Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde... Aj vám ako prvé napadne táto pieseň, keď sa spomenú FAŠIANGY? K tomuto obdobiu neodmysliteľne patria aj chutné pokrmy, ktoré sa síce pripravujú po celý rok, no v tomto období špeciálne. Ako napríklad domáce šišky, rýchle šišky, plnené šišky, lekvárové šišky či pečené šišky.
Tradičné sú aj tvarohové fánky, inak nazývané aj fašiangové božie milosti, ktoré sa pripravujú na klasický spôsob, ale aj s tvarohom. A rovnako sa vysmážajú aj fašiangové šišky. Tie sa tak isto dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Tak si vyberte ten recept na šišky, ktorý vás osloví najviac.
Rýchle tvarohové šišky bez kysnutia - najlepšie šišky pod slnkom!
Už ste niekedy skúšali šišky s tvarohom? V tomto prípade si nepripravujete kysnuté cesto, avšak aj napriek tomu ide o vyprážané šišky. Skúste náš recept a neoľutujete!
- 250 g hladkej múky
- 250 g jemného tvarohu
- 3 vajíčka
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- olej na vysmážanie
- práškový cukor na posypanie
Postup: Do misky dáme tvaroh, prisypeme vanilkový a rovnako aj kryštálový cukor. Pridáme vajíčka, soľ a dobre premiešame, aby sa nám všetko spojilo. Následne pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hotové cesto by nemalo byť ani riedke ani husté. Rozpálime si olej v hrnci a postupne vyprážame šišky. Tie si vytvoríme pomocou lyžíc. Vysmažené šišky necháme odtiecť na papierovej utierke a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Najlepšie šišky na svete! 5-minútové šišky iba z 3 ingrediencií
- 200 g polohrubej múky
- 200 g bieleho jogurtu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Postup: Do misky nasypeme múku, pridáme prášok do pečiva a následne aj jogurt. Vymiešame a hotové cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku. Postupne si odtrhávame a tvarujeme guľky, ktoré vysmážame v rozpálenom oleji. Hotové šišky obalíme v práškovom cukre.
Neprehliadnite: 10 druhov šalátov, ktoré znížia váš príjem kalórií – a navyše sú chutné a zdravé
Zdroj: Depositphotos
Kefírové fašiangové šišky
- 200 ml kefíru
- 400 g polohrubej múky
- 2 žĺtky
- 3 lyžice kryštálového cukru
- ½ balenia vanilkového cukru
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 4 lyžice oleja
Postup: Do väčšej misky nalejeme kefír, pridáme žĺtky, olej, kryštálový i vanilkový cukor, štipku soli a dobre premiešame. V extra miske zmiešame múku so sódou bikarbónou. Múčnu zmes postupne zapracovávame do kefírovej. Hotové cesto vyklopíme na pracovnú dosku a párkrát prehnetieme. V prípade, že sa vám zdá cesto príliš lepivé, pridajte trochu múky. Pozor, aby nebolo tuhé! Necháme chvíľku odstáť. Z cesta postupne tvoríme šišky – môžeme ich vykrajovať pohárom alebo vykrajovačkou. Hotové šišky vysmážame v rozpálenom oleji.
Odporúčame aj: Kniha pre zamilovaných nielen na Valentína! Vytvorte si spomienky LÁSKY na celý život
Zdroj: Depositphotos
Jablkové šišky
- 280 g polohrubej múky
- 1 väčšie jablko
- 1 vajíčko
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- ¾ balíčka prášku do pečiva
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice kyslej smotany
- štipka soli
Postup: Jablko si očistíme a nastrúhame na najväčšom strúhadle. V extra miske si vymiešame vajíčka s cukrom. Prilejeme olej, pridáme smotanu a opäť premiešame. Následne do zmesi vmiešame nastrúhané jablko a preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a soľou. Hotové cesto necháme chvíľku odstáť. Vyklopíme na pomúčenú dosku, prehnetieme, rozvaľkáme a vykrajujeme šišky. Šišky vysmažíme v rozpálenom oleji.
Odporúčame: Francúzsky toast na sladko: Z toastového chleba, z vianočky i plnený
Zdroj: Depositphotos
Babkine šišky z kvásku - najlepšie kváskové šišky
Už ste niekedy skúšali recept na šišky z kvásku? Máme pre vás overený recept na tieto nadýchané šišky! Doprajte si príjemnú zmenu a vymeňte tradičné šišky napríklad za tieto chutné šišky ako od babky!
Ingrediencie na babkine šišky z kvásku
- 250 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 200 g pšeničného kvásku
- 80 ml mlieka
- 100 g kyslej smotany
- 50 g masla
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
Postup receptu na najlepšie šišky od babky!
V miske si zmiešame všetky ingrediencie. Hotové cesto prehnetieme rukami a necháme prikryté aspoň 3 hodiny odstáť. Vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme asi na 1 cm hrubý plát. Postupne vykrajujeme šišky, ktoré opäť prikryjeme a necháme podkysnúť (cca 45 minút). Hotové šišky vysmážame v rozohriatom oleji. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Môžeme ich dochutiť aj troškou marmelády.
Tip pre vás: 4 znamenia, ktoré vekom zrejú do krásy a dlho si udržia mladistvý vzhľad
Zdroj: Depositphotos
Výborné šišky s krémom
- 350 ml mlieka
- 20 g droždia
- 80 g kryštálového cukru
- 400 g polohrubej múky
- 2 žĺtky
- 50 g masla
- kôra z 1 citróna
- štipka soli
Smotanový krém:
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
Postup: Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a pridáme droždie. Necháme kvások vykysnúť. Do mixéra dáme múku, kvások, žĺtky, citrónovú kôru, maslo, soľ a necháme vymiesiť cesto. Hotové cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto podkysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, prehnetieme rukami a rozvaľkáme na 2 cm plat. Postupne vykrajujeme šišky, ktoré vysmažíme v rozpálenom oleji.
Následne si pripravíme smotanový krém, ktorý dáme do chladničky stuhnúť. Hotové šišky dozdobíme krémom. Pridať môžete aj marmeládu alebo horúce ovocie.
Prečítajte si aj: Inšpirácie na valentínsky make-up 2024 – ktorý trend v líčení ťa nadchne?
Zdroj: Depositphotos
Tvarohové šišky s rumom
- 250 g tvarohu
- 250 g hladkej múky
- 2 vajíčka
- 2 lyžice rumu
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžica práškového cukru
- štipka soli
Postup: Na pracovnej doske zmiešame múku, cukor, sódu bikarbónu a soľ. Pridáme tvaroh, vajíčka, rum a spracujeme cesto. Hotové cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý plat a postupne vykrajujeme šišky. Takto pripravené šišky vysmažíme v rozpálenom oleji. Po vysmažení necháme stiecť z oleja, natrieme džemom, posypeme práškovým cukrom a podávame.
Tip pre vás: Bezlepková roláda s mascarpone, čučoriedkami a malinami podľa Kvetky Horváthovej
Zdroj: Depositphotos
Ďalšie TOP recepty na šišky:
- Rýchle 5-minútové šišky – nebudeš sa ich vedieť dojesť!
- Bezlepkové recepty: Tradičné slovenské šišky s lekvárom
- Máš chuť maškrtiť? Zachráni ťa recept na domáce donuty z kefíru!
- Famózne šišky do rúry, ktoré nie sú utopené v oleji: Nebudeš sa ich vedieť dojesť!
- Tvarohové šišky podľa Katky Jakeš: Zaručene im neodoláš!
- Nadýchané babičkine šišky – tejto klasickej dobrote nikto neodolá!
Aktualizované na 12.02.2024