Makadamové orechy patria údajne medzi najdrahšie orechy na svete. Hovorí sa však, že do zdravia treba investovať a tieto orechy majú nášmu organizmu naozaj čo ponúknuť.
Podporujú imunitu a celé telo dokonca prečistia. Okrem toho majú makadamové orechy pozitívny vplyv na trávenie, stav srdca a ciev i kvalitu vlasov.
Objavte všetky skvelé účinky týchto drahých a zároveň nesmierne zdravých plodov!
Sú náročné na pestovanie i spracovanie
Makadamové orechy sú plodom stromu, ktorý sa nazýva Makadamia. Pochádza z Austrálie, dorastá až do výšky 11 metrov a je teplomilný. Jeho plody už oddávna tvorili dôležitú súčasť jedálnička austrálskych domorodcov. V súčasnej dobe sa makadamové stromy pestujú aj v tropických oblastiach Brazílie, Nového Zélandu, Indonézie či v Južnej Afrike. Existuje ich hneď niekoľko druhov, no nie všetky majú jedlé plody. Stromy začínajú rodiť až v dospelosti, a to okolo siedmeho roku života. Plodiť však začnú len vtedy, ak bolo o ne skutočne dobre postarané.
Makadamové stromy sú totiž pomerne náročné na pestovanie. Potrebujú pravidelné zavlažovanie aj prísun živín. Rovnako sú ich plody následne náročné na spracovanie. Makadamové orechy nie sú orechmi v pravom zmysle slova, ide skôr o kôstkovice. Nachádzajú sa vo veľmi tvrdej škrupinke, z ktorej je ich pomerne ťažké dostať. Taktiež prechádzajú tepelnou úpravou. V takomto stave sa dostávajú na predajné pulty. V súčasnosti sa využíva aj olej z kvalitných makadamových orechov. Ten je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov, ktoré sú určené na starostlivosť o vlasy, nechty či pokožku.
Pozri aj: Ako vyčistiť kefu na vlasy? Vyskúšaj tento jednoduchý trik!
Majú vplyv na trávenie, pokožku i kosti
Makadamové orechy sú z viac ako 75 percent tvorené zdravými tukmi. Okrem toho majú vysoký podiel bielkovín i cenných nenasýtených mastných kyselín. Sú zdrojom celého radu vitamínov, minerálnych látok i stopových prvkov. Obsahujú vitamín C aj E a tiež vitamíny skupiny B, vápnik, železo, fosfor, chróm či zinok. Známe sú však najmä veľkou zásobou selénu i mangánu. Makadamové orechy v podstate vplývajú na celé naše telo. Podporujú obranyschopnosť, prečisťujú organizmus, chránia bunky a majú antiseptické a antibakteriálne účinky.
Pozitívne vplývajú na tráviaci trakt, odstraňujú plynatosť a zlepšujú pravidelné vyprázdňovanie. Plody makadamových orechov spevňujú kostné a kĺbové tkanivo. Taktiež zlepšujú stav pokožky. Nápomocné sú najmä pri rozličných kožných problémoch, ale aj pri znižovaní hladiny zlého cholesterolu a starostlivosti o srdce a cievy. Konzumáciou makadamových orechov urobíte niečo pre svoje vlasy i nechty. Tieto orechy upokojujúco pôsobia na nervový systém a sú tou pravou potravinou pre náš mozog.
Dopriať si ich môžete aj pri diéte
Makadamové orechy patria medzi najdrahšie orechy na svete. Je to najmä kvôli tomu, že sú náročné na pestovanie i spracovanie. Stogramové balenie stojí od troch až piatich eur. V súčasnosti už nie je problémom nájsť makadamové orechy v bežných obchodoch či na internete. Hoci patria medzi najtučnejšie orechy, nemusíte sa ich báť konzumovať ani pri redukcii hmotnosti. Hovoríme tu totiž o zdraviu prospešných tukoch, ktoré sú pri diétach len vítané. Tieto plody navyše pozitívne vplývajú na metabolizmus a spaľovanie zlých tukov.
Stačí, ak si dva až trikrát týždenne doprajete zopár lahodných makadamových orechov. Majú jemne maslovú chuť, ktorú si určite zamilujete. Pri kúpe sa vyhýbajte rozdrveným alebo žltým kúskom, ktoré sú väčšinou zatuchnuté. Makadamové orechy by mali byť bielej až krémovej farby. V obchode zakúpené orechy sú určené už na priamu konzumáciu. Pridať si ich však môžete aj do sladkých i slaných jedál. Hodia sa do ovocných a zeleninových šalátov i koláčov. Pridať si ich tiež môžete do jogurtu, nápoja či dokonca rizota.
Odporúčame: Ako si vybrať dulu pre seba a svoje bábätko? Aké sú jej úlohy?