Trápi ťa laktózová intolerancia? Toto sú syry s nízkym obsahom laktózy, ktoré si môžeš vychutnať bez obáv

Trpíte neznášanlivosťou laktózy? Dalo by sa povedať, že ani zďaleka nie ste v súčasnej dobe ojedinelým prípadom. Potravinové intolerancie, pri ktorých má človek problém s trávením nejakej zložky potravy, sa dnes vyskytujú čoraz častejšie. A okrem intolerancie lepku patrí k tým najčastejším aj intolerancia laktózy. 

Kde všade nájdeme laktózu? Tento sacharid sa nám spája hlavne s mliekom a mliečnymi potravinami. Riešením pre osoby s laktózovou intoleranciou je hlavne minimalizovanie týchto potravín v jedálničku. Ako je to však v prípade konzumácie lahodných syrov?

Aj syry sú bohaté na laktózu, ktorá jedincom s intoleranciou škodí? Alebo naopak obsahujú menej laktózy, preto nemusia mať jasnú stopku v jedálničku? Je možnosťou iba špeciálny syr bez laktózy? Poďme sa na túto problematiku pozrieť spolu. Zistite, čo je laktóza a laktáza, aké sú prejavy laktózovej intolerancie a ktoré syry majú nižší obsah laktózy.

Čo je laktóza a laktáza?

Laktóza predstavuje disacharid, teda sacharid zložený z dvoch monosacharidových jednotiek. Konkrétne je tvorená z β-D-galaktózy a β-D-glukózy, ktoré sú spojené glykozidickou väzbou. Laktóza teda patrí medzi cukry, často je nazývaná aj ako mliečny cukor. Ide o prirodzenú súčasť prakticky všetkých bežných druhov mlieka (vrátane materského) a v určitom množstve je prítomná v rôznorodých mliečnych produktoch. 

A čo je laktáza? Aby naše telo bolo schopné laktózu štiepiť a stráviť, je črevami vylučovaní enzým laktáza. Tento enzým je metabolizovaný baktériami v čreve. Prijatá laktóza je vďaka laktáze hydrolýzou rozštiepená na dva jednoduché sacharidy (cukry) – galaktózu a glukózu. Tie sa ďalej v tráviacom trakte absorbujú cez črevnú stenu.

V prípade dostatočnej produkcie laktázy spravidla telo nemá problém stráviť laktózu. Ak však dôjde k deficitu enzýmu na štiepenie mliečneho cukru, môže nastať problém so spracovaním prijatej laktózy a následne sa môžu objavovať nepríjemné zdravotné ťažkosti. 

Odporúčame: ​Ako sa zbaviť strií? Poznáme prírodné aj profesionálne metódy na ich odstránenie

Ako sa prejavuje laktóza intolerancia?

Pod pojmami laktózová intolerancia, netolerancia laktózy, neznášanlivosť laktózy alebo intolerancia laktózy rozumieme stav, pri ktorom má organizmu problém štiepiť mliečny cukor (laktózu) z dôvodu nedostatku spomínaného enzýmu laktázy. Laktózová intolerancia môže byť vrodeným zdravotným problémom, pričom môže sprevádzať človeka od narodenia, no rovnako sa môže rozvinúť prakticky kedykoľvek počas života.

Napríklad zvyšujúcim sa vekom produkcia laktázy štiepiacej mliečny cukor obvykle prirodzene klesá. Problém so štiepením laktózy môže mať rôznu závažnosť. U niektorých jedincov je produkované menšie množstvo laktázy, čo sa môže spájať s menej intenzívnymi sprievodnými ťažkosťami. U niektorých jedincov však môže laktáza takmer úplne chýbať, čo značí aj zásadnejší problém s trávením prijatej laktózy.

Ak má telo problém štiepiť laktózu z dôvodu nedostatku laktázy, objaviť sa môžu najmä rôzne tráviace ťažkosti:

  • hnačky,

  • opakované nutkavé pocity na vyprázdňovanie stolice,
  • nadmerná tvorba plynov, resp. zvýšená plynatosť,
  • pocity plného brucha a nadúvania,
  • prelievania brušného obsahu,
  • škvŕkanie v bruchu,
  • kŕčovité bolesti brucha,
  • pocity na zvracanie,
  • grganie,
  • u malých detí a dojčiac celkové neprospievanie.

