Netradičná, no zdravá obilnina FONIO – na čo sa využíva?

Fonio (rosička útla) je zrno, ktoré sa pestuje v západnej Afrike a je populárne hlavne vďaka tomu, že je to bezlepkové zrno, ktoré sa môže používať ako pri pečení, tak aj pri varení. Vďaka tomu si táto netradičná obilnina získava postupnú obľubu na celom svete.

 

Fonio má nutričnú hodnotu ako väčšina iných zŕn, je bohaté na vápnik, horčík a zinok. Aké sú jeho zdravotné benefity?

 

1. Vhodné pre celiatikov

 

Ľudia trpiaci intoleranciou na lepok to majú naozaj ťažké. Musia konzumovať potraviny, ktoré sú pre nich vhodné, aby sa vyhli zdravotným problémom. No v prípade tejto netradičnej obilniny sa obmedzovať nemusíte. Fonio neobsahuje lepok, preto ho môžete bezpečne konzumovať.

 

Odporúčame prečítať: Máte už dosť zimy? Zahrejte sa v saune!

 

Netradičná obilnina Fonio – načo sa využíva

Zdroj: Shutterstock®

2. Posilňuje nechty a vlasy

 

Fonio obsahuje aminokyselinu s názvom metionín, ktorá je dôležitá pre výrobu chrupavky, čím tiež prispieva k posilneniu vlasov a nechtov. Obilnina pomáha predchádzať vypadávaniu vlasov, poprípade zastaviť ich vypadávanie.

 

 

3. Podporuje trávenie a pomáha chudnúť

 

Táto obilnina obsahuje veľké množstvo vlákniny, preto je veľmi ľahká na strávenie. Vďaka tomu pomáha zlepšiť tráviaci proces. Samotné trávenie tiež ide ruka v ruke s chudnutím. Aj vďaka tomu, že má nízky glykemický index, je fonio vhodné pri chudnutí. A navyše dokáže zasýtiť na dlhší čas ako iné obilniny alebo jedlá.

 

Odporúčame prečítať: Spoznajte tipy ako sa najlepšie postarať o svoje oblečenie

Netradičná obilnina Fonio – načo sa využíva

Zdroj: Shutterstock®

4. Pomáha predchádzať anémii

 

Fonio je často odporúčané tehotným ženám – má vysokú koncentráciu železa, preto pomáha zastaviť rozvoj anémie, obsahuje tiež kyselinu listovú a ďalšie aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre každú ženu v priebehu tehotenstva.

 

5. Dodáva energiu

 

Fonio je skvelým zdrojom energie. Na rozdiel od potravín, ktoré vám poskytnú prudký vzostup energie, je toto zrno ľahko stráviteľné a poskytuje pomalé uvoľňovanie energie. Preto jej budete mať dostatok až do ďalšieho jedla.  Vďaka tomu sa fonio častejšie využíva ako prísada do raňajkových cereálií.

 

Odporúčame prečítať: Ako bojovať proti závislostiam?

11 komentárov
Monika Filípková

Monika Filípková

02.02.2017 06:54

Pre mňa úplná novinka, niekedy vyskúšam.

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

02.02.2017 13:33

Som prekvapená, aké účinky má táto "novinka", určite vyskúšam :)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

02.02.2017 13:44

zatiaľ túto obilninu nepoznám

Vaše meno:

simona v.

simona v.

02.02.2017 14:49

nooo zase nieco nove :) super :)

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

02.02.2017 16:27

Aj pre mna novinka :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

02.02.2017 20:20

Absolútna novinka i pre mňa, super, ďakujem za článok!

Vaše meno:

Ria Petrová

Ria Petrová

02.02.2017 21:03

Musím sa priznať, že som o tom tiež ešte nepočula. Najbližšie sa po ňom musím mrknúť v nejakom bioobchode.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

02.02.2017 22:18

ešte som o tom nepočula, ale vypadá to byt zdravé treba vyskušat

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

03.02.2017 11:58

Obilnina so super vlastnosťami, tá by sa mi hodila.

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

03.02.2017 12:04

Teda, ani som nevedela, ze taka obilnina existuje...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.02.2017 20:15

doteraz som o nej nepočula

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE