Domáce perky s lekvárom a makom: Všetci ich budú kradnúť z taniera

Recept, ktorý poteší malých aj veľkých! Poďme spolu objaviť možno zabudnutý recept našich babičiek. Dozaista viete, čo to perky sú. V podstate a v jednoduchosti povedané, ide o sladké plnené pirohy (tradičné jedlá našich starých mám), ktoré sa najčastejšie plnia lekvárom. Toto jedlo dostalo pomenovanie perky najmä v západoslovenskom nárečí a z časti pochádza aj zo stredoslovenského nárečia. 

Receptov na lekvárové pirohy nájdete mnoho. V „zdravšej“ verzii sa pripravujú zo špaldovej múky zmiešanej s vajíčkom a vodou. V tradičnom recepte našich starých mám sa však objavuje skôr zemiakové cesto, ktoré je o niečo viac sýtejšie. A práve takýto tradičný recept sme si pre vás pripravili aj my. Skúsite ich?

domáce perky

Zdroj: Shutterstock®

Na domáce perky potrebujeme:

  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 150 – 200 g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • štipku soli
  • slivkový lekvár na plnku
  • mletý mak a práškový cukor na posypanie
  • 150 g roztopeného masla na poliatie

Deň vopred si dáme uvariť zemiaky v šupke. Po dovarení ich scedíme a necháme vychladnúť. Nasledujúci deň ich ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Na pracovnej doske ich zmiešame s múkou, vajíčkom a štipkou soli. Vypracované cesto by sa nemalo lepiť. Ak sa vám lepí o pracovnú dosku, pridajte trochu múky a opäť ho vypracujte.

Cesto si vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou približne 5 mm. Pomocou radielka alebo noža nakrájame na štvorce s rozmerom približne 7 cm. Na každý štvorček položíme za lyžičku slivkového lekváru, vodou potrieme hrany a preložíme. Pomocou prstov alebo vidličky hrany poriadne pritlačte, aby sa spojili a lekvár pri varení nevytiekol.

Medzitým si dáme variť vodu v hrnci. Keď začne vrieť, jemne ju osolíme a postupne do nej začneme vkladať pripravené perky. Perky majú tendenciu klesnúť na dno, preto ich naberačkou jemne odlepíme, aby vyplávali na povrch. Keď vyplávajú, necháme ich variť ešte 3 minútky a potom ich scedíme. Hotové pirohy s lekvárom posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom. Ak nie ste milovníkmi maku, tak pokojne ho nahraďte mletými vlašskými orechmi alebo popraženou strúhankou. Prajeme dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Anna Vargová

Anna Vargová

18.03.2022 17:00

S týmto receptom som sa ešte nestretla . Vyskúšam

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.03.2022 23:56

Mňam, lepšie ako rezeň, či pečené kurča ;)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

24.03.2022 07:49

Toto jedlo milujem...

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

20.04.2022 06:33

Robievam slivkové knedle, ale vyskúšam aj tento recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.