Zaváranie, nakladanie zeleniny, príprava lekvárov i kompótov má na Slovensku veľmi dlhú tradíciu, ktorá v určitej miere pretrváva dodnes. I dnešné neraz zaneprázdnené gazdinky si nájdu čas čo-to zavariť. Zaváranie pritom predstavuje jeden zo spôsobov tepelnej konzervácie potravín.
V minulosti si touto metódou mohli ľudia hlavne uchovávať úrodu zo záhrady, a teda rôzne druhy zeleniny a ovocia, aj na zimu. Hoci dnes máme aj počas zimy v obchodoch dostatočnú ponuku ovocia a zeleniny, zaváranie stále nevymrelo a asi tak skoro k tomu ani nedôjde.
Veď kto by odolal najchutnejším domácim nakladaným uhorkám? Iní si zase s radosťou pochutnajú na zaváraných cibuľkách, cvikle alebo aj karfiole. Zabudnúť nemožno na lahodné zavárané broskyne, slivky, hrušky či čerešne. Aj rôzne typy zeleninových aj ovocných zaváranín sú najmä skvelou prílohou k mnohým pokrmom. Čo tak pripraviť výbornú domácu čalamádu? Zvolíte si najlepší recept? Bude to paradajková čalamáda, cuketová čalamáda alebo nejaká klasická čalamáda?
K čomu podávať domácu čalamádu?
Klasická čalamáda z kapusty, mrkvy, uhorky a ďalšej zeleniny, ale aj netradičné verzie čalamády sú skvelou prílohou k jedlu. Hodia sa k rizotu, granatierskemu pochodu, pečenému mäsu a hoci aj k pečeným hurkám. Chutná čalamáda príjemne osvieži, doplní chuť jedla a dodá človeku aj nejaké tiež živiny.
Poctivá domáca čalamáda v sladkokyslom náleve nie je rozhodne náročná na prípravu. Pripraviť si ju tohto roku môžete i podľa niektorého receptu, ktorý nájdete nižšie. Vyskúšate recept na čalamádu uhorkovo-cuketovú alebo nedáte dopustiť na klasiku? Nech je to akokoľvek, takéto čalamáda z domáceho skladu zmizne skôr než prejde zima!
Shutterstock®TOP recepty na domácu čalamádu:
1. Ingrediencie na domácu čalamádu z kapusty a inej zeleniny:
- 1 kapusta biela
- 3 cibule
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 4 mrkvy
- 2 uhorky
- 1 – 2 feferóny (voliteľné)
- 1 deko (koreniaci prípravok na nakladanie uhoriek a zeleniny)
- 1,75 l vody
- 0,5 l octu
- 120 g kryštálového cukru
Klasická domáca čalamáda – postup prípravy:
- Na začiatku si všetku zeleninu očistíme a nakrájame podľa preferencií. Kapustu je ideálne nastrúhať, papriky môžeme nasekať na tenké rezance a cibuľu na tenšie mesiačiky, mrkvu môžeme nahrubo nastrúhať alebo aj nakrájať na kolieska, rovnako uhorku nakrájame na kolieska (alebo nastrúhame). Podľa chuti tiež nadrobno nasekáme feferóny.
- Všetku zeleninu zmiešame v dostatočne veľkej nádobe a necháme postáť.
- Deko uvaríme podľa návodu na obale. Spravidla na jeden balíček pripadá 0,5 l octu, 1,75 l vody a 120 g cukru. Zmiešame, privedieme k varu a povaríme asi 5 minút. Necháme trochu ochladnúť.
- Pripravenou zmesou zeleniny plníme čisté zaváraninové poháre, obsah pohárov následne zalejeme nálevom.
- Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 80 °C. Poháre necháme prikryté v teple pomaly vychladnúť a na druhý deň ich môžeme uskladniť v špajze či komore, kde si počkajú na degustáciu.
2. Výborná čalamáda z uhoriek a cukety
Ingrediencie:
- 2 kg cukety
- 500 g papriky
- 250 g mrkvy
- 250 g cibule
- cukor kryštálový (asi 100 g)
- 50 g soli
- 1 dl oleja
- 1 dl octu
Postup: Mrkvu a cibuľu ošúpeme. Z cukety odstránime jadierka a nastrúhame ju nahrubo. Taktiež si nahrubo nastrúhame mrkvu. Papriku aj cibuľu nakrájame na tenučké pásiky. Pripravenú zeleninu premiešame a pridáme k nej ocot, cukor a soľ.
Zmes necháme odležať asi 2 hodiny, počkáme, kým zelenina pustí šťavu. Potom čalamádu naplníme do menších pohárov a dobre uzatvoríme. Naplnené poháre sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 °C.
