Tatarka, alebo inak aj tatárska omáčka, je bezpochyby chutné dochucovadlo mnohých jedál. Výborne sa hodí ako k vyprážaným jedlám, tak aj k tým pečeným. Rovnako je tatárska omáčka vhodným základom do šalátov, ktorým dodá lahodnú chuť.
Ak nechcete kupovať tú z obchodu, ľahko si ju viete pripraviť aj doma. Stačí vám k tomu iba zopár ingrediencií. Navyše, môžete si ju prispôsobiť podľa vašej chuti. Možno ju pripraviť napríklad s vajíčkom, citrónovou šťavou či cesnakom.
My vám však ponúkame jednoduchý a základný recept na tatársku omáčku, ktorý je v našej rodine už roky osvedčený. Určite ho využijete aj k mäsu na grilovačke s dobrou marinádou.
Odporúčame: Recept na Harissa pastu: Je toto najlepšia čili omáčka na svete?!
Na domácu tatársku omáčku budete potrebovať
- 2 dcl slnečnicového alebo repkového oleja
- 1 dcl mlieka
- 2 čajové lyžičky plnotučnej horčice
- 1 menšiu cibuľku
- 2 väčšie zavárané kyslé uhorky
- Trochu šťavy z kyslých uhoriek
- Soľ a korenie
Pozri aj: RECEPT: Bezalergénová sójová omáčka bez sóje - áno, dá sa to!
Postup
Základom hustej a bohatej tatarky je jej dôkladné mixovanie. Zmiešajte 2 dcl oleja s 1 dcl mlieka a mixujte ponorným mixérom na najvyšších obrátkach asi dve minúty, kým zmes poriadne nezhustne. Následne pridajte nakrájané uhorky, trochu šťavy z kyslých uhoriek, cibuľku a zmes premixujte. Aby bola tatarka tatarkou, pridajte dve čajové lyžičky plnotučnej horčice (pripraviť si viete aj domácu horčicu). Soľ a korenie pridajte podľa chuti. Tatarku poriadne premiešajte lyžicou, aby sa jednotlivé chute prepojili a pred podávaním ju nechajte aspoň 20 minút odstáť v chladničke. Garantujeme vám, že na druhý deň z nej nezostane a vy ju budete musieť dorábať.
Neprehliadni: Zdravý recept: Slivkovo-hrušková omáčka