Hovorí vám niečo názov zádušník? Áno, ide opäť o liečivú bylinku, ktorá bola už v minulosti v ľudovom liečiteľstve značne uznávaná. Dnes sa na ňu v podstate zabúda a je považovaná skôr za burinu. Nájdeme ju pritom takmer na celom území Slovenka a práve v tomto období sa postupne začína aj jej zber.
Prečo sa však oplatí po nej v prírode trochu poobzerať? Nuž, medzi jej najvýraznejšie účinky patria napríklad podpora vykašliavania či úprava trávenia. Viac sa o bylinke dozviete v článku!
Zádušník brečtanovitý / zádušník obyčajný (Glechoma hederacea) – čeľaď hluchavkovité, český názov: Popenec obecný, anglický názov: Ground ivy
Zádušník brečtanovitý (alebo aj zádušník brečtanový) je rozšírený naprieč takmer celou Európou aj Áziou a rastie od nížin až do podhorských a horských oblastí. Zádušník vyrastá z plazivého podzemku, z ktorého rastú dlhé poliehavé hranaté stonky, respektíve poplazy.
Rastlina môže ísť do výšky zvyčajne okolo 30 centimetrov. Listy sú obličkovité až srdcovité a vrúbkované. Prevažne fialkové až modrofialové kvety sú usporiadané v papraslenoch v pazuchách listov.
Kde rastie zádušník?
Nájsť je ho možné na lúkach, poliach, pri cestách aj v krovinách či záhradách. Zádušník uprednostňuje vlhkejšie prostredie s humóznymi či ílovitými pôdami.
Práve kvitnúca vňať zádušníka brečtanovitého sa zberá na liečebné účely. Rastlina je medonosná, aromatická a mierne chlpatá. U nás je možné v prírode naraziť aj na ďalšie druhy, napríklad zádušník chlpatý, ktorý má výraznejšie chĺpky a svetlejšie kvety.
A kedy zbierať zádušník? Kvety sa objavujú spravidla od apríla až do júla či augusta.
Pozri aj: Perilový olej – zázrak pre dýchacie cesty. Dokáže aj niečo viac?!
Čo obsahuje sušená alebo čerstvá vňať zádušníka?
Liečivá droga zo zádušníka brečtanového obsahuje množstvo účinných látok, hlavne triesloviny, horčiny, organické kyseliny či minerálne soli. Rastlina tiež obsahuje vitamín C. Zádušník má výrazné protizápalové účinky a sťahujúce účinky. Taktiež podporuje detoxikáciu a odvádzanie nadbytočnej vody z tela, keďže pôsobí diureticky.
Liečivé účinky zádušníka
- Táto bylinka sa už tradične využívala pri dýchacích ťažkostiach, najmä liečbe ochorení horných dýchacích ciest. Údajne pomáhala hlavne pri záduchu, čiže prieduškovej astme, na základe čoho dostala rastlina i svoje pomenovanie.
- Zádušník podporuje vykašliavanie a môže byť nápomocný aj pri chronickej bronchitíde.
- Zádušník môžeme zaradiť aj medzi bylinky na tráviace ťažkosti. Podporuje správnu funkciu trávenia aj tvorbu žlče a žalúdočných kyselín a odstraňuje nadúvanie.
- Využívať sa môže pri kataroch žalúdka, črevných problémoch i hnačkách.
- Taktiež priaznivo vplýva na zdravie obličiek a močového mechúra. Môže byť použitý ako podporný prostriedok pri liečbe zápalov močových ciest.
- Pri použití zvonka pomáha očistiť a hojiť ťažko sa hojace i hnisavé rany, prínosné je jeho protizápalové pôsobenie.
Použitie zádušníka zvonka aj zvnútra
Zádušník je možné používať zvonka i zvnútra, a to rôznymi spôsobmi. Sušenú drogu nájdete i v lekárni či na internete, no rovnako si bylinku môžete i nazbierať a vysušiť do zásoby. Sušená vňať zádušníka je vhodná v prvom rade na prípravu čaju.
