Vieš, na čo je dobré pálenie bobkového listu? Tento trik ťa dostane!

Bobkový list je typické kuchynské korenie. Varenie strukovín, napríklad chutnej šošovice, si bez neho mnohé gazdinky ani nevedia predstaviť. Vavrín pravý, čo je jeho oficiálny názov, dávno poznali už Gréci, ktorí z neho vyrábali vence. Tie nosili ako symbol kultu významné osoby. 

Viete však, čo sa stane, ak zopár bobkových listov jednoducho zapálite? Možno by ste neverili tomu, že aj tento proces dokáže blahodarne vplývať na naše zdravie. V článku vám prezradíme, na čo je pálenie bobkového listu dobré a ako na to! Ako na použitie bobkových listov netradične, no prospešne?

Čo vieme o bobkovom liste?

Vavrín pravý je vždyzelený strom, respektíve krík a radíme ho do čeľade vavrínovité. Zvyčajne dorastá do výšky maximálne 15 metrov. Jeho domovinou sú najmä teplé oblasti viacerých častí Ázie. Odtiaľ sa rozšíril aj do Stredomoria. Kedysi mala táto rastlina významné postavenie v gréckej mytológii. Vavrín pravý je teplomilný a nenáročný na pôdu.

Charakteristický je svojimi tvrdými kožovitými listami, ktoré majú kopijovitý tvar a zvlnené okraje. Ich líce je o trochu tmavšie ako rub. Dorastajú zvyčajne do dĺžky asi 5 centimetrov. V dnešnej dobe sa sušené listy, známe aj ako bobkové listy, využívajú v kuchyni, a to hlavne pri príprave polievok či omáčok.

Kvety vavrína sú zvyčajne biele, žlté alebo dokonca modročervené a objavujú sa od marca do apríla. Okrem toho je táto rastlina charakteristická aj svojimi bobuľovitými plodmi, z ktorých sa najmä v Stredomorí lisuje olej.  

Odporúčame: Nakladaný cesnak a jeho účinky: Tomuto nebudeš chcieť veriť!

bobkový list

Zdroj: Shutterstock®

Aké má bobkový list účinky?

Vedeli ste však o tom, že listy vavrínu majú aj liečivé účinky? Sú zdrojom vitamínov A aj C a taktiež železa, horčíka či draslíka. Čaj z bobkových listov navyše predstavuje skvelú očistnú kúru. Telo zbavuje nadbytočných solí a pomáha aj pri nechutenstve či bolesti kĺbov.

Okrem toho môže byť táto aromatická bylinka nápomocná pri migréne, bolestiach kĺbov i krížov, reume aj artritíde. O listoch vavrína pravého sa tiež hovorí, že podporujú pamäť i koncentráciu. 

Tradičná medicína uvádza aj tieto výhody bobkového listu:

  • zmierňuje zažívacie ťažkosti, najmä plynatosť,
  • podporuje vylučovanie toxínov a nadbytočnej vody z tela,
  • má mierne sedatívne účinky, resp. upokojujúci účinok,
  • podporuje vykašliavanie,
  • zmierňuje bolesť kĺbov pri dne,
  • bobkový list zlepšuje chuť do jedla,
  • znižuje hladinu cukru v krvi,
  • upokojuje nervový systém. 

Čaj z bobkového listu

Na jeho prípravu budeme potrebovať 0,5 l vody a 3 vavrínové listy. Privedieme k varu a povaríme pár minút. Následne necháme lúhovať asi 15 minút. Scedíme a ochutíme citrónom. Pijeme pomaly počas celého dňa. Tento čaj upokojí myseľ aj podráždený žalúdok. Nie je určený na dlhodobé užívanie. 

V ktorých jedlách využiť silu bobkového listu?

Nemáte jasno v tom, aké je využitie bobkového listu v kuchyni? Čerstvé alebo sušené bobkové listy sa používajú pri príprave rôznych pokrmov.

  • Bobkový list je často pridávaný do základov pre polievky a vývary, kde pomáha pridať hĺbku chuti. Dobrým príkladom je hovädzí, kurací alebo zeleninový vývar, tiež strukovinové polievky.
  • Vavrínový list je skvelý pri príprave mäsových jedál, ako sú dusené hovädzie, jahňacie, bravčové alebo divina. Pridáva sa do marinád alebo priamo do hrnca počas varenia.
  • Pri varení strukovín, ako sú fazuľa, šošovica alebo hrach, sa pridáva bobkový list, aby sa zvýraznila ich prirodzená chuť a zároveň pomohlo zmierniť ich tendenciu spôsobovať nadúvanie.
  • V niektorých kultúrach sa bobkový list pridáva do vody pri varení ryže, aby sa pridala aróma a chuť, napríklad pri príprave pilafu.
  • Bobkový list môže byť tiež pridaný do pekáča so zemiakmi alebo inou zeleninou, kde pri pečení uvoľňuje svoje arómy.
  • Pri nakladaní zeleniny alebo príprave kvasených jedál sa bobkový list pridáva pre jeho konzervačné vlastnosti a príjemnú chuť.

Pozri aj: Ako využiť penu na holenie netradične? Skús tieto super triky!

Prečo zapáliť bobkový list?

Z akých dôvodov sa teda oplatí páliť bobkové listy? Čo dokážu horiace bobkové listy? Látky, ktoré sa z nich pri spaľovaní uvoľňujú, totiž na organizmus pôsobia viac než upokojujúco a relaxačne. Dokážu uvoľniť stres a zabojujú proti úzkosti.

