Ryby patria k obľúbenému ľahko stráviteľnému jedlu. Keď ich doma chutne pripravím, mám istotu, že to deti aj s chuťou zjedia. A o to mi ide. Aby som im ponúkla kvalitné a zdravé jedlo. A keď jedlo lahodí oku a pekne vonia, je to veľký bonus. V poslednom čase ryby servírujem na širokých cestovinách. To majú dievčatá rady. Ale ako to jedlo pripraviť trochu inak? Chce to viac farby! Začala som sa prehrabávať v skrinkách a v komore. A našla som to, čo by tomuto receptu dodalo šmrnc. Predposlednú tekvicu hokkaido z mojej vlastnej jesennej úrody. Je to skvelá a zdravá trvácna zelenina, ktorá vydrží až do jari.
Z hokkaida som robila už takmer všetko. Polievku, tá je u nás pravidelne, pečené zemiaky s hokkaidom, placky, skúšali sme ju piecť na sladko so škoricou i na slano s cesnakom. Dokonca som z nej upiekla aj kváskový chlieb (bol výborný, chystám recept.) No s rybami som ju ešte nekombinovala. Už samotná príprava mi spôsobovala radosť. Oranžová farba rozjasnila kuchyňu a zdvihla mi náladu. To asi preto, lebo oranžová je farbou radosti, tvorivosti, spokojnosti, vnútorného pokoja a duševnej sily. Ešte to správne dochutiť a bude to mňamka. Cesnak je tu hlavné dochucovadlo. Fit recept, ktorý zasýti a poteší deti, športovcov a všetkých milovníkov tekvičky hokkaido. Je to moja obľúbená tekvica. Preto si jej semienka pekne suším a na jar budem zase vysádzať. Už sa na to teším.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 500 g rýb Hoki
- 400 g cestovín – široké rezance
- 1 ks tekvice Hokkaido (cca 500 – 800 g)
- 1 veľkú cibuľu
- 2 väčšie mrkvy
- 1 petržlen
- 4 – 6 strúčikov cesnaku
- tekvicové semienka
- sezamové semienka
- mletú rasca
- mleté čierne korenie
- sušenú bazalka a tymian
- soľ
- rastlinný olej
Zeleninový šalát: Môžeme použiť ľubovoľnú zeleninu podľa sezóny a dochutiť podľa vlastnej chuti.
- 2 paradajky
- 2 papriky
- ľadový šalát
- olivový alebo rastlinný olej
- soľ a semienka
Postup:
Ryby si rozmrazíme, umyjeme a v miske ich ochutíme z oboch strán soľou, mletou rascou a čiernym mletým korením, cesnakom a bylinkami (bazalka, rozmarín, petržlen, tymian). Ja som v recepte použila bazalku a tymian. Necháme ich odležať.
Teraz si umyjeme tekvicu hokkaido a rozkrojíme na 4 časti. Vyberieme strednú časť polievkovou lyžicou a ¼ tekvice si odložíme nabok. Tú použijeme na cestoviny. Zvyšné ¾ nakrájame na 1 cm hrubé plátky. Vložíme ich do pekáča alebo nádoby, v ktorej budeme ryby piecť. Ošúpeme mrkvu a petržlen, ktoré nakrájame na hrubšie kolieska. Cibuľu rozkrojíme na polovicu a nakrájame na tenké plátky. Zmes zeleniny polejeme rastlinným olejom. Očistíme si cesnakové strúčiky a 3 – 4 prelisujeme na zeleninu. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením, mletou rascou. Posypeme sezamom a hrsťou tekvicových semien. Všetko spolu v nádobe dobre premiešame rukami. Nakoniec na vrch zeleniny poukladáme ryby. Ak máme pekáč s „vrchnákom," tak ho prikryjeme. Ak nie, tak môžeme použiť alobal.
Pečieme v rúre na 190 °C 40 až 50 minút. Pred koncom pečenia ryby odkryjeme, aby sa povrch trochu pripiekol.
Keď začneme piecť ryby, uvaríme si široké cestoviny v osolenej vode. V malom hrnci si udusíme na rastlinnom oleji nastrúhanú tekvicu, ktorú sme si odložili nabok. Primiešame 2 strúčiky prelisovaného cesnaku a soľ. Uvarené cestoviny precedíme a zmiešame s touto zmesou. Cestoviny sa takto nebudú lepiť a budú pekné farebné a chutné.
Zeleninový šalát:
Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Ochutíme soľou, olivovým olejom, semenami alebo ľubovoľnou zálievkou podľa chuti. Môžeme použiť sezónnu zeleninu.
Prajem Vám dobrú chuť!