Zdravý a chutný obed? Ak ste ešte nevyskúšali špargľu, mali by ste to napraviť. Zapekaná špargľa v spojení s lahodnou brokolicou vytvorí chutnú kombináciu.
Výborná špargľa ako chutný obed!
Možno vás inšpirujeme dnešným zdravým zeleninovým obedom, ktorý je ľahký a chutí aj v lete.
Skvelé recepty so špargľou môžu byť aj bezmäsité jedlá, ako napríklad upečená špargľa, špargľa s cuketovou omáčkou, špagety s bielou špargľou, lasagne s bielou špargľou, tagliatelle so špargľou a podobne - fantázii sa jednoducho medze nekladú!
Recepty zo špargle + zdravé recepty s brokolicou ako dokonalá kombinácia chutí
Hlavnú úlohu bude hrať zeleninové dvojkombo – špargľa a brokolica. Špargľa je síce na Slovensku známa, no nie príliš populárna, čo je škoda. Navyše, špargľa je mimoriadne zdravá, a preto z nej treba vyťažiť maximum.
V kombinácii s lahodnými „štuchanými“ zemiakmi a domácou tatárskou omáčkou vyčarujete obed, na ktorý sa vám budú neustále zbiehať slinky.
Odporúčame: Chrumkavé zemiaky so slaninou a šampiňónmi: Nepovieš im nie!
Na prípravu zapekanej špargle s brokolicou budete potrebovať
- Zväzok čerstvej zelenej špargle
- 1 veľkú hlávku brokolice
- 4 – 5 šampiňónov
- ½ kolieska syru typu Encián alebo Camembert
- Syr Eidam na nastrúhanie
- 5 – 6 väčších zemiakov
- 1 cibuľu
Vyskúšaj aj: Chutný mäsový obed – vyskúšala si už tieto zapekané zemiaky?
Zapekaná brokolica - postup prípravy chutný recept na zdravý obed
Špargľu je pred zapekaním vhodné trochu predvariť, rovnako ako aj brokolicu (stačí tak 15 minút). Zo špargle predtým odstránime drevnatú časť stonky tak, že ju prelomíme. Zlomí sa v tej časti, v ktorej sa jej drevnatá a suchá časť končí. Vodu z predvarenej špargle nevylievajte, môžete si ju dať zamraziť a pridať neskôr do slepačieho vývaru, má v sebe množstvo vitamínov.
Medzitým si dáme uvariť v osolenej vode aj na kocky nakrájané a očistené zemiaky a pripravíme si základ na ,,štuchané“ zemiaky. Na oleji popražíme nakrájanú cibuľku, pridáme sladkú mletú červenú papriku a soľ. Po uvarení zemiakov vodu zlejeme a cibuľkový základ so zemiakmi poriadne premiešame.
Inšpiruj sa: Zapekané plnené šampiňóny – chutná klasika, ktorá nikdy neomrzí
Keď je brokolica a špargľa predvarená, poukladáme do zapekacej misky brokolicu a preložíme ju stonkami špargle. Pridáme nakrájané šampiňóny, na plátky nakrájaný syr Encián a nastrúhaný Eidam. Brokolicu a špargľu predtým ešte osolíme a okoreníme podľa chuti. Zapekáme zhruba 25 – 30 minút, kým syr nechytí zlatistú farbu. Zapekanú brokolicu so špargľou podávame so ,,štuchanými“ zemiakmi a domácou tatárskou omáčkou. Na recept na omáčku sa môžete tešiť už čoskoro.
Ak varíte pre celú rodinku a vaše deti príliš špargľu nemusia, no s brokolicou sa kamarátia, vyskúšajte im pripraviť naše ďalšie chutné recepty – zapekané kuracie mäso s brokolicou a batatmi alebo chrumkavé brokolicovo-batatové fašírky.
Pozri aj: Zdravá polievka pre deti: Hráškovo-zemiaková klasika, ktorá chutí
Aktualizované na 23.05.2024
Aktualizovaný článok: 23.05.2024