Laktóza v mliečnych výrobkoch

Laktózovú intoleranciu nemožno úplne odstrániť nejakou konkrétnou liečbou. Liečba spravidla zahŕňa hlavne úpravu jedálnička, teda obmedzenie potravín s obsahom laktózy. Čo sa obmedzení v prípade laktózovej intolerancie týka, je to veľmi individuálne u konkrétnych jedincov. V prípade vážneho deficitu laktázy môže mať jedinec značné problémy už po malom príjme laktózy, preto je spravidla potrebná striktnejšia diéta.

Iným robí prijatá laktóza problém až v prípade väčšieho príjmu. Niektorým veľmi dobre pomáhajú napríklad aj doplnky stravy s laktázou, ktoré do organizmu doplnia potrebný enzým. Vo všeobecnosti však platí, že osoby s intoleranciou laktózy si musia dávať pozor na príjem mliečnych produktov.

Avšak, obsahujú všetky mliečne výrobky rovnaké množstvo laktózy? Nie! Laktóza v mlieku tvorí asi 2 až 8 % pevných látok. Medzi produkty obsahujúce laktózu vo väčšom množstve radíme produkty, ktoré obsahujú srvátku, sušené mlieko alebo odstredené mlieko. Významnejším zdrojom laktózy sú jogurty, smotany či tvarohy. Keďže je laktóza rozpustná vo vode a nie v tuku, obsah laktózy v syre nie je naopak tak závratný.

Pozri aj: ​Žralok v sne - spoznaj význam a výklad snov o žralokoch

TOP syry s menším obsahom laktózy

Množstvo laktózy v syre, samozrejme, závisí od konkrétneho druhu, no mnohé druhy majú naozaj stopové množstvo mliečneho cukru. Pri výrobe mnohých syrom sa podstatná časť mliečneho cukru presúva do tekutej srvátky, ktorá sa odstraňuje. Obsah laktózy v syroch znižujú aj pridané baktérie mliečneho kvasenia, ktoré zostatkový mliečny cukor premenia na kyselinu mliečnu.

Vďaka tomu sa osoby s laktózovou intoleranciou často nemusia špecializovať len na syry bez laktózy (tzv. laktofree syry), ale nerobí im problém konzumovať aj klasické syry. Samozrejme, záleží to aj od konkrétneho jedinca. Vo všeobecnosti majú malé množstvo laktózy hlavne tvrdé syry, ale aj mäkký, tučný a dostatočne dozretý syr má spravidla laktózy málo.

Ktoré sú najlepšie syry pre osoby s intoleranciou? Veľmi nízky obsah laktózy (niekedy takmer nulový) majú nasledovné druhy syrov:

  • ementál (švajčiarsky syr),

  • camembert,
  • parmezán,
  • dozretá gouda,
  • čedar,
  • modrý syr,
  • brie,
  • munster syr,
  • pecorino,
  • gruyére,
  • appenzeller,
  • provolone.

Ktoré syry majú vyšší obsah laktózy?

To, ako telo reaguje na príjem laktózy v prípade konzumácie syrov pri intolerancii laktózy, je veľmi individuálne. Mnohým osobám nerobia vyššie spomenuté syry žiadne ťažkosti pri konzumovaní v rozumnej miere. Naopak u niektorých jedincov sa problémy môžu vyskytnúť aj pri konzumovaní spomenutých syrov v malom množstve.

Preto je potrebné odsledovať si, ako telo na konzumáciu syrov reaguje. V každom prípade je potrebné si pri neznášanlivosti mliečneho cukru dávať pozor na syry obsahujúce laktózu vo väčšej miere.

Najviac laktózy spravidla obsahujú čerstvé nedozreté syry, syry obsahujúce srvátku a tiež nízkotučné syry (keďže laktóza je rozpustná vo vode). Konkrétne môžeme spomenúť syry, ako je:

  • mozzarella,

  • burrata,
  • ricotta,
  • cottage syr,
  • mascarpone,
  • eidam 30 %,
  • mladá gouda,
  • balkánsky syr,
  • rôzne verzie odtučnených light syrov a tavených syrov. 
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.