Zádušníkový čaj
Zádušníkovým čajom môžete podporiť liečbu ochorení dýchacieho či tráviaceho ústrojenstva či ťažkostí s močovými cestami.
POSTUP: Spravidla stačí malá lyžička drogy (sušený alebo čerstvý zádušník) na pohár horúcej vody. Doba lúhovania je 10 až 15 minút. Počas ťažkostí sa užívajú tri šálky denne.
Odporúčame: Poznáš účinky kapsaicínu? Prekvapí ťa, ako vplýva na tvoje telo!
Zádušníkový odvar na vonkajšie použitie
Silnejší odvar z vňate je vhodný na vonkajšie použitie. Premývajú sa ním kožné poranenia. Odvar pôsobí protizápalovo a podporuje hojenie. Taktiež môže byť využívaný ako pleťová voda na ošetrenie problematickej pleti so sklonom k tvorbe vyrážok.
Pri zápaloch v ústnej dutine je tiež vhodné odvar použiť na kloktanie. Odvar je tiež možné pridať do kúpeľa, čo sa zase odporúča pri hemoroidoch. Na internete či v lekárňach a predajniach so zdravými potravinami je tiež možné zohnať tinktúru na vnútorné používanie. Pri jej užívaní však vždy dodržujte odporúčané dávkovanie.
Zádušníkový čaj proti kašľu so šalviou
- 25 g usušeného zádušníka (kvety a listy zádušníka)
- 25 g usušenej šalvie (listy)
- 50 g sušeného yzopu lekárskeho
Uvedené bylinky zmiešame a zo zmesi si pripravíme čaj. A to tak, že jednu lyžičku bylinkovej zmesi zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 5 minút Pred podávaním precedíme a podľa chuti osladíme medom. Čaj popíjame denne, a to maximálne 4 šálky.
Sirup zo zádušníka
- 40 g sušeného zádušníka
- 1 l vody
- med
Sirup zo zádušníka pripravíme nasledovne: Zádušník zalejeme vodou a varíme na miernom ohni. Po odstavení necháme lúhovať 15 minút, precedíme a pridáme med. Na miernom ohni opäť varíme kým sirup nezačne byť hustejší. Hotový sirup prelejeme do sklenených nádob a uzavrieme. Skladujeme v chladničke. Pri kašli podávame 3 lyžice sirupu denne.
Zádušníková masť
Domáca masť z tejto bylinky môže byť účinná pri liečbe drobných kožných podráždení, škrabancov, modrín alebo ako súčasť liečby respiračných ochorení. Môže pomôcť pri dýchacích ťažkostiach, keď sa aplikuje na hrudník alebo chrbát.
Potrebujeme:
-
čerstvé listy zádušníka brečtanovitého (dobre umyté a osušené)
- rastlinný olej (napríklad olivový olej, kokosový olej alebo mandľový olej) – približne 1 šálka
- včelí vosk (na zahustenie masti) – približne 1/4 šálky
- Voliteľné: esenciálne oleje pre dodatočné liečivé účinky alebo vôňu (napríklad levanduľa alebo eukalyptus)
Nasekajte čerstvé listy zádušníka brečtanovitého a vložte ich do sklenenej nádoby. Zalejte listy nosným olejom, až kým nie sú úplne pokryté. Nádobu uzavrite a nechajte stáť na slnečnom mieste alebo v teplej miestnosti po dobu 2-3 týždňov. Týmto procesom olej absorbuje účinné látky z bylinky.
Po uplynutí času olej preceďte cez jemné sito alebo gázu, aby ste odstránili všetky pevné časti byliny. Vo vodnom kúpeli pomaly rozpustite včelí vosk. Keď je vosk úplne rozpustený, vmiešajte bylinkový olej.
Ak chcete pridať esenciálne oleje, urobte to v tejto fáze, keď je zmes ešte teplá (ale nie horúca), aby sa zachovali ich liečivé vlastnosti. Dôkladne premiešajte, aby sa zložky spojili. Zmes prelejte do čistých, suchých sklenených alebo kovových nádob a nechajte stuhnúť. Uzavrite viečkami a uchovávajte na chladnom a tmavom mieste.
Článok aktualizovaný 22.3.2024