Termický účinok potravín – Ako sa cez leto schladiť tým, čo jeme?

Leto je v plnom prúde a my si vo veľkom štýle ,,užívame" horúčavy. V horúčavách sa snažíme nájsť čo najľahší a najrýchlejší spôsob toho správneho a účinného osvieženia.

Chutná domáca zmrzlina, ľadové drinky, vánok z ventilátora či voda v bazéne – to sú asi najčastejšie cesty, ktorými sa dá ujsť pred vysokými teplotami. Vedeli ste však o tom, že schladenie sa dá dosiahnuť i správne zvoleným jedálničkom?

Ide o termický účinok potravín, vďaka ktorému potraviny po ich konzumácii vplývajú na telo človeka. Ktoré z nich nám doprajú príjemné ochladenie a ktorým potravinám sa cez leto radšej vyhnúť? 

Odporúčame: TOP potraviny pre obličky: Týmto im ulahodíš a zároveň aj ochrániš

horúčavy

Zdroj: Shutterstock®

Vplyv potravín na organizmus

Každé skonzumované jedlo vyvoláva v našom tele určitý typ reakcie. Rôzne druhy potravín môžu mať ochladzujúce účinky, niektoré telo prehrievajú a iné sú zase úplne neutrálne.

Obdobná teória o energii potravín je súčasťou tradičnej čínskej medicíny už celé tisícročia. Nejde ani tak o to, či sú pokrmy studené alebo teplé, záleží skôr na tom, čo spôsobujú v našom tele.

V lete sú vhodné najmä potraviny s ochladzujúcim efektom. Tie dokážu telo uvoľniť, roztiahnuť a účinne z neho odvádzať prebytočné teplo. 

Vysoké teploty môžu totiž pre organizmus predstavovať veľkú záťaž. Zaradením takýchto potravín do vášho jedálnička jednoducho predídete prehrievaniu tela a navodíte si príjemný chladivý pocit.

Bude vás zaujímať: Termický efekt potravín: Ktoré suroviny ťa dokážu v zime zahriať?

Melón i uhorky sú plné osviežujúcej vody

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré potraviny majú ochladzujúce účinky?

1. Melón

Melón obsahuje viac ako 90 percent vody, čo predstavuje ideálne zloženie no horúce dni. Voda totiž vaše telo veľmi ľahko ochladí a podnieti príjemnejší pocit. Melón je ešte k tomu plný vitamínov C a A, draslíka aj horčíka. Odkrojte si z neho poriadny kus, alebo ho použite na prípravu osviežujúcich ovocných nápojov.

2. Uhorky

Táto zelenina má podobné zloženie ako melón, čiže je z veľkej časti tvorená vodou. Uhorky sú preto v horúcom počasí skvelé na hydratáciu tela i pokožky. Sú tiež zdrojom vitamínov A, C i B, vlákniny, horčíka aj železa. Navyše pomáhajú detoxikovať telo a pozitívne vplývajú na stav srdca a ciev.

3. Citrusy

Dostatočne ochladiť nás dokáže ovocie a zelenina i z nášho podnebného pásma, ako napríklad spomínaný melón či uhorky. V naozaj horúcich letných dňoch však môžeme vyskúšať aj trochu exotiky.

Citrusové plody sú skutočne osviežujúcim ovocím, ktoré jednoducho zaženie pocity tepla. Dobrou voľbou sú napríklad grepy, pomelo, pomaranče a tiež šťavy, ktoré sú z nich vyrobené.

Pozri aj: Bojíš sa prechladnutia? Tak odhaľ spôsob, ako pestovať zázvor doma!

Mäta je skvelá osviežujúca bylinka

Zdroj: Shutterstock®

4. Mäta

Termické účinky na naše telo má nielen zelenina a ovocie, ale i bylinky. Typicky chladivou je napríklad mäta. Táto rastlinka s charakteristickou mentolovou vôňou je navyše liečivá. Odstraňuje tráviace ťažkosti, vysoký krvný tlak i rôzne kožné problémy. Pre osvieženie ju vyskúšajte pridať do ovocných štiav. Je však vhodná i na prípravu limonád.

Z iných chladivých byliniek môžete vyskúšať aj napríklad:

  • lipu,
  • bazu,
  • šalviu,
  • rumanček.

Z čajov môže schladiť napríklad i zelený čaj. 

5. Reďkovka

Väčšina koreňovej zeleniny telo skôr zohrieva, no to neplatí o reďkovkách. Tie naopak pocit horúčavy v tele znižujú. Taktiež sú chutné a veľmi zdravé, preto ich v lete nezabúdajte pridávať do ľahkých čerstvých šalátov.

