Mascarpone je talianska lahôdka, ktorá tvorí základ pre výborný dezert tiramisu, ale pridáva sa aj do rôznych zákuskov. Tento jemný smotanový syr je tiež súčasťou radu slaných receptov. Pre slovenských kuchárov má však táto pochutina jeden malý háčik – stojí veľa peňazí. To sa ale dá ľahko vyriešiť. Recept na výborné mascarpone nájdete v nasledujúcich riadkoch.
Mascarpone pochádza z Lombardie (slovo mascherpa označovalo v tamojšom dialekte syr ricotta), dnes sa však vyrába po celom Taliansku. Aj keď sa mascarpone najčastejšie používa pri príprave lahodných dezertov, aj naslano vás osloví. So soľou a bylinkami sa skvele hodí napríklad k cestovinám, stačí potom už len posypať parmezánom a výborná večera je na stole.
Neprehliadni: Skús recept na nutelové rožky: Netradičná obmena vanilkových rožkov
Balenie mascarpone s hmotnosťou 500 gramov stojí v obchode približne 3 – 4€. Keď si ale túto lahôdku vyrobíte sami doma, vyjde vás to podstatne lacnejšie. Výroba je jednoduchá a rýchla.
Ingrediencie - na 400 g potrebujete:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 citrón
Okrem týchto dvoch ingrediencií sa vám ešte hodí mať poruke teplomer na varenie. Pokiaľ ho ale nemáte, nevadí, mascarpone zvládnete pripraviť aj bez neho.
Vyskúšaj: 3 recepty na sviatočný drink, ktoré musíš vyskúšať
Postup prípravy
Do hrnca nalejte smotanu a zohrejte ju na 90 stupňov Celzia. Najlepšie je použiť teplomer. Pokiaľ ho nemáte, spoznáte to tak, že sa na hladine začnú objavovať jemné bublinky. V tej chvíli pridajte do zmesi šťavu z jedného citróna. Teplotu sa snažte udržať a asi 5 minút zmes miešajte. Mala by prirodzene zhustnúť, ale žiadne vyzrážané kúsky nečakajte.
Po päťminútovom miešaní zhasnite oheň a smotanu nechajte asi 10 minút odstáť. Medzitým si pripravte misku, na ktorú položte cedidlo a vysteľte ho asi štyrmi pánskymi vreckovkami. Ak máte, môžete použiť aj kus plátna. Smotanovú zmes nalejte do sitka a všetko nechajte v chladničke cez noc odpočívať. Mascarpone máte pripravené na použitie. Takto pripravené mascarpone treba skonzumovať najneskôr do troch dní.
Tip: Odtečenú srvátku nevyhadzujte. Ak zistíte, že je mascarpone príliš husté, môžete ho zriediť práve odkvapkanou tekutinou.
Inšpiruj sa: Inšpirácia na zdobenie medovníkov: Škoda ich aj zjesť!