Máte radi olivy? Vieme prečo sú také zdravé!

 

Obľúbené plody po celom svete, ktoré dodávajú našim jedlám závan exotiky. Zelené či čierne, obe majú priaznivé účinky na naše zdravie a prispievajú nášmu telu ako zvonka, tak aj zvnútra. Ak ste ešte doteraz nepodľahli ich chuti, skúste ich pridať do zeleninových šalátov či nátierok a tým vyskúšate niečo nové. 

 

Najväčšími pestovateľmi olív sú Španieli, ktorí vyvážajú do sveta niekoľko druhov odrôd. Najobľúbenejšie španielske odrody sú Manzanilly, ktoré sú guľaté a ľahko sa vykôstkujú, preto na ne častejšie narazíte ako na plnené olivy. Ďalšie druhy sú napríklad Hojiblanca, Cacereňa alebo Gordal.

 

Odporúčame prečítať: Ako sa vyvarovať nádche a prechladnutiu?

olivy

Zdroj: Shutterstock®

Pomáhajú nášmu zdraviu

 

V jednej olive nájdeme veľké množstvo vitamínov A a E, ďalej sodíka a draslíka, ktorý pomáha pri odstraňovaní únavy a znižuje napätie svalov. Nezanedbateľné je aj množstvo železa či jódu, ktorý je veľmi vzácny a jeho nedostatok môže spôsobiť aj zlú kvalitu vašich vlasov.

 

Olivy pomáhajú aj nášmu tráveniu a majú výrazné protizápalové účinky. Podporujú mozgovú činnosť a majú pozitívny vplyv na duševný stav. Sú vynikajúcim zdrojom dobrých tukov, ktoré naše telo potrebuje. Avšak aj pri ich konzumácií sa riaďte heslom "všetko s mierou". 

 

Odporúčame prečítať: Olivová zmrzlina - unikátna pochúťka

olivy

Zdroj: Shutterstock®

Správny výber olív

 

V obchode kúpite olivy v umelohmotnom sáčku alebo v plechovke. Keďže sáčok nedokáže zabrániť mechanickému poškodeniu z vonka, môže sa stať, že budú trochu zdeformované. Preto je lepšie kupovať olivy v plechovke alebo skle, ktoré sú zárukou lepšej kvality.

 

Olivový olej, ktorý sa z týchto malých guliek vyrába sa stal veľmi populárnym hlavne za posledné roky. Je to najmä zložením jeho obsahu, ktoré tvorí až 80% nenasýtených mastných kyselín. Tie pomáhajú  znižovať tlak i hladinu cholesterolu v krvi.

 

Odporúčame prečítať: Ako si vypestovať zázvor?

olivy

Zdroj: Shutterstock®

Olivy by mali byť súčasťou každého zdravého jedálnička. Sú vynikajúce ako súčasť jedál, do rôznych zeleninových šalátov, k mäsu, k rôznym druhom syrom a cestovinám. Môžete si ich taktiež naložiť do pohára so syrom a zaliať olivovým olejom. Tieto malé španielske plody určite vo svojej kuchyni využijete. 

 

Odporúčame prečítať: 10 superpotravín, ktoré by ste mali určite jesť​

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

19.11.2014 10:37

olivy milujem a jem ich dosť často v lete do zeleninových šalátov a v zime iba tak večer pri televízore :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.11.2014 12:23

Super, o všetkých ich účinkoch na zdraví som nevedela!

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

20.11.2014 08:55

olivy mám veľmi rada aj čierne aj zelené

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

05.12.2014 09:55

juj tak to je riadna mnamka :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

15.12.2014 22:26

zaujímavé zas som o niečo múdrejšia milujem ich robievam olivové placky sú skvelé a aj zo syrom v šaláte ale aj plnené mandlou alebo čilli

Vaše meno:

Nikola Sisáková

Nikola Sisáková

19.05.2015 20:26

mám rada ale nepraháňať, skôr ku bielemu vínu ako chuťovku

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

19.05.2015 20:47

milujem iiich :)

Vaše meno:

Monika Šomšáková

Monika Šomšáková

21.05.2015 22:00

ja dokážem zjesť celé balenie na posedenie

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.