Ďalšími druhmi zeleniny s chladivým vplyvom na naše telo sú:

  • rajčiny,
  • hlávkový šalát,
  • cuketa,
  • brokolica.

6. Bobuľové ovocie

Jahody, maliny, černice, brusnice, čučoriedky, egreše i ríbezle – to všetko je ovocie priamo z nášho okolia. Všetky spomenuté druhy sú skvelými pomocníkmi v boji proti horúcim dňom. Tiež sú plné vitamínov a minerálnych látok, takže okrem pocitu sviežosti podporíte aj svoje zdravie.

7. Kokos

Pozerali ste sa na termické účinky potravín z pohľadu ajurvédy? Ak nie, mali by ste sa zamerať napríklad na kokos, ktorý dokáže organizmus schladiť počas vysokých vonkajších teplôt. Odporúčame popíjať kokosovú vodu (môžete ju dať aj vychladiť) alebo si môžete dopriať kokosové mlieko

8. Špenát

Aj táto listová zelenina bohatá na železo patrí medzi potraviny s ochladzujúcimi účinkami. Či už si ho doprajete vo forme špenátovej polievky, osviežujúceho smoothie alebo v surovom stave, vaše telo príjemne schladí zvnútra. 

Bude vás zaujímať: TOP potraviny pre zdravie žien: Ktorými by sme sa mali zásobovať?

Tieto potraviny sú vhodné skôr v zime

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré z nich pôsobia presne opačne?

Potraviny, ktoré vyvolávajú hrejivé účinky, nemusia byť cez leto správnou voľbou. Spôsobujú totiž stiahnutie až spevnenie celého tela a jeho prehrievanie. Ideálne sú preto na chladné jesenné a zimné dni, kedy nám môžu pomôcť lepšie sa vyrovnať s nízkymi teplotami. Taktiež sú vhodné pre ľudí, ktorí majú problém so studenými rukami a nohami.

Jednou z najlepších potravín, ktoré majú schopnosť dodať nášmu telu teplo, je kvasená kapusta. Tá je navyše plná vitamínov a iných telu prospešných živín. Do tejto kategórie ďalej patrí zelenina ako:

  • cibuľa,
  • pór,
  • cesnak,
  • chren.

Medzi mäso s podobnými účinkami radíme hlavne jahňacie a hydinové. Tak ako môžeme v prírode nájsť ochladzujúce bylinky, existujú aj také, ktoré telo zohrievajú. Ide napríklad o bazalku, tymián alebo rozmarín. Nakoniec sem môžeme zaradiť aj horčicu, sójovú omáčku, zázvor, škoricu, ocot i vajcia.

Aktualizovaný článok: 21.8.2023

15 komentárov
Milka Damašková

Milka Damašková

18.06.2017 01:38

Či je leto, či je zima, či zjem melón, či kúsok mäsa- stále doma fungujem ako živý radiátor. Skúsim vaše rady dôsledne dodržať- pár dní jesť prevažne chladivé potraviny- čo to spraví..

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

18.06.2017 05:28

V lete ani nerozmýšľam nad tým,čo ochladzuje,melón a spomínané potraviny sa nám žiadajú tak nejako prirodzene..

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

18.06.2017 07:09

Melón a uhorka neodmysliteľne patria k letu...Ja si robím osviežujúcu vodu - nakrájam uhorku, citrón alebo limetu, troška mäty a vychladené popíjam celý deň...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

18.06.2017 15:39

uhorky, melón, mäta, kyslé ovocie, to máme veľmi radi a akosi automaticky ich v lete viacej kupujeme, dopestujeme a konzumujeme

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

18.06.2017 18:59

dobre vedieť :-)

Vaše meno:

Zuzana Úradníková

Zuzana Úradníková

18.06.2017 20:22

Uzitocne info teraz v lete :)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

30.07.2021 09:20

melóny v lete musia byť

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

31.07.2021 06:09

Ocot a vajcia ma prekvapili...

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

31.07.2021 11:50

Melon z chladničky je najlepší

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

31.07.2021 14:59

O potravinách, ktoré zahreju som ani nevedela, ale melon uhorka to jednoducho patrí k letu

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

31.07.2021 21:39

Melón a uhorka patria k letu.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

31.07.2021 23:11

Melón je TOP...ked si ho dám rovno z chladničky,tak ma suprovo schladí. A mäta s citrónom do studenej vody tiež funguje na jednotku.Vyskúšam aj ostatné...

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

01.08.2021 14:45

v lete sa vyhýbam všetkému pikantnému

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

02.08.2021 10:54

ďakujem za skvelé tipy

Vaše meno:

Silvie Pflegerová

Silvie Pflegerová

02.08.2021 13:42

Tyto typy na ovoce a zeleninu jsem vedela a konzumujeme je často ☀️☀️☀️☀️☀️

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE