Zaváranie, nakladanie zeleniny, príprava lekvárov i kompótov má na Slovensku veľmi dlhú tradíciu, ktorá v určitej miere pretrváva dodnes. I dnešné neraz zaneprázdnené gazdinky si nájdu čas čo-to zavariť. Zaváranie pritom predstavuje jeden zo spôsobov tepelnej konzervácie potravín.
V minulosti si touto metódou mohli ľudia hlavne uchovávať úrodu zo záhrady, a teda rôzne druhy zeleniny a ovocia, aj na zimu. Hoci dnes máme aj počas zimy v obchodoch dostatočnú ponuku ovocia a zeleniny, zaváranie stále nevymrelo a asi tak skoro k tomu ani nedôjde.
Veď kto by odolal najchutnejším domácim nakladaným uhorkám? Iní si zase s radosťou pochutnajú na zaváraných cibuľkách, cvikle alebo aj karfiole. Zabudnúť nemožno na lahodné zavárané broskyne, slivky, hrušky či čerešne. Aj rôzne typy zeleninových aj ovocných zaváranín sú najmä skvelou prílohou k mnohým pokrmom. Čo tak pripraviť výbornú domácu čalamádu? Zvolíte si najlepší recept? Bude to paradajková čalamáda, cuketová čalamáda alebo nejaká klasická čalamáda?
K čomu podávať čalamádu?
Klasická čalamáda z kapusty, mrkvy, uhorky a ďalšej zeleniny, ale aj netradičné verzie čalamády sú skvelou prílohou k jedlu. Hodia sa k rizotu, granatierskemu pochodu, pečenému mäsu a hoci aj k pečeným hurkám. Chutná čalamáda príjemne osvieži, doplní chuť jedla a dodá človeku aj nejaké tiež živiny.
Poctivá domáca čalamáda v sladkokyslom náleve nie je rozhodne náročná na prípravu. Pripraviť si ju tohto roku môžete i podľa niektorého receptu, ktorý nájdete nižšie. Vyskúšate recept na čalamádu uhorkovo-cuketovú alebo nedáte dopustiť na klasiku? Nech je to akokoľvek, takéto čalamáda z domáceho skladu zmizne skôr než prejde zima!
Skús aj: Kvasená zelenina je chutná a pomôže i zdraviu. Ako ju pripraviť doma?
Shutterstock®TOP recepty na čalamádu:
1. Ingrediencie na domácu čalamádu z kapusty a iná zelenina:
- 1 kapusta biela
- 3 cibule
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 4 mrkvy
- 2 uhorky
- 1 – 2 feferóny (voliteľné)
- 1 deko (koreniaci prípravok na nakladanie uhoriek a zeleniny)
- 1,75 l vody
- 0,5 l octu
- 120 g kryštálového cukru
Klasická domáca čalamáda – postup prípravy:
- Na začiatku si všetku zeleninu očistíme a nakrájame podľa preferencií. Kapustu je ideálne nastrúhať, papriky môžeme nasekať na tenké rezance a cibuľu na tenšie mesiačiky, mrkvu môžeme nahrubo nastrúhať alebo aj nakrájať na kolieska, rovnako uhorku nakrájame na kolieska (alebo nastrúhame). Podľa chuti tiež nadrobno nasekáme feferóny.
- Všetku zeleninu zmiešame v dostatočne veľkej nádobe a necháme postáť.
- Deko uvaríme podľa návodu na obale. Spravidla na jeden balíček pripadá 0,5 l octu, 1,75 l vody a 120 g cukru. Zmiešame, privedieme k varu a povaríme asi 5 minút. Necháme trochu ochladnúť.
- Pripravenou zmesou zeleniny plníme čisté zaváraninové poháre, obsah pohárov následne zalejeme nálevom.
- Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 80 °C. Poháre necháme prikryté v teple pomaly vychladnúť a na druhý deň ich môžeme uskladniť v špajze či komore, kde si počkajú na degustáciu.
