Letný strašiak menom salmonelóza

Patríte medzi gurmánov, ktorí si neodoprú ani také delikatesy ako tatarák? A čo lahodné majonézové dresingy či zmrzlina, ktorá sa priam rozplýva na jazyku?

 

Každý z nás si rád zamaškrtí a nie je dobré, aby sme si takéto pochúťky raz za čas nedopriali. Niekedy však za ne môžeme zaplatiť krutú ,,daň" v podobe infekčnej salmonelózy. Ako ju identifikovať a čomu sa radšej vyvarovať?

 

V potravinách, ktoré konzumujeme sa nachádza množstvo mikroorganizmov. Tie môžu byť žiadúce (napríklad v jogurtoch, v syroch s plesňou, v pive či vínach) alebo nežiadúce. Práve nežiadúce mikroorganizmy môžu v našom tele narobiť neplechu, napríklad v podobe salmonelózy. Salmonelóza je infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša na človeka z infikovaných zvierat alebo ich produktov (napríklad vajíčka či mäso, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované) prostredníctvom mikroorganizmov zvaných salmonely. 

 

 

Odporúčame prečítať: Aké výhody prináša cvičenie so švihadlom?

salmonela

Zdroj: Shutterstock®

K salmonelóze dochádza po konzumácii infikovaného produktu. Zvýšenú opatrnosť najmä v letnom období preto zvýšte pri konzumácii majonéz, zmrzliny, nátierok, krémov s obsahom vajec, ale aj tlačenky, mäkkých salám, sekanej či údeného mäsa.

 

Ako zistíme, že ide o salmonelózu?

 

Typickým príznakom salmonelózy je nevoľnosť, hnačka spojená s kŕčovitou bolesťou brucha, celková slabosť, zvýšená teplota či bolesti hlavy. Problémy zväčša prichádzajú po ôsmich až desiatich hodinách od konzumácie infikovanej potraviny. Je potrebné, aby bol pacient hospitalizovaný v nemocnici a liečený infektológom.

 

 

Odporúčame prečítať: Ako správne osviežiť svoju pokožku v horúčavách?

choroba

Zdroj: Shutterstock®

Salmonelóza však môže mať aj takzvaný bezpríznakový priebeh. Aj vtedy sa síce salmonely dostanú do tenkého čreva, avšak nedochádza k ich výraznému rozmnožovaniu a liečba tak nie je potrebná.

 

Všeobecné odporúčania:

 

  • Skladovanie potravín (uvarených a surových v chladničke)
  • Konzumácia potravín v čo najkratšom čase od prípravy
  • Potraviny je potrebné dostatočne tepelne upraviť
  • Nezabúdajte ani na dostatočnú hygienu rúk pred konzumáciou jedla


     

OTÁZKA PRE VÁS:

 

Stretli ste sa niekedy so salmonelózou?

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE