Fonio (rosička útla) je zrno, ktoré sa pestuje v západnej Afrike a je populárne hlavne vďaka tomu, že je to bezlepkové zrno, ktoré sa môže používať ako pri pečení, tak aj pri varení. Vďaka tomu si táto netradičná obilnina získava postupnú obľubu na celom svete.
Fonio má nutričnú hodnotu ako väčšina iných zŕn, je bohaté na vápnik, horčík a zinok. Aké sú jeho zdravotné benefity?
1. Vhodné pre celiatikov
Ľudia trpiaci intoleranciou na lepok to majú naozaj ťažké. Musia konzumovať potraviny, ktoré sú pre nich vhodné, aby sa vyhli zdravotným problémom. No v prípade tejto netradičnej obilniny sa obmedzovať nemusíte. Fonio neobsahuje lepok, preto ho môžete bezpečne konzumovať.
Odporúčame prečítať: Máte už dosť zimy? Zahrejte sa v saune!
2. Posilňuje nechty a vlasy
Fonio obsahuje aminokyselinu s názvom metionín, ktorá je dôležitá pre výrobu chrupavky, čím tiež prispieva k posilneniu vlasov a nechtov. Obilnina pomáha predchádzať vypadávaniu vlasov, poprípade zastaviť ich vypadávanie.
3. Podporuje trávenie a pomáha chudnúť
Táto obilnina obsahuje veľké množstvo vlákniny, preto je veľmi ľahká na strávenie. Vďaka tomu pomáha zlepšiť tráviaci proces. Samotné trávenie tiež ide ruka v ruke s chudnutím. Aj vďaka tomu, že má nízky glykemický index, je fonio vhodné pri chudnutí. A navyše dokáže zasýtiť na dlhší čas ako iné obilniny alebo jedlá.
Odporúčame prečítať: Spoznajte tipy ako sa najlepšie postarať o svoje oblečenie
4. Pomáha predchádzať anémii
Fonio je často odporúčané tehotným ženám – má vysokú koncentráciu železa, preto pomáha zastaviť rozvoj anémie, obsahuje tiež kyselinu listovú a ďalšie aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre každú ženu v priebehu tehotenstva.
5. Dodáva energiu
Fonio je skvelým zdrojom energie. Na rozdiel od potravín, ktoré vám poskytnú prudký vzostup energie, je toto zrno ľahko stráviteľné a poskytuje pomalé uvoľňovanie energie. Preto jej budete mať dostatok až do ďalšieho jedla. Vďaka tomu sa fonio častejšie využíva ako prísada do raňajkových cereálií.
Odporúčame prečítať: Ako bojovať proti závislostiam?