Tento zvláštny názov v sebe ukrýva najmä na pohľad veľmi zaujímavé a netradičné koláčiky. Mohli by sme ich nazvať aj popraskané sušienky, ale mali by byť skôr niečo medzi sušienkami a koláčikmi, konkrétne medzi keksíkom a brownies koláčikom. Ich povrch má byť chrumkavý, no vnútro jemné a vláčne.
Ako sa dá na malom koláčiku vytvoriť tak pekná mozaika? Je to skutočne veľmi jednoduché. Pred pečením sa cesto obalí v cukre a počas pečenia sa koláčik rozťahuje, popuká sa a na jeho povrchu zostane takýto vzor.
Na crinkle cookies alebo skrátene crinkles nájdete množstvo rôznych receptov, ktoré sa od seba značne odlišujú. Niektorí odporúčajú použiť polohrubú múku, iní hladkú. V niektorých receptoch používajú čokoládu, v iných kakao. Je ťažké rozhodnúť sa pre jeden z nich, lebo neviete, čo je pre tieto koláčiky lepšie. Ja som múky skombinovala a rozhodla som sa pre kakao. Možno by som druhý raz zvolila polovicu kakaa a polovicu čokolády. Koláčiky sa mi nepopukali až tak, ako som si to predstavovala, ale aj tak vytvorili pekný vzor.
Inšpirovala som sa americkým receptom, preto aj množstvo surovín uvádzam v ich mierach. Oni kuchynské váhy v podstate vôbec nepožívajú. Majú jednotnú mieru „cup“, čo by sme mohli preložiť ako šálka a podľa toho merajú úplne všetko. Aj u nás v obchodoch alebo na internete sa dajú kúpiť tieto ich odmerky, ktorých býva zvyčajne päť veľkých a päť malých. Okrem „cup“ majú aj „tbsp“, teda tablespoon (polievková lyžica) a „tsp“, čiže teaspoon. Jeden „cup“ je približne 250 gramov, ale to sa líši od sypkých k tekutým surovinám, preto je najlepšie použiť ich odmerky. Ich používanie je silno návykové. :)
Odporúčame prečítať: Zdravé vianočné recepty - špaldové medovníky bez cukru
Budeme potrebovať:
- ½ šálky hladkej múky
- ½ šálky polohrubej múky
- ½ šálky kakaa
- štipka soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL instantného espresa
- ½ ČL mletej škorice
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- ¼ šálky masla
- 2 vajcia
- 1 ČL vanilkového extraktu
- mletý cukor na obaľovanie
Postup:
1. Zmiešame všetky sypké suroviny okrem cukru – teda múku, kakao, soľ, prášok do pečiva, instantnú kávu a škoricu. V inej mise šľahačom vymiešame maslo, ktoré musí byť už dobre zmäknuté, s kryštálovým cukrom. Postupne pridáme vajíčka a na koniec vanilkový extrakt. Teraz k tekutej zmesi pomaly primiešame sypkú.
2. Spracované cesto prikryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky, aby dobre stuhlo. Z cesta odoberáme malou lyžičkou a tvarujeme ho do guľôčky. Tvar vôbec nemusí byť presný, lebo cesto sa aj tak roztečie. Túto guľôčku obalíme v práškovom cukre a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Odporúčame prečítať: Domáce svadobné koláčiky s troma rôznymi plnkami
3. Rúru vyhrejeme na 180°C a guľôčky pečieme asi 10 minút, podľa toho, aké veľké sme ich urobili. Dajte ich dostatočne ďaleko od seba, aby sa nespojili. Po vytiahnutí z rúry ich hneď premiestnite na mriežku, inak sa k papieru prilepia. Nechajte chvíľu vychladnúť a môžete chutnať.
Odporúčame prečítať: Vyrobte si skvelý írsky likér BAILEYS
Pokiaľ sa vám koláčiky nepopukali, nezúfajte. Dôležité je, aby chutili a pokiaľ si zachovajú svoj vzor, môžete byť spokojné. Ak máte už vyskúšaný recept na tieto čarovné crinkles, budeme radi, ak sa s nami podelíte.
Prajem vám dobrú chuť a krásne Vianoce :)
Barbora Vizváryová