Hoki na hokkaide s cestovinami: Fit obed alebo večera, ktorá dodá energiu a zároveň zasýti

Ryby patria k obľúbenému ľahko stráviteľnému jedlu. Keď ich doma chutne pripravím, mám istotu, že to deti aj s chuťou zjedia. A o to mi ide. Aby som im ponúkla kvalitné a zdravé jedlo. A keď jedlo lahodí oku a pekne vonia, je to veľký bonus. V poslednom čase ryby servírujem na širokých cestovinách. To majú dievčatá rady. Ale ako to jedlo pripraviť trochu inak? Chce to viac farby! Začala som sa prehrabávať v skrinkách a v komore. A našla som to, čo by tomuto receptu dodalo šmrnc. Predposlednú tekvicu hokkaido z mojej vlastnej jesennej úrody. Je to skvelá a zdravá trvácna zelenina, ktorá vydrží až do jari.

Z hokkaida som robila už takmer všetko. Polievku, tá je u nás pravidelne, pečené zemiaky s hokkaidom, placky, skúšali sme ju piecť na sladko so škoricou i na slano s cesnakom. Dokonca som z nej upiekla aj kváskový chlieb (bol výborný, chystám recept.)  No s rybami som ju ešte nekombinovala. Už samotná príprava mi spôsobovala radosť. Oranžová farba rozjasnila kuchyňu a zdvihla mi náladu. To asi preto, lebo oranžová je farbou radosti, tvorivosti, spokojnosti, vnútorného pokoja a duševnej sily. Ešte to správne dochutiť a bude to mňamka. Cesnak je tu hlavné dochucovadlo. Fit recept, ktorý zasýti a poteší deti, športovcov a všetkých milovníkov tekvičky hokkaido. Je to moja obľúbená tekvica. Preto si jej semienka pekne suším a na jar budem zase vysádzať. Už sa na to teším.

Hoki na hokkaide

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 500 g rýb Hoki
  • 400 g cestovín – široké rezance
  • 1 ks tekvice Hokkaido (cca 500 – 800 g)
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 petržlen
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku
  • tekvicové semienka
  • sezamové semienka
  • mletú rasca
  • mleté čierne korenie
  • sušenú bazalka a tymian
  • soľ
  • rastlinný olej

Zeleninový šalát: Môžeme použiť ľubovoľnú zeleninu podľa sezóny a dochutiť podľa vlastnej chuti.

  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • ľadový šalát
  • olivový alebo rastlinný olej
  • soľ a semienka
Hoki s cestovinami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Postup:

Ryby si rozmrazíme, umyjeme a v miske ich ochutíme z oboch strán soľou, mletou rascou a čiernym mletým korením, cesnakom a bylinkami (bazalka, rozmarín, petržlen, tymian). Ja som v recepte použila bazalku a tymian. Necháme ich odležať.

Teraz si umyjeme tekvicu hokkaido a rozkrojíme na 4 časti. Vyberieme strednú časť polievkovou lyžicou a ¼ tekvice si odložíme nabok. Tú použijeme na cestoviny. Zvyšné ¾ nakrájame na 1 cm hrubé plátky. Vložíme ich do pekáča alebo nádoby, v ktorej budeme ryby piecť. Ošúpeme mrkvu a petržlen, ktoré nakrájame na hrubšie kolieska. Cibuľu rozkrojíme na polovicu a nakrájame na tenké plátky. Zmes zeleniny polejeme rastlinným olejom. Očistíme si cesnakové strúčiky a 3 – 4 prelisujeme na zeleninu. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením, mletou rascou. Posypeme sezamom a hrsťou tekvicových semien. Všetko spolu v nádobe dobre premiešame rukami. Nakoniec na vrch zeleniny poukladáme ryby. Ak máme pekáč s „vrchnákom," tak ho prikryjeme. Ak nie, tak môžeme použiť alobal.

Pečieme v rúre na 190 °C 40 až 50 minút. Pred koncom pečenia ryby odkryjeme, aby sa povrch trochu pripiekol.

Keď začneme piecť ryby, uvaríme si široké cestoviny v osolenej vode. V malom hrnci si udusíme na rastlinnom oleji nastrúhanú tekvicu, ktorú sme si odložili nabok. Primiešame 2 strúčiky prelisovaného cesnaku a soľ. Uvarené cestoviny precedíme a zmiešame s touto zmesou. Cestoviny sa takto nebudú lepiť a budú pekné farebné a chutné.

Zeleninový šalát:

Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Ochutíme soľou, olivovým olejom, semenami alebo ľubovoľnou zálievkou podľa chuti. Môžeme použiť sezónnu zeleninu.

Prajem Vám dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

13.02.2021 13:42

Netradičné,ale urcite stojí za námahu.Už na pohľad vyzerá fit.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

13.02.2021 16:23

Vyzerá dobre, práve dnes som mala na obed lososa.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.02.2021 06:26

Vyzerá super, vďaka za inšpiráciu!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

14.02.2021 23:50

Fajnové papaníčko,také ľahké na žalúdok. Super...rybky máme radi,hokkaido taktiež a zeleninka nesmie chýbať.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

15.02.2021 17:53

určite stojí za vyskúšanie, vyzerá to veľmi chutne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.