Leto je v plnom prúde a my si vo veľkom štýle ,,užívame" horúčavy. V horúčavách sa snažíme nájsť čo najľahší a najrýchlejší spôsob toho správneho a účinného osvieženia.
Chutná domáca zmrzlina, ľadové drinky, vánok z ventilátora či voda v bazéne – to sú asi najčastejšie cesty, ktorými sa dá ujsť pred vysokými teplotami. Vedeli ste však o tom, že schladenie sa dá dosiahnuť i správne zvoleným jedálničkom?
Ide o termický účinok potravín, vďaka ktorému potraviny po ich konzumácii vplývajú na telo človeka. Ktoré z nich nám doprajú príjemné ochladenie a ktorým potravinám sa cez leto radšej vyhnúť?
Odporúčame: TOP potraviny pre obličky: Týmto im ulahodíš a zároveň aj ochrániš
Vplyv potravín na organizmus
Každé skonzumované jedlo vyvoláva v našom tele určitý typ reakcie. Rôzne druhy potravín môžu mať ochladzujúce účinky, niektoré telo prehrievajú a iné sú zase úplne neutrálne.
Obdobná teória o energii potravín je súčasťou tradičnej čínskej medicíny už celé tisícročia. Nejde ani tak o to, či sú pokrmy studené alebo teplé, záleží skôr na tom, čo spôsobujú v našom tele.
V lete sú vhodné najmä potraviny s ochladzujúcim efektom. Tie dokážu telo uvoľniť, roztiahnuť a účinne z neho odvádzať prebytočné teplo.
Vysoké teploty môžu totiž pre organizmus predstavovať veľkú záťaž. Zaradením takýchto potravín do vášho jedálnička jednoducho predídete prehrievaniu tela a navodíte si príjemný chladivý pocit.
Bude vás zaujímať: Termický efekt potravín: Ktoré suroviny ťa dokážu v zime zahriať?
Ktoré potraviny majú ochladzujúce účinky?
1. Melón
Melón obsahuje viac ako 90 percent vody, čo predstavuje ideálne zloženie no horúce dni. Voda totiž vaše telo veľmi ľahko ochladí a podnieti príjemnejší pocit. Melón je ešte k tomu plný vitamínov C a A, draslíka aj horčíka. Odkrojte si z neho poriadny kus, alebo ho použite na prípravu osviežujúcich ovocných nápojov.
2. Uhorky
Táto zelenina má podobné zloženie ako melón, čiže je z veľkej časti tvorená vodou. Uhorky sú preto v horúcom počasí skvelé na hydratáciu tela i pokožky. Sú tiež zdrojom vitamínov A, C i B, vlákniny, horčíka aj železa. Navyše pomáhajú detoxikovať telo a pozitívne vplývajú na stav srdca a ciev.
3. Citrusy
Dostatočne ochladiť nás dokáže ovocie a zelenina i z nášho podnebného pásma, ako napríklad spomínaný melón či uhorky. V naozaj horúcich letných dňoch však môžeme vyskúšať aj trochu exotiky.
Citrusové plody sú skutočne osviežujúcim ovocím, ktoré jednoducho zaženie pocity tepla. Dobrou voľbou sú napríklad grepy, pomelo, pomaranče a tiež šťavy, ktoré sú z nich vyrobené.
Pozri aj: Bojíš sa prechladnutia? Tak odhaľ spôsob, ako pestovať zázvor doma!
4. Mäta
Termické účinky na naše telo má nielen zelenina a ovocie, ale i bylinky. Typicky chladivou je napríklad mäta. Táto rastlinka s charakteristickou mentolovou vôňou je navyše liečivá. Odstraňuje tráviace ťažkosti, vysoký krvný tlak i rôzne kožné problémy. Pre osvieženie ju vyskúšajte pridať do ovocných štiav. Je však vhodná i na prípravu limonád.
Z iných chladivých byliniek môžete vyskúšať aj napríklad:
- lipu,
- bazu,
- šalviu,
- rumanček.
Z čajov môže schladiť napríklad i zelený čaj.
5. Reďkovka
Väčšina koreňovej zeleniny telo skôr zohrieva, no to neplatí o reďkovkách. Tie naopak pocit horúčavy v tele znižujú. Taktiež sú chutné a veľmi zdravé, preto ich v lete nezabúdajte pridávať do ľahkých čerstvých šalátov.
Ďalšími druhmi zeleniny s chladivým vplyvom na naše telo sú:
- rajčiny,
- hlávkový šalát,
- cuketa,
- brokolica.
6. Bobuľové ovocie
Jahody, maliny, černice, brusnice, čučoriedky, egreše i ríbezle – to všetko je ovocie priamo z nášho okolia. Všetky spomenuté druhy sú skvelými pomocníkmi v boji proti horúcim dňom. Tiež sú plné vitamínov a minerálnych látok, takže okrem pocitu sviežosti podporíte aj svoje zdravie.
7. Kokos
Pozerali ste sa na termické účinky potravín z pohľadu ajurvédy? Ak nie, mali by ste sa zamerať napríklad na kokos, ktorý dokáže organizmus schladiť počas vysokých vonkajších teplôt. Odporúčame popíjať kokosovú vodu (môžete ju dať aj vychladiť) alebo si môžete dopriať kokosové mlieko.
8. Špenát
Aj táto listová zelenina bohatá na železo patrí medzi potraviny s ochladzujúcimi účinkami. Či už si ho doprajete vo forme špenátovej polievky, osviežujúceho smoothie alebo v surovom stave, vaše telo príjemne schladí zvnútra.
Bude vás zaujímať: TOP potraviny pre zdravie žien: Ktorými by sme sa mali zásobovať?
Ktoré z nich pôsobia presne opačne?
Potraviny, ktoré vyvolávajú hrejivé účinky, nemusia byť cez leto správnou voľbou. Spôsobujú totiž stiahnutie až spevnenie celého tela a jeho prehrievanie. Ideálne sú preto na chladné jesenné a zimné dni, kedy nám môžu pomôcť lepšie sa vyrovnať s nízkymi teplotami. Taktiež sú vhodné pre ľudí, ktorí majú problém so studenými rukami a nohami.
Jednou z najlepších potravín, ktoré majú schopnosť dodať nášmu telu teplo, je kvasená kapusta. Tá je navyše plná vitamínov a iných telu prospešných živín. Do tejto kategórie ďalej patrí zelenina ako:
- cibuľa,
- pór,
- cesnak,
- chren.
Medzi mäso s podobnými účinkami radíme hlavne jahňacie a hydinové. Tak ako môžeme v prírode nájsť ochladzujúce bylinky, existujú aj také, ktoré telo zohrievajú. Ide napríklad o bazalku, tymián alebo rozmarín. Nakoniec sem môžeme zaradiť aj horčicu, sójovú omáčku, zázvor, škoricu, ocot i vajcia.
Aktualizovaný článok: 21.8.2023