Dokonca vám môže bobkový list v takomto stave pomôcť s prečistením dýchacích ciest, normalizovaním krvného tlaku či elimináciou bolestí hlavy i nadmernej únavy. Ak trpíte nadmierou stresu alebo sa vraciate domov z práce po ťažkom dni, neváhajte siahnuť práve po bobkových listoch.

Listy vavrínu tiež obsahujú látky, ktoré posilňujú imunitný systém. Pri pálení listov sa teda dostávajú do ovzdušia a pôsobia blahodarne na celý organizmus. Rovnako tak pálenie bobkových listov prispieva k zlepšeniu koncentrácie i zmierneniu zápalov v organizme. Zapálený bobkový list dezinfikuje vzduch a zabezpečí očistu priestoru.

Ako páliť bobkové listy doma?

  1. Zopár suchých listov zapáľte v nehorľavej nádobe. Nechajte, aby sa dym, ktorý uvoľňuje horiaci bobkový list, rozniesol po celej izbe.
  2. Miestnosť môžete aspoň na 10 minút opustiť.
  3. Po návrate vás dostane výrazná, no príjemná aróma z bobkových listov v miestnosti.
  4. Následne stačí, ak si v izbe vyložíte nohy na stôl, zhlboka sa nadýchnete a na chvíľku si odpočiniete a zrelaxujete. Pokojne si pustite aj upokojujúcu hudbu alebo siahnite po obľúbenej knihe. Vychutnajte si účinky inhalácie.

Odporúčame: Domáca treska podľa Miriam Kalisovej – chutnejšia než z obchodu

vavrín pravý

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vypestovať vlastný bobkový list?

Ak si chcete pestovať vlastný bobkový list, teda vavrín pravý, ideálne je tak urobiť z predpestovaného menšieho kríčka zo záhradkárstva. Pestovanie zo semien je zdĺhavé a náročné. Vavrínu vyberte slnečné stanovište, pokojne aj na priamom slnku.

Menšie kríčky je potrebné prezimovať v interiéri. Vyžaduje aj výdatné a pravidelné zalievanie, najmä ak je umiestnený na priamom slnku a dlhšie nepršalo. Ideálne je hnojiť každé dva týždne, napríklad hnojivom na bylinky. Substrát by mal byť výživný. Z kríčka možno listy zberať priebežne prakticky počas celého rok. Strih je však vhodné zabezpečiť aspoň dvakrát ročne.

Pozbierané listy sa sušia v tenkej vrstve v teplej a dobre vetranej miestnosti alebo v sušičke. Uskladnite v nádobe s uzáverom alebo papierovom vrecúšku. 

Článok aktualizovaný 26.2.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

24 komentárov

Daniela Revayová

Daniela Revayová

10.04.2019 09:55

Dobre vediet :-) vdaka za tip...

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

10.04.2019 15:53

Tak ako kadidlo som neskúšala....vďaka za radu...idem vyskúšať. Viem že bobkový list je dobrý na zbavovanie sa solí z kĺbov.

Vaše meno:

adriana galandova

adriana galandova

10.04.2019 17:42

velmi zaujimave a poučne dobre vediet, hah

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.04.2019 20:01

varím si z vavrínu odvar na problémy s kĺbmi, môžem aj páliť

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.04.2019 20:05

manželovi varím odvar z bobkového listu na problémy s dnou...

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.04.2019 22:38

Bobkový list som doteraz používala len na varenie...o pálení som nepočula.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

11.04.2019 15:55

Bobkový list používam iba pri varení. Ako liek som ho ešte nepoužívala, ale vyskúšam jeho zapálenie.

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

11.04.2019 20:55

Tak toto som ešte nepočula. Určite to vyskúšam.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

12.04.2019 08:50

Tak to som netušila určite vyskúšam

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

12.04.2019 15:01

Ja bobkový list hojne využívam pri varení.

Vaše meno:

Jozef Chmelár

Jozef Chmelár

13.04.2019 13:36

dobre vediet

Vaše meno:

Jana Džavanová

Jana Džavanová

14.04.2019 05:57

Tak o paleni som nikdy nepocula, ale je pravda, ze niektore druhy polievok si neviem bez bobkoveho listu predstavit, sama ho zhanam, chcem si ho zasadit :)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

14.04.2019 07:14

bobkový list používám v kuchyni, teď budu zkoušet Vaši radu

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

16.04.2019 13:15

tak toto počujem po prvý raz

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

18.04.2019 13:31

Čaj z bobkových listov sme pili. Veľmi dobrý článok, som nevedela o všetkých účinkoch tohoto korenia. Ďakujem

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

18.04.2019 13:32

Čaj z bobkových listov sme pili. Veľmi dobrý článok, som nevedela o všetkých účinkoch tohoto korenia. Ďakujem

Vaše meno:

Lenka Čajová

Lenka Čajová

21.04.2019 20:13

Super tip velmi zaujimave informacie :)

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

22.04.2019 10:56

to je veľmi zaujímavé a asi to vyskúšam.

Vaše meno:

Daniela Balakova

Daniela Balakova

22.04.2019 20:12

poznám od babky

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

28.04.2019 09:54

No večer vyskúšam,uvidíme čo z toho bude

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.04.2022 17:24

ja si varím odvar z bobkového listu ako liek proti bolestiam kĺbov

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

20.04.2022 17:39

Určite skúsim .. vôňu bobkového listu mám rada :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.04.2022 07:38

Výborný trik.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

23.04.2022 16:49

Toto som ešte nepočula

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.