3. Chutná domáca čalamáda s paradajkami a mrkvou
Ingrediencie na domácu čalamádu:
- 1 kapusta biela
- 2 mrkvy
- 3 kápie
- 1 hlávka cesnaku
- 7-8 kg stredne veľkých paradajok
- kôpor alebo petržlenová vňať
Ingrediencie na nálev (na 1 pohár s objemom 3l)
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 PL soli
- 1/2 hrnčeka octu
- 3 guličky celého korenia
- 3 klinčeky
- 3 guličky nového korenia
Postup: Zeleninu umyjeme. Kapustu s mrkvou nastrúhame nahrubo a premiešame. Kápiu nakrájame na tenké plátky a pridáme k ostatnej zelenine. Pripravíme si 3-litrové poháre, do ktorých začneme vrstviť zeleninu a ďalšie suroviny. Na spodok dáme podľa chuti bylinky a následne pár paradajok (celé alebo na štvrtiny) a strúčikov cesnaku a na to nastrúhanú kapustovú zmes.
Takto pokračujeme, až kým naplníme poháre. Potom si pripravíme nálev z vyššie uvedených surovín, stačí len zmiešať. Poháre naplníme a uzavrieme. Od bodu varu sterilizujeme 12 minút. Táto paradajková čalamáda si vás získa.
4. Najlepšia čalamáda s karfiolom
Ingrediencie (na asi 10 menších pohárov):
- 1 kg hlávkovej kapusty
- 3 veľké cibule
- 500 g bielej papriky (môže byť aj paprika hrubostenná, napr. paprika zelená, žltá alebo červená)
- 2 väčšie mrkvy
- 350 g karfiolu
- 300 až 350 g cukru
- 500 ml octu
- 1 nakladač zeleniny
- 150 ml vody
Postup receptu: Kapustu, papriku a mrkvu nastrúhame nahrubo. Cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Karfiol môžeme buď nakrájať na malé kúsky, alebo ho nastrúhame na plátky. Zeleninu zmiešame vo väčšej nádobe a pridáme cukor, ocot, vodu a nakladač.
Dobre premiešame a necháme odležať do druhého dňa. Následne čalamádu naložíme do pohárov spolu s nálevom a pustenou šťavou. Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme asi 15 minút pri teplote 80 °C.
Depositphotos5. Výborná domáca čalamáda bez sterilizácie
Ingrediencie:
- 2 kg kapusty bielej
- 1 kg farebnej papriky
- 1 kg uhoriek
- 500 g cibule
- 400 g mrkvy
- 300 ml octu
- 400 g kryštálového cukru
- 70 g soli
- 1 PL celého čierneho korenia
- podľa chuti feferónky
- 3 bobkové listy
- 1 ČL kyseliny citrónovej
- 1 ČL borkénu (dvojsíričitan draselný na sírenie muštu a vína a na nakladanie zeleniny)
Postup receptu: Kapustu nastrúhame alebo pokrájame a dáme do veľkej nádoby. Pridáme k nej tenké prúžky očistenej cibule a nastrúhané neošúpané uhorky. Taktiež pridáme mrkvu nastrúhanú na tenké kolieska a tenké prúžky papriky. Keď použijeme papriky rôznych farieb, vznikne nám pestrá domáca čalamáda.
Zeleninu premiešame a pridáme k nej cukor, v ktorom sme si zamiešali aj soľ, kyselinu citrónovú v prášku a borkén. Taktiež pridáme na malé kúsky polámaný bobkový list a celé korenie. Premiešame. Potom prilejeme ocot a dobre premiešame. Následne necháme odpočívať aspoň 6 hodín, pokojne cez noc.
Potom zmes preložíme do vysterilizovaných suchých pohárov. Čalamádu natlačíme takmer po okraj a dolejeme pustenou šťavou. Podľa chuti do každého pohára pridáme feferónku. Poháre poriadne uzavrieme vysterilizovaným suchým viečkom. Naplnené poháre nie je potrebné otáčať hore dnom ani sterilizovať.
6. Najlepšia domáca čalamáda s cviklou
Ingrediencie:
- 1 kg kapusty bielej
- 2,5 kg cvikly
- 1 kg čerstvej papriky
- 500 g cibule
- 0,5 l octu
- 0,5 l oleja
- 250 g cukru
- 1 nakladač
Postup: Cviklu aj kapustu nastrúhame nahrubo, papriku a cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Čerstvú zeleninu zmiešame a pridáme ocot, olej, cukor a nakladač. Premiešame a necháme do druhé dňa odpočívať. Potom zmes preložíme do pripravených pohárov, dolejeme šťavou a dobre uzavrieme. Od bodu varu sterilizujeme 15 minút. Táto cviklová čalamáda je fantastická.
7. Pikantná uhorková čalamáda
Ingrediencie:
- 1,5 kg šalátových uhoriek
- 7 farebných paprík
- 2 feferónky
- 4 cibule
- 150 ml octu
- 150 až 200 g cukru
- 1/2 balenia nakladača
Postup: Uhorky nastrúhame na krúžky aj so šupkou. Pridáme k nim tenké mesiačiky cibule a papriku nasekanú na rezance. Dobre premiešame a pridáme ocot, cukor a nakladač. Premiešame a necháme postáť aspoň 2 hodiny.
