Domáce perky s lekvárom a makom: Všetci ich budú kradnúť z taniera

Recept, ktorý poteší malých aj veľkých! Poďme spolu objaviť možno zabudnutý recept našich babičiek. Dozaista viete, čo to perky sú. V podstate a v jednoduchosti povedané, ide o sladké plnené pirohy (tradičné jedlá našich starých mám), ktoré sa najčastejšie plnia lekvárom. Toto jedlo dostalo pomenovanie perky najmä v západoslovenskom nárečí a z časti pochádza aj zo stredoslovenského nárečia. 

Receptov na lekvárové pirohy nájdete mnoho. V „zdravšej“ verzii sa pripravujú zo špaldovej múky zmiešanej s vajíčkom a vodou. V tradičnom recepte našich starých mám sa však objavuje skôr zemiakové cesto, ktoré je o niečo viac sýtejšie. A práve takýto tradičný recept sme si pre vás pripravili aj my. Skúsite ich?

domáce perky

Zdroj: Shutterstock®

Na domáce perky potrebujeme:

  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 150 – 200 g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • štipku soli
  • slivkový lekvár na plnku
  • mletý mak a práškový cukor na posypanie
  • 150 g roztopeného masla na poliatie

Deň vopred si dáme uvariť zemiaky v šupke. Po dovarení ich scedíme a necháme vychladnúť. Nasledujúci deň ich ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Na pracovnej doske ich zmiešame s múkou, vajíčkom a štipkou soli. Vypracované cesto by sa nemalo lepiť. Ak sa vám lepí o pracovnú dosku, pridajte trochu múky a opäť ho vypracujte.

Cesto si vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou približne 5 mm. Pomocou radielka alebo noža nakrájame na štvorce s rozmerom približne 7 cm. Na každý štvorček položíme za lyžičku slivkového lekváru, vodou potrieme hrany a preložíme. Pomocou prstov alebo vidličky hrany poriadne pritlačte, aby sa spojili a lekvár pri varení nevytiekol.

Medzitým si dáme variť vodu v hrnci. Keď začne vrieť, jemne ju osolíme a postupne do nej začneme vkladať pripravené perky. Perky majú tendenciu klesnúť na dno, preto ich naberačkou jemne odlepíme, aby vyplávali na povrch. Keď vyplávajú, necháme ich variť ešte 3 minútky a potom ich scedíme. Hotové pirohy s lekvárom posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom. Ak nie ste milovníkmi maku, tak pokojne ho nahraďte mletými vlašskými orechmi alebo popraženou strúhankou. Prajeme dobrú chuť!

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

20.04.2022 06:33

Robievam slivkové knedle, ale vyskúšam aj tento recept

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

24.03.2022 07:49

Toto jedlo milujem...

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.03.2022 23:56

Mňam, lepšie ako rezeň, či pečené kurča ;)

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

18.03.2022 17:00

S týmto receptom som sa ešte nestretla . Vyskúšam

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.