Odporúčame: 7 tipov na fantastický domáci tekvicový nápoj – skúsiš tekvicové smoothies alebo tekvicové latte?
Depositphotos2. Výborná čalamáda z uhoriek a cukety
Ingrediencie:
- 2 kg cukety
- 500 g papriky
- 250 g mrkvy
- 250 g cibule
- cukor kryštálový (asi 100 g)
- 50 g soli
- 1 dl oleja
- 1 dl octu
Postup: Mrkvu a cibuľu ošúpeme. Z cukety odstránime jadierka a nastrúhame ju nahrubo. Taktiež si nahrubo nastrúhame mrkvu. Papriku aj cibuľu nakrájame na tenučké pásiky. Pripravenú zeleninu premiešame a pridáme k nej ocot, cukor a soľ.
Zmes necháme odležať asi 2 hodiny, počkáme, kým zelenina pustí šťavu. Potom čalamádu naplníme do menších pohárov a dobre uzatvoríme. Naplnené poháre sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 °C.
3. Chutná domáca čalamáda s paradajkami a mrkvou
Ingrediencie na domácu čalamádu:
- 1 kapusta biela
- 2 mrkvy
- 3 kápie
- 1 hlávka cesnaku
- 7-8 kg stredne veľkých paradajok
- kôpor alebo petržlenová vňať
Ingrediencie na nálev (na 1 pohár s objemom 3l)
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 PL soli
- 1/2 hrnčeka octu
- 3 guličky celého korenia
- 3 klinčeky
- 3 guličky nového korenia
Postup: Zeleninu umyjeme. Kapustu s mrkvou nastrúhame nahrubo a premiešame. Kápiu nakrájame na tenké plátky a pridáme k ostatnej zelenine. Pripravíme si 3-litrové poháre, do ktorých začneme vrstviť zeleninu a ďalšie suroviny. Na spodok dáme podľa chuti bylinky a následne pár paradajok (celé alebo na štvrtiny) a strúčikov cesnaku a na to nastrúhanú kapustovú zmes.
Takto pokračujeme, až kým naplníme poháre. Potom si pripravíme nálev z vyššie uvedených surovín, stačí len zmiešať. Poháre naplníme a uzavrieme. Od bodu varu sterilizujeme 12 minút. Táto paradajková čalamáda si vás získa.
4. Najlepšia čalamáda s karfiolom
Ingrediencie (na asi 10 menších pohárov):
- 1 kg hlávkovej kapusty
- 3 veľké cibule
- 500 g bielej papriky (môže byť aj paprika hrubostenná, napr. paprika zelená, žltá alebo červená)
- 2 väčšie mrkvy
- 350 g karfiolu
- 300 až 350 g cukru
- 500 ml octu
- 1 nakladač zeleniny
- 150 ml vody
Postup receptu: Kapustu, papriku a mrkvu nastrúhame nahrubo. Cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Karfiol môžeme buď nakrájať na malé kúsky, alebo ho nastrúhame na plátky. Zeleninu zmiešame vo väčšej nádobe a pridáme cukor, ocot, vodu a nakladač.
Dobre premiešame a necháme odležať do druhého dňa. Následne čalamádu naložíme do pohárov spolu s nálevom a pustenou šťavou. Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme asi 15 minút pri teplote 80 °C.
Odporúčame: Brusnica obyčajná v domácnosti: Ako sa dá využiť táto zdravá bobuľka?
Depositphotos5. Výborná domáca čalamáda bez sterilizácie
Ingrediencie:
- 2 kg kapusty bielej
- 1 kg farebnej papriky
- 1 kg uhoriek
- 500 g cibule
- 400 g mrkvy
- 300 ml octu
- 400 g kryštálového cukru
- 70 g soli
- 1 PL celého čierneho korenia
- podľa chuti feferónky
- 3 bobkové listy
- 1 ČL kyseliny citrónovej
- 1 ČL borkénu (dvojsíričitan draselný na sírenie muštu a vína a na nakladanie zeleniny)
Postup receptu: Kapustu nastrúhame alebo pokrájame a dáme do veľkej nádoby. Pridáme k nej tenké prúžky očistenej cibule a nastrúhané neošúpané uhorky. Taktiež pridáme mrkvu nastrúhanú na tenké kolieska a tenké prúžky papriky. Keď použijeme papriky rôznych farieb, vznikne nám pestrá domáca čalamáda.
