Únava či také vyčerpanie môže premôcť každého z nás. Čo robíte vo chvíli, keď sa cítite maximálne unavení, a to natoľko, že ani nevládzete prstom pohnúť? Jednoducho si ľahnete do postele a snažíte sa „dobiť si batérie“? Alebo praktizujete iné činnosti, ako napríklad relax vo vani, čítanie kníh alebo sledovanie filmu a relaxovanie?
Každý s nás oddychuje po svojom. No vedeli ste, že pri únave a včerpaní organizmu dokážu byť nápomocné aj rôzne potraviny? Aj keď v čase, keď ste unavení je jednoduchšie siahnuť po jedlách z fast foodu, nemali by ste to robiť. Všetko, čo potrebujete, aby ste sa cítili lepšie, je dobiť si energiu aj prostredníctvom správnej stravy. Samozrejme, v tomto prípade dokáže byť nápomocný aj kvalitný spánok.
Čo radia odborníci na výživu zaradiť do jedálnička počas rušného obdobia? Týchto 5 potravín by ste mali zaradiť do svojho jedálnička.
Odporúčame: Rakovina prsníka a 7 mýtov s ňou spojených – čo je pravda a čo nie?
Zdroj: Depositphotos
Listová zelenina
V listovej zelenine, ako je kel, žerucha, špenát a pod., sa nachádza dostatočné množstvo vitamínu A, B6 a B9 a stopové prvky, ako je meď či železo. Tieto zložky podporujú vývoj červených krviniek, ktoré sú hlavnými dodávateľmi energie v organizme. Ich úlohou je totižto prenášať kyslík do všetkých tkanív v ľudskom tele a tým organizmus zásobujú energiou.
Vajíčka
Sú zdrojom vitamínov skupiny B, železa a rovnako aj bielkovín. Obsahujú tiež vitamín D, čo je vynikajúce, pretože nedostatok energie a únava organizmu môže byť dôsledkom nedostatku práve tohto vitamínu.
Zelenina
Všetci veľmi dobre vieme, že surová zelenina je pre nás prospešná. Preto nás odborníci stále upozorňujú na to, že denne by sme si mali dopriať 5 porcií zeleniny a ovocia. Avšak, prostredníctvom ktorej zeleniny si dobiť svoje baterky a cítiť sa oveľa lepšie? Popravde, je to úplne jedno, hlavné je, aby sme si tú zeleninu dopriali. Obsahuje totižto polyfenoly a vlákninu, ktoré posilňujú mikrobióm v črevách. Výsledkom toho je zdravá rovnováha črevných baktérií, lepšie trávenie a menšie vyčerpanie organizmu.
Aby sme to uzavreli, tak zo zeleniny je ideálne dopriať si častejšie špenát, brokolicu i kapustu.
Orechy a semená
Sú zdrojom omega-3 mastných kyselín, bielkovín a ďalších minerálov, ako je napríklad zinok. Či už si ich doprajete na raňajky alebo na desiatu, je to na vás. Každopádne vedzte, že sú povzbudením pre organizmus.
Pozri tiež: Vitamín B9 v ľudskom tele – prečo ho potrebujú nielen tehotné ženy?
Zdroj: Depositphotos
Ktoré jedlo spôsobuje únavu?
Rovnako, ako vás dokáže jedlo vytiahnuť z krízy, tak vás do nej aj môže dostať. Hovoríme najmä o potravinách, ktoré neobsahujú dostatok vlákniny a bielkovín, ale sú naplnené sacharidmi. Štúdiou bolo preukázané, že takéto potraviny spôsobujú nestabilnú hladinu cukru v krvi, ktorá stúpa a klesá v priebehu jednej hodiny. Takýto náhly pokles cukru môže prispieť k únave a vyčerpaniu.
Aby ste sa tomu vyhli, mali by ste sa snažiť prijímať odporúčaný denný príjem bielkovín (0,8 g na kilogram telesnej hmotnosti) a zmeniť typ sacharidov, ktoré konzumujete.
Zaujme ťa aj: Chrápanie – aké sú najčastejšie príčiny? Je možné problém odstrániť?