Sú bez cukru a vďaka datľom sladučké jako med. Chutia ako karamel s lahodnými orieškami a môžeme ich maškrtiť bez výčitiek svedomia. Naše zdravé karamelovo – čokoládové rezy. Pripravte si ich podľa nášho receptu a uvidíte, že ich budete musieť pripravovať stále, pretože sú jednoducho neodolateľné.
Príprava: 35 minút
Pečenie: 15 minút
Potrebujeme na 1 tortovú formu:
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1/4 hrnčeka kokosovej múky
- 4 PL medu (alebo javorového sirupu)
- 4 PL roztopeného kokosového oleja
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na karamelovú vrstvu:
- 60 g mandľového masla (vyrobené z 2 hrnčekov lúpaných mandlí)
- 8 datlí
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na čokoládovú polevu:
- 30g tmavej horkej čokolády
- 1 ČL kokosového oleja
Odporúčame prečítať: Jarné recepty: ľahké šaláty, ktoré vás zasýtia
Postup:
Vyrobíme si mandľové maslo. 2 hrnčeky mandlí mixujeme v sekáčiku potravín 15-20 minút na vysokých otáčkach. Ak sa rozsekané mandle počas mixovania prilepia na kraje mixéra, treba ich pridať k zvyšku hmoty. Ovsené vločky rozmixujeme na hladkú múku. V miske ich zmiešame s kokosovou múkou, medom, roztopeným kokosovým olejom a vanilkovým extraktom. Vznikne husté cesto, ktoré rozotrieme do malej formy vystlanej papierom na pečenie. Cesto pečieme 15 minút na 180⁰C dozlatista.
Kým sa cesto pečie, pripravíme si karamelovú vrstvu. V mixéri mixujeme dohladka (asi 5 minút) mandľové maslo s datľami a 1 ČL vanilkového extraktu. Karamelovú hmotu rozotrieme na vychladnuté cesto. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s 1 ČL kokosového oleja. Roztopenú čokoládu vylejeme na vrch koláča a uložíme ho na 30 minút do mrazničky. Potom koláč nakrájame na tenké trojuholníky. Skladujeme v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.
Tip: Kokosový olej obsahuje tuky so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú rýchlo využiteľným zdrojom energie. Zbavujú závislosti na glukóze! Upravujú hladinu cholesterolu a triglyceridov. Podporujú tvorbu hormónov. Olej má vysoký obsah vitamínov A, C, E. Výborne využitelná energia pre bunky, z ktorej nepriberiete!
Koláčik pripravila a odfotila: Jana Štrbková
Viac odskúšaných skvelých receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk