Recept: Čokoládové crinkle cookies

Tento zvláštny názov v sebe ukrýva najmä na pohľad veľmi zaujímavé a netradičné koláčiky. Mohli by sme ich nazvať aj popraskané sušienky, ale mali by byť skôr niečo medzi sušienkami a koláčikmi, konkrétne medzi keksíkom a brownies koláčikom. Ich povrch má byť chrumkavý, no vnútro jemné a vláčne.

 

Ako sa dá na malom koláčiku vytvoriť tak pekná mozaika? Je to skutočne veľmi jednoduché. Pred pečením sa cesto obalí v cukre a počas pečenia sa koláčik rozťahuje, popuká sa a na jeho povrchu zostane takýto vzor.

 

Na crinkle cookies alebo skrátene crinkles nájdete množstvo rôznych receptov, ktoré sa od seba značne odlišujú. Niektorí odporúčajú použiť polohrubú múku, iní hladkú. V niektorých receptoch používajú čokoládu, v iných kakao. Je ťažké rozhodnúť sa pre jeden z nich, lebo neviete, čo je pre tieto koláčiky lepšie. Ja som múky skombinovala a rozhodla som sa pre kakao. Možno by som druhý raz zvolila polovicu kakaa a polovicu čokolády. Koláčiky sa mi nepopukali až tak, ako som si to predstavovala, ale aj tak vytvorili pekný vzor.

 

Inšpirovala som sa americkým receptom, preto aj množstvo surovín uvádzam v ich mierach. Oni kuchynské váhy v podstate vôbec nepožívajú. Majú jednotnú mieru „cup“, čo by sme mohli preložiť ako šálka a podľa toho merajú úplne všetko. Aj u nás v obchodoch alebo na internete sa dajú kúpiť tieto ich odmerky, ktorých býva zvyčajne päť veľkých a päť malých. Okrem „cup“ majú aj „tbsp“, teda tablespoon (polievková lyžica) a „tsp“, čiže teaspoon. Jeden „cup“ je približne 250 gramov, ale to sa líši od sypkých k tekutým surovinám, preto je najlepšie použiť ich odmerky. Ich používanie je silno návykové. :)

 

Odporúčame prečítať: Zdravé vianočné recepty - špaldové medovníky bez cukru

 

Measuring cups - pomôcky na  meranie množstva surovín

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • ½ šálky hladkej múky
  • ½ šálky polohrubej múky
  • ½ šálky kakaa
  • štipka soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL instantného espresa
  • ½ ČL mletej škorice
  • 2/3 šálky kryštálového cukru
  • ¼ šálky masla
  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • mletý cukor na obaľovanie

 

 Postup:

 

1. Zmiešame všetky sypké suroviny okrem cukru – teda múku, kakao, soľ, prášok do pečiva, instantnú kávu a škoricu. V inej mise šľahačom vymiešame maslo, ktoré musí byť už dobre zmäknuté, s kryštálovým cukrom. Postupne pridáme vajíčka a na koniec vanilkový extrakt. Teraz k tekutej zmesi pomaly primiešame sypkú.

Príprava čokoládových crinkle cookies

Zdroj: Shutterstock®

2. Spracované cesto prikryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky, aby dobre stuhlo. Z cesta odoberáme malou lyžičkou a tvarujeme ho do guľôčky. Tvar vôbec nemusí byť presný, lebo cesto sa aj tak roztečie. Túto guľôčku obalíme v práškovom cukre a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

Odporúčame prečítať: Domáce svadobné koláčiky s troma rôznymi plnkami

 

Pečenie čokoládových crinkle cookies

Zdroj: Shutterstock®

3. Rúru vyhrejeme na 180°C a guľôčky pečieme asi 10 minút, podľa toho, aké veľké sme ich urobili. Dajte ich dostatočne ďaleko od seba, aby sa nespojili. Po vytiahnutí z rúry ich hneď premiestnite na mriežku, inak sa k papieru prilepia. Nechajte chvíľu vychladnúť a môžete chutnať. 

 

Odporúčame prečítať: Vyrobte si skvelý írsky likér BAILEYS

 

Čokoládové crinkle cookies

Zdroj: Shutterstock®

Pokiaľ sa vám koláčiky nepopukali, nezúfajte. Dôležité je, aby chutili a pokiaľ si zachovajú svoj vzor, môžete byť spokojné. Ak máte už vyskúšaný recept na tieto čarovné crinkles, budeme radi, ak sa s nami podelíte.

 

Prajem vám dobrú chuť a krásne Vianoce :)

Zdroj foto:

Barbora Vizváryová

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

23.12.2016 16:01

vyzerá to lákavo

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

24.12.2016 07:48

Zaujímavé koláčiky..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

24.12.2016 08:55

vyzerajú chutne

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

26.01.2017 11:26

tieto Vianoce mali u nás premiéru a obrovský úspech...budem ich robievať pravidelne, nielen na Vianoce :-)

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

16.12.2017 16:25

robievam ale z čokoládou

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.