Zeleninu premiešame a pridáme k nej cukor, v ktorom sme si zamiešali aj soľ, kyselinu citrónovú v prášku a borkén. Taktiež pridáme na malé kúsky polámaný bobkový list a celé korenie. Premiešame. Potom prilejeme ocot a dobre premiešame. Následne necháme odpočívať aspoň 6 hodín, pokojne cez noc.
Potom zmes preložíme do vysterilizovaných suchých pohárov. Čalamádu natlačíme takmer po okraj a dolejeme pustenou šťavou. Podľa chuti do každého pohára pridáme feferónku. Poháre poriadne uzavrieme vysterilizovaným suchým viečkom. Naplnené poháre nie je potrebné otáčať hore dnom ani sterilizovať.
6. Najlepšia domáca čalamáda s cviklou
Ingrediencie:
- 1 kg kapusty bielej
- 2,5 kg cvikly
- 1 kg čerstvej papriky
- 500 g cibule
- 0,5 l octu
- 0,5 l oleja
- 250 g cukru
- 1 nakladač
Postup: Cviklu aj kapustu nastrúhame nahrubo, papriku a cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Čerstvú zeleninu zmiešame a pridáme ocot, olej, cukor a nakladač. Premiešame a necháme do druhé dňa odpočívať. Potom zmes preložíme do pripravených pohárov, dolejeme šťavou a dobre uzavrieme. Od bodu varu sterilizujeme 15 minút. Táto cviklová čalamáda je fantastická.
7. Pikantná uhorková čalamáda
Ingrediencie:
- 1,5 kg šalátových uhoriek
- 7 farebných paprík
- 2 feferónky
- 4 cibule
- 150 ml octu
- 150 až 200 g cukru
- 1/2 balenia nakladača
Postup: Uhorky nastrúhame na krúžky aj so šupkou. Pridáme k nim tenké mesiačiky cibule a papriku nasekanú na rezance. Dobre premiešame a pridáme ocot, cukor a nakladač. Premiešame a necháme postáť aspoň 2 hodiny.
Potom zmesou naplníme poháre a do každého pridáme aj plátky feferóniek. Dolejeme pustenou šťavou. Môžeme uzavrieť a uskladniť v chladničke. Pre dlhšie skladovanie je potrebná sterilizácia.
8. Čalamáda bez zavárania
Ingrediencie:
- 1 hlávka bielej kapusty (približne 1 kg)
- 2 mrkvy
- 2 cibule
- 2 papriky (červené alebo zelené)
- 3 PL octu
- 2 PL soli
- 2 PL cukru
- 1 PL oleja
- 1 ČL rasce (voliteľné)
Postup: Kapustu nakrájame na jemné prúžky, mrkvu nastrúhame nahrubo a cibuľu a papriku nakrájame na tenké plátky. Všetku zeleninu dáme do veľkej misy. Pridáme soľ, cukor, ocot a olej. Dobre premiešame a necháme stáť aspoň 1-2 hodiny, aby zelenina pustila šťavu a chute sa premiešali. Po odležaní môžeme čalamádu hneď podávať alebo ju uchovať v chladničke.
Čalamáda bez zavárania je skvelý spôsob, ako si pripraviť chutný zeleninový šalát na rýchlu spotrebu. Môžete si ju pripraviť z rôznych druhov zeleniny, ako je kapusta, paprika, cibuľa a mrkva. Tento typ čalamády sa nehodí na dlhodobé uskladnenie, ale vydrží v chladničke niekoľko dní.
Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock®
Článok aktualizovaný 13.9.2024
Aktualizovaný článok: 13.09.2024