So začiatkom septembra sa nám okrem jabĺk a hrozna spája aj zber tekvíc. Väčšinou z nich vydlabeme vnútro, jadierka usušíme a zjeme a zo zvyšnej tekvice vyrobíme spolu s deťmi nejakú strašidelnú postavičku.
Okrem malých dekoračných tekvičiek a tých „strašidelných“ veľkých tekvíc máme aj také, ktoré sú plnohodnotnou potravinou a navyše aj skvele chutia. Jednou z nich je aj tekvica hokaido. Môžeme ju zjesť takmer celú, použiť ako hlavné jedlo alebo prílohu, či dokonca dezert. Je skvelou voľbou pri chudnutí, obsahuje množstvo vitamínov a pri správnom skladovaní nám vydrží až do jari.
Odporúčame prečítať: Manilkara zapota - ovocie, ktoré možno nepoznáte
Prečo je hokaido iná?
Už meno tejto tekvice prezrádza, odkiaľ k nám prišla. Jej domov je Japonsko, konkrétne ostrov Hokkaido. Bežne sa však už pestuje aj u nás a nájdete ju aj v supermarketoch. Má výrazne oranžovú farbu, môže merať až 30 cm a váži približne 1 až 2 kilá. Čím sa ale odlišuje od tých klasických tekvíc?
Má najtenšiu šupku, ktorá sa nemusí šúpať, lebo po tepelnej úprave zmäkne. Navyše, práve šupka obsahuje najviac vitamínov, preto by bola naozaj škoda ju vyhodiť. Stačí ju len dobre umyť a vybrať stred s jadierkami. Tie môžeme po usušení samozrejme tiež konzumovať. Vnútro tekvice je dosť tuhé, ale po upečení je mäkká, až maslová. Niekto ju prirovnáva k zemiakom, takže sa dá využiť aj na zahustenie pokrmov.
Skvelá pre oči aj na trávenie
Tekvica hokaido obsahuje naozaj veľa vitamínov. Sýtooranžová farba napovedá, že v sebe ukrýva značné množstvo betakaroténu, je teda posilou pre náš zrak. Okrem toho obsahuje vitamín A, C, vitamíny skupiny B, vápnik, železo, horčík a tiež je bohatá na vlákninu, vďaka čomu pomáha pri trávení, prospieva pankreasu a slezine.
Obsahuje minimum kalórií, ale dokáže dostatočne zasýtiť. Ak teda premýšľate, čo zaradiť do jedálnička v čase diéty, hokaido v ňom nesmie chýbať. Podporuje detoxikáciu organizmu a vysoký obsah draslíka pomáha pri vysokom krvnom tlaku a kardiovaskulárnych ochoreniach. Semienka z tekvice sú dobré proti črevným parazitom.
Odporúčame prečítať: Kalisia voňavá - elixír života
Nielen jadierka a tekvicová polievka
Okrem vysušených jadierok sa najčastejšie z tekvice robí krémová polievka. Pravá hokaido polievka je naozaj pochúťka, ale nie je to jediná vec, ktorú z nej môžete urobiť. Dá sa konzumovať aj surová, môže byť spestrením zeleninového šalátu. Tiež si z nej môžete urobiť obľúbené smoothie. Dá sa pripraviť na sladko aj na slano. Lahodnú chuť má upečená s kvapkou olivového oleja, ale môžete vyskúšať aj sladký tvarohový koláč s tekvicou hokaido. Možností je naozaj veľa, určite nejakú vyskúšajte.
Odporúčame prečítať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Shutterstock.com