahradiť inými sladidlami a zvyčajne skončia pri cukre hnedom. O ňom kolujú rôzne správy. Niektoré tvrdia že je zdravý, iné zas pravý opak. Tak ako to teda je?

 

Pozri aj: Dôvody prečo nechudnete

hnedý cukor

Zdroj: Shutterstock®

Aká je pravda o bielom a hnedom cukre?

Hnedý cukor je vyrábaný z cukru bieleho, odlišuje sa však pridávaním melasy, ktorá ho zafarbuje. Narozdiel od toho bieleho obsahuje aj nejaké tie minerály a vitamíny, keďže neprechádza procesom rafinácie. Hnedý cukor je tak v konečnom dôsledku naozaj o čosi zdravší, avšak nie až do takej miery, ako je napríklad rozdiel medzi bielou múkou a múkou celozrnnou, či bielou a hnedou ryžou. Rozdiel v týchto dvoch cukroch je vskutku minimálny, najmä čo sa počtu kalórií týka. Ako sme už spomínali biely cukor je v skutočnosti 99,9% čistá sacharóza, zatiaľ čo hnedý cukor je sacharóza 97%, 2% vody a 1% iných látok. Lyžička bieleho cukru obsahuje 16 kcal, zatiaľ čo jedna lyžička hnedého cukru má 17 kilokalórií.

 

Ďalším negatívom hrajúcim do karát odporcom hnedého cukru je fakt, že na našom trhu sa častokrát hnedý cukor považovaný za nerafinovaný, len tak tvári. Pri kúpe hnedého cukru s vedomím, že je aspoň o niečo máličko zdravší od toho bieleho si radšej dobre preštudujte obaly. Môžete tak s prekvapením zisť, že hnedý cukor je hnedý len preto lebo obsahuje karamelové farbivo a v skutočnosti ide vlastne o cukor biely.

med ako sladidlo

Zdroj: Shutterstock®

Keď už chcete zdravo sladiť voľte čisto prírodné sladidlá, ako sú melasa, javorový sirup, alebo med. Vhodnejšou aj keď menej sladšou alternatívou je tiež hroznový cukor.

 

Nech už ale sladíte čímkoľvek, mali by ste pamätať na to, že cukor by nemal tvoriť viac ako desatinu celkového energetického príjmu potravy, pričom musíte započítať nielen cukor do kávy či čaju, ale aj ten obsiahnutý v sušienkach, jogurtoch, džúsoch aj pečive.

 

Odporúčame: 8 druhov šalátov, ktoré znížia váš príjem kalórií

 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Mirka

Mirka

24.07.2013 21:09

ja sa snažím čo najčastejšie používať med. Dávam si ho aj do kávy :)

Vaše meno:

Majka

Majka

29.07.2013 07:55

Ja taktiež najradšej používam med.

Vaše meno:

berusenka6

berusenka6

29.07.2013 09:07

naša rodina fičí na mede

Vaše meno:

dominika4848

dominika4848

29.07.2013 10:55

med je najlepsim sladidlom,ale vzdy ho nemam po ruke tak pouzivam aj biely cukor

Vaše meno:

Božena

Božena

30.07.2013 19:29

Biely cukor sme už vyradili , už len hnedý. Med používame výnimočne , v obchodoch nie je kvalita medu rovnaká ako u domácich včelárov

Vaše meno:

Jana Komadova

Jana Komadova

04.08.2013 09:14

cukor ako cukor snažím sa ho používať čo najmenej všade kde sa dá dávam med domáci

Vaše meno:

Silvia Urbanová

Silvia Urbanová

07.08.2013 05:14

U nás sa sladí minimálne, ale hlavne trstinovým cukrom, aj na džemy ho používame.

Vaše meno:

cucoriedka

cucoriedka

14.08.2013 18:30

medik je najlepsim sladidlom, i ked sa snazim davky znizovat :)

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

15.08.2013 16:40

Používam aj hnedý cukor, med, snažím sa sladiť minimálne...

Vaše meno:

Nika

Nika

15.08.2013 18:47

Melasa, javorový sirup, alebo med sú výborné prírodné sladidlá, no odporučila by som aj stéviu. Dá sa kúpiť v rôzných formách /prášková, tabletky/, no ja osobne si pestujem aj doma na parapete.

Vaše meno:

Jana Komadova

Jana Komadova

19.10.2013 13:37

šak to čo je vlastne zdravšie a škoda že je hnedý cukor aj drahý najlepší je med

Vaše meno:

Dominika Sedliaková

Dominika Sedliaková

27.01.2014 16:40

tiež rada použivam med

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.