Mnoho z nás si obľúbilo výdatnú raňajkovú delikatesu, ktorou sú ovsené vločky. Sú plné potrebných živín, ktoré telu dodávajú energiu a navyše obsahujú množstvo prospešných látok, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie ľudského organizmu. Už od staroveku liečitelia odporúčali ovos nielen pre zmiernenie zápchy, ale dlhodobo sa považuje za skvelú prírodnú liečebnú látku na rôzne kožné problémy.
Či už vás trápi ekzém, psoriáza alebo len suchá pokožka, teplý kúpeľ s ovsenými vločkami vás dokáže zachrániť a uľaviť vám od nepríjemného svrbenia. Aj legendy vravia o tom, že Kleopatra používala mletý ovos na starostlivosť o pleť. Tak prečo to nevyskúšať?
Na kúpeľ budete potrebovať:
- 1 balíček ovsených vločiek
- 2 až 3 lyžice hydratačného oleja (olivového, mandľového alebo marhuľového)
- 1 lyžicu sódy bikarbóny
Ak sa pre takýto kúpeľ rozhodnete, môžete ho vyskúšať hneď dvomi spôsobmi. Pri prvom spôsobe môžete vsadiť na vylúhovanie. Ovsené vložky zalejte približne dvomi litrami vriacej vody a nechajte ich zopár minút odstáť. Ovsené vločky zakalia vodu a obohatia ju o svoje zložky. Následne ich preceďte a scedenú vodu pridajte do pripraveného kúpeľa. Pridajte olej a sódu (tú však môžete aj vynechať), poriadne premiešajte a užite si skvelý kúpeľ.
Druhý spôsob spočíva vo vytvorení si kvázi špongie. Vezmite si bavlnenú utierku alebo plienku a zabaľte do nej ovsené vločky. Utierku poriadne zaviažte a ponorte do pripraveného kúpeľa. Medzitým si do vody pridajte olej a sódu. Počas kúpeľa sa z vrecka budú postupne uvoľňovať látky, ktoré budú upokojovať pokožku. Takto pripravené vrecko z ovsených vločiek môžete použiť aj na masírovanie pokožky, teda môžete ním nahradiť telovú hubku.
Zaujme ťa: Úžasné farebné dezerty 16-ročného teenagera Joseho ťa dostanú!
Ovsené vločky sú zväčša nedostupnou možnosťou pre ľudí s celiakiou. Avšak tento kúpeľ môžu vyskúšať všetci, bez rozdielu citlivosti na lepok. Poďme však k základnej veci – ako je možné, že takýto kúpeľ je účinný? Ovsené vločky obsahujú tuky a cukry. Tuky sú v podstate prírodné mazivá, ktoré pokožku hydratujú a zabraňujú jej vysúšaniu. Vďaka tomu je účinný aj na tú najsuchšiu pokožku. Cukry sú polysacharidy, ktoré vo vode zanechávajú „želatínové zvyšky“, tie sa nalepia na pokožku a rovnako ju hydratujú. Ovos ako jediná surovina obsahuje avenanthramidy, čo sú polyfenolové antioxidanty. Tie majú protizápalové a proti-svrbiace účinky.