Zdravý spôsob stravovania hrá v posledných rokoch stále dôležitejšiu úlohu v našich životoch.
Nie vždy je ale jednoduché odhadnúť, čo je naozaj zdravé, a čo sa za zdravé len vydáva vplyvom komercie a reklám. Keďže väčšina z nás rada sladké, rozhodli sme sa pozrieť bližšie na rozdiel medzi hnedým a bielym cukrom.
Ktorý cukor používate doma? Biely a hnedý cukor sú dve najčastejšie používané sladidlá vo väčšine domácností. Rozhodli sme sa pozrieť bližšie na rozdiel medzi nimi.
Biely a hnedý cukor
Sú dve najčastejšie používané sladidlá vo väčšine domácností. Biely cukor je rafinovaný druh cukru, ktorý sa vyrába z repy, prípadne cukrovej trstiny. Slovíčko rafinovaný v tomto prípade znamená, že táto biela kráska neobsahuje žiadne živiny, ktoré by nášmu telu mohli prospieť. Teda žiadne vitamíny, minerály, enzýmy ani aminokyseliny. Iba kalórie, keďže ho vytvára takmer 100% sacharózy. Tú organizmus len veľmi ťažko spracuváva, aj preto nám biely cukor dosť škodí. Síce dokáže dodať krátkodobú energiu, celkovo ale telo oberie o viac energie, než mu dodá, dokáže spôsobiť tiež únavu, ospalosť, nehovoriac o rizikách viacerých chorôb, ktoré vznikajú pri jeho častom užívaní.
Práve s cieľom vyvarovať sa negatívnych účinkov sa mnoho ľudí snaží biely cukor nahradiť inými sladidlami a zvyčajne skončia pri cukre hnedom. O ňom kolujú rôzne správy. Niektoré tvrdia že je zdravý, iné zas pravý opak. Tak ako to teda je?
Pozri aj: Dôvody prečo nechudnete
Aká je pravda o bielom a hnedom cukre?
Hnedý cukor je vyrábaný z cukru bieleho, odlišuje sa však pridávaním melasy, ktorá ho zafarbuje. Narozdiel od toho bieleho obsahuje aj nejaké tie minerály a vitamíny, keďže neprechádza procesom rafinácie. Hnedý cukor je tak v konečnom dôsledku naozaj o čosi zdravší, avšak nie až do takej miery, ako je napríklad rozdiel medzi bielou múkou a múkou celozrnnou, či bielou a hnedou ryžou. Rozdiel v týchto dvoch cukroch je vskutku minimálny, najmä čo sa počtu kalórií týka. Ako sme už spomínali biely cukor je v skutočnosti 99,9% čistá sacharóza, zatiaľ čo hnedý cukor je sacharóza 97%, 2% vody a 1% iných látok. Lyžička bieleho cukru obsahuje 16 kcal, zatiaľ čo jedna lyžička hnedého cukru má 17 kilokalórií.
Ďalším negatívom hrajúcim do karát odporcom hnedého cukru je fakt, že na našom trhu sa častokrát hnedý cukor považovaný za nerafinovaný, len tak tvári. Pri kúpe hnedého cukru s vedomím, že je aspoň o niečo máličko zdravší od toho bieleho si radšej dobre preštudujte obaly. Môžete tak s prekvapením zisť, že hnedý cukor je hnedý len preto lebo obsahuje karamelové farbivo a v skutočnosti ide vlastne o cukor biely.
Keď už chcete zdravo sladiť voľte čisto prírodné sladidlá, ako sú melasa, javorový sirup, alebo med. Vhodnejšou aj keď menej sladšou alternatívou je tiež hroznový cukor.
Nech už ale sladíte čímkoľvek, mali by ste pamätať na to, že cukor by nemal tvoriť viac ako desatinu celkového energetického príjmu potravy, pričom musíte započítať nielen cukor do kávy či čaju, ale aj ten obsiahnutý v sušienkach, jogurtoch, džúsoch aj pečive.
Odporúčame: 8 druhov šalátov, ktoré znížia váš príjem kalórií