Fonio (rosička útla) je zrno, ktoré sa pestuje v západnej Afrike a je populárne hlavne vďaka tomu, že je to bezlepkové zrno, ktoré sa môže používať ako pri pečení, tak aj pri varení. Vďaka tomu si táto netradičná obilnina získava postupnú obľubu na celom svete.
Fonio má nutričnú hodnotu ako väčšina iných zŕn, je bohaté na vápnik, horčík a zinok. Aké sú jeho zdravotné benefity?
1. Vhodné pre celiatikov
Ľudia trpiaci intoleranciou na lepok to majú naozaj ťažké. Musia konzumovať potraviny, ktoré sú pre nich vhodné, aby sa vyhli zdravotným problémom. No v prípade tejto netradičnej obilniny sa obmedzovať nemusíte. Fonio neobsahuje lepok, preto ho môžete bezpečne konzumovať.
Odporúčame prečítať: Máte už dosť zimy? Zahrejte sa v saune!
2. Posilňuje nechty a vlasy
Fonio obsahuje aminokyselinu s názvom metionín, ktorá je dôležitá pre výrobu chrupavky, čím tiež prispieva k posilneniu vlasov a nechtov. Obilnina pomáha predchádzať vypadávaniu vlasov, poprípade zastaviť ich vypadávanie.
3. Podporuje trávenie a pomáha chudnúť
Táto obilnina obsahuje veľké množstvo vlákniny, preto je veľmi ľahká na strávenie. Vďaka tomu pomáha zlepšiť tráviaci proces. Samotné trávenie tiež ide ruka v ruke s chudnutím. Aj vďaka tomu, že má nízky glykemický index, je fonio vhodné pri chudnutí. A navyše dokáže zasýtiť na dlhší čas ako iné obilniny alebo jedlá.
Odporúčame prečítať: Spoznajte tipy ako sa najlepšie postarať o svoje oblečenie
4. Pomáha predchádzať anémii
Fonio je často odporúčané tehotným ženám – má vysokú koncentráciu železa, preto pomáha zastaviť rozvoj anémie, obsahuje tiež kyselinu listovú a ďalšie aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre každú ženu v priebehu tehotenstva.
5. Dodáva energiu
Fonio je skvelým zdrojom energie. Na rozdiel od potravín, ktoré vám poskytnú prudký vzostup energie, je toto zrno ľahko stráviteľné a poskytuje pomalé uvoľňovanie energie. Preto jej budete mať dostatok až do ďalšieho jedla. Vďaka tomu sa fonio častejšie využíva ako prísada do raňajkových cereálií.
Odporúčame prečítať: Ako bojovať proti závislostiam?
11 komentárov
Soňa Krátka
03.02.2017 20:15doteraz som o nej nepočula
Daniela Revayová
03.02.2017 12:04Teda, ani som nevedela, ze taka obilnina existuje...
Anna Kralovičová
03.02.2017 11:58Obilnina so super vlastnosťami, tá by sa mi hodila.
Iveta Moravčíková
02.02.2017 22:18ešte som o tom nepočula, ale vypadá to byt zdravé treba vyskušat
Ria Petrová
02.02.2017 21:03Musím sa priznať, že som o tom tiež ešte nepočula. Najbližšie sa po ňom musím mrknúť v nejakom bioobchode.
Ľubica Šťastná
02.02.2017 20:20Absolútna novinka i pre mňa, super, ďakujem za článok!
Marie Gutmannová
02.02.2017 16:27Aj pre mna novinka :)
simona v.
02.02.2017 14:49nooo zase nieco nove :) super :)
Mária Maxianová
02.02.2017 13:44zatiaľ túto obilninu nepoznám
Zdena Paňková
02.02.2017 13:33Som prekvapená, aké účinky má táto "novinka", určite vyskúšam :)
Monika Filípková
02.02.2017 06:54Pre mňa úplná novinka, niekedy vyskúšam.