Rýchly, jednoduchý, chutný obed pripravený v jednej panvici? Sem s tým! Aj vy máte radi podobné jednoduché recepty, ktorých príprava vám zaberie len pár minút? My rozhodne áno, preto keď sme natrafili na tieto gratinované zemiaky, nemohli sme si tento recept nechať len pre seba. Ak ste milovníčkami zemiakov na akýkoľvek spôsob, tak vyskúšajte aj tento veľmi jednoduchý spôsob ich prípravy.
Gratinované zemiaky sa najčastejšie pripravujú v rúre, kde sa zapekajú so smotanou a rovnako aj so syrom. Tentokrát si ich pripravíme na panvici s lahodnou syrovo-bylinkovou zmesou. Tak neváhajte a pusťte sa do ich prípravy.
Budeme potrebovať:
- 5 zemiakov
- 2 vajíčka
- soľ a čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 60 g majonézy
- 100 g tvrdého syra
- 10 g petržlenovej vňate
- 10 g kôpru
- olej
Zemiaky si očistíme a nastrúhame na najširšom strúhadle. V miske ich zmiešame so soľou, čiernym korením a vajíčkami. Do hlbšej panvice si nalejeme trochu oleja a necháme ho rozpáliť. Vytvorenú zemiakovú zmes premiestnime na panvicu a prikryjeme pokrievkou. Necháme chvíľu piecť a prevrátime na druhú stranu. Vytvoríme si tak v podstate väčšiu zemiakovú placku.
Kým sa nám bude „zemiaková placka“ piecť, tak si nastrúhame tvrdý syr, ktorý zmiešame s majonézou, nasekanou petržlenovou vňaťou a kôprom. Ak kôpor nemáte radi, tak ho pridávať nemusíte. Napokon pridajte aj roztlačené 2 strúčiky cesnaku a všetko poriadne premiešajte. Vytvorenú zmes natrite na zemiaky, opäť prikryte pokrievkou a nechajte syr roztopiť. Po dopečení narežte a podávajte.
Ak chcete o trošku viac syrovejšiu verziu, tak môžete zemiaky navrstviť s plátkovým syrom a na vrch pridať vyššie uvedenú syrovo-bylinkovú zmes. Alebo túto zmes môžete aj vynechať. Je len na vás, ako si takéto gratinované zemiaky na panvici pripravíte. Prajeme vám dobrú chuť.