Konzumácia sladkovodných či morských rias je v našich domácnostiach veľmi ojedinelá. Tieto na pohľad nie veľmi lákavé vodné rastliny však obsahujú mnoho výživných látok, ktoré by sme zaradiť do svojho jedálnička určite mali.
Dajú sa z nich pripraviť rôzne šaláty alebo polievky a ak vás neláka predstava jedenia zelenej riasy, dajú sa kúpiť aj vo forme tabliet či prášku.
Účinky morských rias
Morské riasy sú veľmi výživnou potravinou. Obsahujú takmer o 20% viac minerálnych látok ako klasická zelenina a sú bohaté na vápnik, jód, horčík, železo alebo draslík. Vďaka minerálom sú morské riasy zásadotvorné, čím vyrovnávajú pH v našom organizme. Okrem toho, riasy obsahujú nezanedbateľné množstvo vitamínov A, B, B12, C a pomáhajú pri odbúravaní tukov či znižovaní vysokej hladiny cholesterolu.
Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
Sladkovodné riasy pre zdravie
Medzi najznámejšie sladkovodné riasy patrí jednoznačne Chlorella pyrenoidosa. Táto sýto zelená rastlina pomáha telu zbavovať sa toxických látok, podporuje trávenie a posilňuje imunitný systém. Obsahuje dôležité minerálne látky fosfor, draslík, vápnik a železo, ktorých množstvo je niekoľkonásobne vyššie ako v klasickej zelenej zelenine.
Túto zelenú riasu tvorí až 60% bielkovín, 20% sacharidov a 10% tukov. Obsahuje nezanedbateľné množstvo esenciálnej aminokyseliny lyzín, ktorá sa nachádza v malých množstvách aj v obilninách. Práve tento druh aminokyseliny najčastejšie chýba vo vegetariánskej strave.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Aké druhy rias ešte poznáme?
Ak chcete spestriť vašu stravu o riasy, môžete ich na tanieri pravidelne striedať. Na trhu dnes nájdete niekoľko druhov, ktoré si dokážete chutne pripraviť aj sami doma. Pripraviť si želé môžete z riasy Agar, ktorá má vynikajúcu želírovaciu schopnosť. Do šalátov sa hodí Wakame, ktorá svojou zelenou farbou spestrí každé jedlo a na riasach Nori si môžete pochutnať aj bez varenia.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
www.thinkstockphotos.com