Máte radi olivy? Vieme prečo sú také zdravé!

Zdravotné benefity olív

 

Obľúbené plody po celom svete, ktoré dodávajú našim jedlám závan exotiky. Zelené či čierne, obe majú priaznivé účinky na naše zdravie a prispievajú nášmu telu ako zvonka, tak aj zvnútra. Ak ste ešte doteraz nepodľahli ich chuti, skúste ich pridať do zeleninových šalátov či nátierok a tým vyskúšate niečo nové. 

 

Najväčšími pestovateľmi olív sú Španieli, ktorí vyvážajú do sveta niekoľko druhov odrôd. Najobľúbenejšie španielske odrody sú Manzanilly, ktoré sú guľaté a ľahko sa vykôstkujú, preto na ne častejšie narazíte ako na plnené olivy. Ďalšie druhy sú napríklad Hojiblanca, Cacereňa alebo Gordal.

 

Odporúčame prečítať: Ako sa vyvarovať nádche a prechladnutiu?

olivy

Zdroj: Shutterstock®

Pomáhajú nášmu zdraviu

 

V jednej olive nájdeme veľké množstvo vitamínov A a E, ďalej sodíka a draslíka, ktorý pomáha pri odstraňovaní únavy a znižuje napätie svalov. Nezanedbateľné je aj množstvo železa či jódu, ktorý je veľmi vzácny a jeho nedostatok môže spôsobiť aj zlú kvalitu vašich vlasov.

 

Olivy pomáhajú aj nášmu tráveniu a majú výrazné protizápalové účinky. Podporujú mozgovú činnosť a majú pozitívny vplyv na duševný stav. Sú vynikajúcim zdrojom dobrých tukov, ktoré naše telo potrebuje. Avšak aj pri ich konzumácií sa riaďte heslom "všetko s mierou". 

 

Odporúčame prečítať: Olivová zmrzlina - unikátna pochúťka

olivy

Zdroj: Shutterstock®

Správny výber olív

 

V obchode kúpite olivy v umelohmotnom sáčku alebo v plechovke. Keďže sáčok nedokáže zabrániť mechanickému poškodeniu z vonka, môže sa stať, že budú trochu zdeformované. Preto je lepšie kupovať olivy v plechovke alebo skle, ktoré sú zárukou lepšej kvality.

 

Olivový olej, ktorý sa z týchto malých guliek vyrába sa stal veľmi populárnym hlavne za posledné roky. Je to najmä zložením jeho obsahu, ktoré tvorí až 80% nenasýtených mastných kyselín. Tie pomáhajú  znižovať tlak i hladinu cholesterolu v krvi.

 

Odporúčame prečítať: Ako si vypestovať zázvor?

olivy

Zdroj: Shutterstock®

Olivy by mali byť súčasťou každého zdravého jedálnička. Sú vynikajúce ako súčasť jedál, do rôznych zeleninových šalátov, k mäsu, k rôznym druhom syrom a cestovinám. Môžete si ich taktiež naložiť do pohára so syrom a zaliať olivovým olejom. Tieto malé španielske plody určite vo svojej kuchyni využijete. 

 

Odporúčame prečítať: 10 superpotravín, ktoré by ste mali určite jesť​

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

8 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Monika Šomšáková

Monika Šomšáková

21.05.2015 22:00

ja dokážem zjesť celé balenie na posedenie

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

19.05.2015 20:47

milujem iiich :)

Vaše meno:

Nikola Sisáková

Nikola Sisáková

19.05.2015 20:26

mám rada ale nepraháňať, skôr ku bielemu vínu ako chuťovku

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

15.12.2014 22:26

zaujímavé zas som o niečo múdrejšia milujem ich robievam olivové placky sú skvelé a aj zo syrom v šaláte ale aj plnené mandlou alebo čilli

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

05.12.2014 09:55

juj tak to je riadna mnamka :)

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

20.11.2014 08:55

olivy mám veľmi rada aj čierne aj zelené

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.11.2014 12:23

Super, o všetkých ich účinkoch na zdraví som nevedela!

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

19.11.2014 10:37

olivy milujem a jem ich dosť často v lete do zeleninových šalátov a v zime iba tak večer pri televízore :-)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.