Dnes si spolu upečieme jablkový koláč z kefíru, ktorý v sebe ukrýva mix rôznych chutí. Jablká by sa mali pravidelne objavovať v našich jedálničkoch. Ide predsa o veľmi zdravé a hlavne miestne ovocie, na ktorom si môžete pochutiť aj každý deň. Obsahuje množstvo vlákniny pre dobré trávenie, taktiež vitamíny skupiny B i vitamín C a mnohé minerálne látky. Jablká majú priaznivý vplyv aj na srdce i cievy. Samozrejme, dopriať by sme si ich mali predovšetkým čerstvé, no prečo si z času na čas neurobiť radosť a neupiecť z nich nejakú dobrotu?
Napríklad taká žemľovka s jablkami a tvarohom dokáže rýchlo zahnať chuť na sladké a hlad zároveň. Z jabĺk sa tiež pripravuje tradičné jablkové pité. A čo taká jablková štrúdľa? No, možností je skutočne mnoho a nikomu predsa neuškodí, keď si raz za čas na niečom zamaškrtí. A to napríklad aj na našom jablkovom múčniku z kefíru. Poďme sa pozrieť, ako ho pripraviť!
Skús aj: RECEPT: Hrnčeková bublanina bez mlieka – lepšiu si ešte nejedla!
Budeme potrebovať:
- 4 jablká (podľa chuti môžete nahradiť hruškami)
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 vajce
- 2 hrnčeky kefíru
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 až 3 PL strúhaného kokosu
- 2 až 3 PL kakaa
- 1 škoricový cukor
Postup prípravy:
- Ako prvé si dve jabĺčka umyjeme, ošúpeme a nahrubo nastrúhame.
- Do misky k nemu pridáme takmer všetky suroviny, okrem kakaa a škoricového cukru. Pridáme teda múku, kryštálový aj vanilkový cukor, olej, vajcia, kefír, prášok do pečiva a kokos. Poriadne vymiešame.
- Asi dve tretiny cesta nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, prípadne plech vyložený papierom na pečenie.
- Do zvyšnej tretiny cesta pridáme aj kakao a tmavé cesto miestami nalejeme na to svetlé, aby bol koláčik pekný dvojfarebný.
- Následne na cesto poukladáme na kúsky nakrájané zvyšné dve jablká a ešte ich posypeme trochou škoricového cukru.
- Pečieme pri teplote 160 °C asi 35 až 40 minút. Po ochladnutí nakrájame a podávame. Dobrú chuť!