Potom zmesou naplníme poháre a do každého pridáme aj plátky feferóniek. Dolejeme pustenou šťavou. Môžeme uzavrieť a uskladniť v chladničke. Pre dlhšie skladovanie je potrebná sterilizácia.
8. Čalamáda bez zavárania
Ingrediencie:
- 1 hlávka bielej kapusty (približne 1 kg)
- 2 mrkvy
- 2 cibule
- 2 papriky (červené alebo zelené)
- 3 PL octu
- 2 PL soli
- 2 PL cukru
- 1 PL oleja
- 1 ČL rasce (voliteľné)
Postup: Kapustu nakrájame na jemné prúžky, mrkvu nastrúhame nahrubo a cibuľu a papriku nakrájame na tenké plátky. Všetku zeleninu dáme do veľkej misy. Pridáme soľ, cukor, ocot a olej. Dobre premiešame a necháme stáť aspoň 1-2 hodiny, aby zelenina pustila šťavu a chute sa premiešali. Po odležaní môžeme čalamádu hneď podávať alebo ju uchovať v chladničke.
Tipy na dlhodobé skladovanie čalamády
Výber surovín a príprava pohárov
Pre úspešné dlhodobé skladovanie čalamády je nevyhnutné začať s výberom kvalitných a čerstvých surovín. Zelenina by mala byť pevná, bez známok poškodenia alebo hniloby. Používajte sezónnu zeleninu, ktorá má najlepšiu chuť a nutričnú hodnotu. Rovnako dôležité je venovať pozornosť príprave pohárov a viečok. Pred použitím ich dôkladne umyte horúcou vodou a saponátom, následne ich sterilizujte vyvarením vo vode po dobu aspoň 10 minút, alebo ich môžete sterilizovať v rúre pri teplote 100°C po dobu 15 minút. Viečka tiež prevarte vo vode. Sterilizácia zabezpečí, že sa zničia všetky mikroorganizmy, ktoré by mohli spôsobiť znehodnotenie čalamády.
Zalievanie nálevom, uzatváranie a sterilizácia
Po naplnení pohárov zalejte zeleninu horúcim nálevom tak, aby bola všetka zelenina ponorená. Dávajte pozor, aby na stenách pohárov nezostali žiadne kúsky zeleniny, ktoré by mohli spôsobiť plesnenie. Odstráňte vzduchové bubliny pomocou špajdle alebo plastového noža. Dôkladne očistite hrdlo pohárov vlhkou handričkou a uistite sa, že na ňom nie sú žiadne zvyšky zeleniny alebo nálevu. Viečka dobre dotiahnite, ale nie príliš silno, aby sa pri sterilizácii mohli uvoľniť a pohár nepraskol. Naplnené poháre vložte do hrnca s horúcou vodou, pričom dbajte na to, aby boli poháre úplne ponorené. Sterilizujte ich po dobu 10-20 minút, v závislosti od veľkosti pohárov a druhu zeleniny. Teplota vody by mala byť tesne pod bodom varu.
Chladenie a skladovanie
Po sterilizácii poháre opatrne vyberte z hrnca pomocou klieští a položte ich na suchú, mäkkú podložku (napríklad uterák). Nechajte ich pomaly vychladnúť pri izbovej teplote. Počas chladenia by sa mali viečka zatiahnuť dovnútra, čo znamená, že sa vytvorilo vákuum. Ak niektoré viečko zostane vypuklé alebo sa dá ľahko stlačiť, pohár nebol správne uzavretý a jeho obsah je potrebné spotrebovať čo najskôr alebo ho znovu sterilizovať. Poháre so správne zaváranou čalamádou skladujte na chladnom, tmavom a suchom mieste, kde teplota nepresiahne 20°C. Ideálne je umiestniť ich do špajze alebo chladnej pivnice.
Kontrola a bezpečnosť
Pravidelná kontrola zaváraných pohárov je dôležitá pre zabezpečenie ich bezpečnosti. Kontrolujte viečka, či sú správne zatiahnuté a či na nich nie sú žiadne známky poškodenia. Skontrolujte tiež obsah pohárov – ak spozorujete akékoľvek známky znehodnotenia, ako je pleseň, zmena farby, nepríjemný zápach alebo bublinky, čalamádu nekonzumujte. Po otvorení pohára čalamádu vždy uchovávajte v chladničke a spotrebujte ju do 1-2 týždňov. Pri vyberaní čalamády z pohára používajte vždy čistú lyžicu, aby ste predišli kontaminácii. V prípade akýchkoľvek pochybností radšej čalamádu vyhoďte, aby ste predišli zdravotným problémom.
Čalamáda bez zavárania je skvelý spôsob, ako si pripraviť chutný zeleninový šalát na rýchlu spotrebu. Môžete si ju pripraviť z rôznych druhov zeleniny, ako je kapusta, paprika, cibuľa a mrkva. Tento typ čalamády sa nehodí na dlhodobé uskladnenie, ale vydrží v chladničke niekoľko dní.
Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock®
Aktualizovaný článok: 13.09.2024