Recept, ktorý poteší malých aj veľkých! Poďme spolu objaviť možno zabudnutý recept našich babičiek. Dozaista viete, čo to perky sú. V podstate a v jednoduchosti povedané, ide o sladké plnené pirohy (tradičné jedlá našich starých mám), ktoré sa najčastejšie plnia lekvárom. Toto jedlo dostalo pomenovanie perky najmä v západoslovenskom nárečí a z časti pochádza aj zo stredoslovenského nárečia.
Receptov na lekvárové pirohy nájdete mnoho. V „zdravšej“ verzii sa pripravujú zo špaldovej múky zmiešanej s vajíčkom a vodou. V tradičnom recepte našich starých mám sa však objavuje skôr zemiakové cesto, ktoré je o niečo viac sýtejšie. A práve takýto tradičný recept sme si pre vás pripravili aj my. Skúsite ich?
Vyskúšaj aj: Cibuľová nátierka: jednoduchá a skutočne lahodná!
Na domáce perky potrebujeme:
- 500 g zemiakov uvarených v šupke
- 150 – 200 g polohrubej múky
- 1 vajíčko
- štipku soli
- slivkový lekvár na plnku
- mletý mak a práškový cukor na posypanie
- 150 g roztopeného masla na poliatie
Deň vopred si dáme uvariť zemiaky v šupke. Po dovarení ich scedíme a necháme vychladnúť. Nasledujúci deň ich ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Na pracovnej doske ich zmiešame s múkou, vajíčkom a štipkou soli. Vypracované cesto by sa nemalo lepiť. Ak sa vám lepí o pracovnú dosku, pridajte trochu múky a opäť ho vypracujte.
Cesto si vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou približne 5 mm. Pomocou radielka alebo noža nakrájame na štvorce s rozmerom približne 7 cm. Na každý štvorček položíme za lyžičku slivkového lekváru, vodou potrieme hrany a preložíme. Pomocou prstov alebo vidličky hrany poriadne pritlačte, aby sa spojili a lekvár pri varení nevytiekol.
Medzitým si dáme variť vodu v hrnci. Keď začne vrieť, jemne ju osolíme a postupne do nej začneme vkladať pripravené perky. Perky majú tendenciu klesnúť na dno, preto ich naberačkou jemne odlepíme, aby vyplávali na povrch. Keď vyplávajú, necháme ich variť ešte 3 minútky a potom ich scedíme. Hotové pirohy s lekvárom posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom. Ak nie ste milovníkmi maku, tak pokojne ho nahraďte mletými vlašskými orechmi alebo popraženou strúhankou. Prajeme dobrú chuť!