Koľkokrát ste prešli okolo stánku s rýchlym občerstvením a vaše zmysly ihneď zacítili vôňu čerstvo upečených langošov? Začali sa vám hneď zbiehať slinky a vaše odolávanie nakoniec nebolo také silné ako chuť sa zahryznúť do chutného a chrumkavého langoša?
Aj keď ide o pomerne kalorické jedlo, nakoľko sú langoše vysmážané na oleji, no pripomínajú detstvo a tak sa im jednoducho nedá odolať. Langoše ako zo stánku na trhoch si môžete pripraviť aj doma. A vôbec to nie je zložité. Ak sa vám podarí pripraviť si kvások z droždia, ostatok už bude hračka. A keďže cesto je univerzálne, langoše si môžete dochutiť podľa seba. Môžete ich natrieť kečupom alebo tatárskou omáčkou. Poprípade kombináciou oboch, ako to preferujú mnohí. A s čím ich jete vy?
Odporúčame: Jablkový perník s čokoládovou polevou a orechmi – konkuruje tomu tradičnému
Zdroj: Depositphotos
Na langoše potrebujeme (cca 4 porcie v závislosti od veľkosti):
- 450 g hladkej múky
- 30 g droždia
- štipku soli
- 1 lyžičku kryštálového cukru
- 200 ml mlieka
- 2 lyžice oleja
- 1 vajíčko
- olej na vysmážanie
Časť mlieka si dáme zohriať (pozor, nesmie vrieť, aby nebolo príliš horúce), pridáme lyžičku cukru a podrvené droždie. Premiešame a necháme na teplom mieste odstáť, kým sa nám nespraví kvások.
Do väčšej misky si preosejeme múku, pridáme do nej soľ, zvyšné mlieko, ktoré si zohrejeme a rovnako tak aj vajíčko. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste podrásť. Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, párkrát ho prehnetieme rukami a postupne vykrajujeme malé bochníčky – napríklad pomocou širšieho pohára.
Každý kúsok cesta roztiahneme do strán, čím si vytvoríme väčší langoš. Ten dáme vysmažiť do rozpáleného oleja. Opekáme z oboch strán dozlatista. Ak máte radi cesnakovú chuť alebo si langoš bez cesnaku nedokážete ani predstaviť, tak ho po upečení ním potrite.
Hotový langoš natrieme kečupom alebo tatárskou omáčkou. Posypeme nastrúhaným syrom a podávame. Neváhajte tiež experimentovať a pridať na langoš nakrájanú šunku, opečenú slaninku alebo nakrájaný pór. Prajeme DOBRÚ CHUŤ!