Nepečené dezerty sú hitom moderného zdravého stravovania – rýchle na prípravu, plné živín a navyše šetrné ku všetkým cenným látkam v surovinách. Ak hľadáte lahodný, no zároveň výživný dezert bez zbytočného cukru a múky, náš nepečený makový koláč je presne to pravé!
Mak patrí medzi superpotraviny našich starých mám – je doslova nabitý vápnikom, horčíkom, železom aj zinkom. V spojení s pohánkou, datľami, banánom a kokosom vytvorí dokonalú kombináciu chuti aj prospešných látok.
Tento koláč vás nielen zasýti, ale zároveň podporí vaše kosti, nervy aj trávenie. A to všetko bez pečenia – pripravíte si ho za pár minút a nebudete potrebovať ani špeciálne kuchynské vybavenie!
Recept na nepečený makový koláč
- 100 g pohánky
- 40g datlí
- 2-3 PL vody
- 1 zrelý banán
- škoricu
- 250 g mletého maku
- 3 PL medu (alebo 30 g rozmixovaných datlí)
- 30 g strúhaného kokosu
Postup prípravy nepečeného makového koláča:
V mixéri rozmixujeme suchú pohánku na múku (v recepte nepoužívame pohánkovú múku, koláč by chutil úplne inak). Pridáme 2 - 3 PL vody, datle, 1/2 zrelého banánu, štipku škorice a všetko rozmixujeme na čo najhladšie cesto. Vzniknuté cesto zatlačíme do formy.
V miske zmiešame mletý mak s druhou polovicou banánu a medom (alebo rozmixovanými datľami). Makovú hmotu natrieme na pripravený korpus a posypeme strúhaným kokosom. Koláč dáme stuhnúť aspoň na 8 hodín do chladničky a potom nakrájame.
TIP: Jedna porcia obsahuje: 40 % ODD vápnika, 107 % ODD mangánu, 30 % ODD horčíka, fosforu a medi, 20 % ODD zinku a železa. Hotová vitamínová bomba, čo poviete?
Tipy, ako ešte vylepšiť koláč alebo recept
Pohánku pred rozmixovaním prepláchnite a nechajte mierne preschnúť: bude jemnejšia a lahodnejšia na chuť.
Ak máte radi kyslasté chute, pridajte do makovej plnky trošku citrónovej kôry alebo pár kvapiek citrónovej šťavy.
Pre extra výživu môžete do makovej vrstvy primiešať aj lyžicu chia semienok, ktoré navyše prirodzene zahustia hmotu.
Namiesto strúhaného kokosu môžete vrch koláča posypať aj drvenými orieškami alebo plátkami mandlí pre chrumkavosť.
Ak nemáte radi datle, môžete použiť aj sušené figy alebo marhule – dodajú jemne inú chuťový tón.
Ako servírovať makový koláč?
Nepečený makový koláč je výborný aj ako dezert ku káve alebo zdravá desiata. Pred podávaním ho môžete ozdobiť plátkami čerstvého ovocia (napríklad jahôd, banánu alebo malín) alebo jemne poprášiť extra kokosom či škoricou pre ešte krajší efekt na tanieri.
Makový koláč môžete tiež podávať s lyžicou bieleho jogurtu alebo rastlinného jogurtu pre ešte krémovejšiu textúru. Skvele sa hodí aj jemné preliatie trochou medu alebo javorového sirupu. Ak ho pripravíte na oslavu, nakrájajte ho na malé kocky a naaranžujte na servírovací tanier spolu s čerstvými lístkami mäty – výsledok bude nielen chutný, ale aj vizuálne atraktívny.
Prečo zaradiť mak do jedálnička?
Mak nie je len skvelým zdrojom vápnika, ale aj antioxidantov, vlákniny a kvalitných tukov. Prispieva k pevnosti kostí, podporuje správne fungovanie svalov a nervov a vďaka vysokému obsahu mangánu a horčíka pomáha aj pri boji so stresom. Je vhodný aj pre osoby s vyššou potrebou minerálov, napríklad v tehotenstve, pri osteoporóze alebo po športovom výkone.
Okrem toho mak obsahuje aj železo, zinok a fosfor, ktoré sú nevyhnutné pre optimálnu tvorbu krvi, imunitný systém a energetický metabolizmus. Vďaka vysokému podielu zdravých tukov a vlákniny mak zároveň podporuje trávenie a dlhšie navodzuje pocit sýtosti. Je preto skvelým doplnkom vyváženého jedálnička nielen pre aktívnych ľudí, ale aj pre tých, ktorí si chcú udržať vitalitu a pevné zdravie.
Koláčik pripravila a odfotila: Jana Štrbková
Viac mojich skvelých receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk
Aktualizovaný článok: 27.04.2025