Hoki na hokkaide s cestovinami: Fit obed alebo večera, ktorá dodá energiu a zároveň zasýti

Ryby patria k obľúbenému ľahko stráviteľnému jedlu. Keď ich doma chutne pripravím, mám istotu, že to deti aj s chuťou zjedia. A o to mi ide. Aby som im ponúkla kvalitné a zdravé jedlo. A keď jedlo lahodí oku a pekne vonia, je to veľký bonus. V poslednom čase ryby servírujem na širokých cestovinách. To majú dievčatá rady. Ale ako to jedlo pripraviť trochu inak? Chce to viac farby! Začala som sa prehrabávať v skrinkách a v komore. A našla som to, čo by tomuto receptu dodalo šmrnc. Predposlednú tekvicu hokkaido z mojej vlastnej jesennej úrody. Je to skvelá a zdravá trvácna zelenina, ktorá vydrží až do jari.

Z hokkaida som robila už takmer všetko. Polievku, tá je u nás pravidelne, pečené zemiaky s hokkaidom, placky, skúšali sme ju piecť na sladko so škoricou i na slano s cesnakom. Dokonca som z nej upiekla aj kváskový chlieb (bol výborný, chystám recept.)  No s rybami som ju ešte nekombinovala. Už samotná príprava mi spôsobovala radosť. Oranžová farba rozjasnila kuchyňu a zdvihla mi náladu. To asi preto, lebo oranžová je farbou radosti, tvorivosti, spokojnosti, vnútorného pokoja a duševnej sily. Ešte to správne dochutiť a bude to mňamka. Cesnak je tu hlavné dochucovadlo. Fit recept, ktorý zasýti a poteší deti, športovcov a všetkých milovníkov tekvičky hokkaido. Je to moja obľúbená tekvica. Preto si jej semienka pekne suším a na jar budem zase vysádzať. Už sa na to teším.

Hoki na hokkaide

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 500 g rýb Hoki
  • 400 g cestovín – široké rezance
  • 1 ks tekvice Hokkaido (cca 500 – 800 g)
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 petržlen
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku
  • tekvicové semienka
  • sezamové semienka
  • mletú rasca
  • mleté čierne korenie
  • sušenú bazalka a tymian
  • soľ
  • rastlinný olej

Zeleninový šalát: Môžeme použiť ľubovoľnú zeleninu podľa sezóny a dochutiť podľa vlastnej chuti.

  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • ľadový šalát
  • olivový alebo rastlinný olej
  • soľ a semienka
Hoki s cestovinami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Postup:

Ryby si rozmrazíme, umyjeme a v miske ich ochutíme z oboch strán soľou, mletou rascou a čiernym mletým korením, cesnakom a bylinkami (bazalka, rozmarín, petržlen, tymian). Ja som v recepte použila bazalku a tymian. Necháme ich odležať.

Teraz si umyjeme tekvicu hokkaido a rozkrojíme na 4 časti. Vyberieme strednú časť polievkovou lyžicou a ¼ tekvice si odložíme nabok. Tú použijeme na cestoviny. Zvyšné ¾ nakrájame na 1 cm hrubé plátky. Vložíme ich do pekáča alebo nádoby, v ktorej budeme ryby piecť. Ošúpeme mrkvu a petržlen, ktoré nakrájame na hrubšie kolieska. Cibuľu rozkrojíme na polovicu a nakrájame na tenké plátky. Zmes zeleniny polejeme rastlinným olejom. Očistíme si cesnakové strúčiky a 3 – 4 prelisujeme na zeleninu. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením, mletou rascou. Posypeme sezamom a hrsťou tekvicových semien. Všetko spolu v nádobe dobre premiešame rukami. Nakoniec na vrch zeleniny poukladáme ryby. Ak máme pekáč s „vrchnákom," tak ho prikryjeme. Ak nie, tak môžeme použiť alobal.

Pečieme v rúre na 190 °C 40 až 50 minút. Pred koncom pečenia ryby odkryjeme, aby sa povrch trochu pripiekol.

Keď začneme piecť ryby, uvaríme si široké cestoviny v osolenej vode. V malom hrnci si udusíme na rastlinnom oleji nastrúhanú tekvicu, ktorú sme si odložili nabok. Primiešame 2 strúčiky prelisovaného cesnaku a soľ. Uvarené cestoviny precedíme a zmiešame s touto zmesou. Cestoviny sa takto nebudú lepiť a budú pekné farebné a chutné.

Zeleninový šalát:

Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Ochutíme soľou, olivovým olejom, semenami alebo ľubovoľnou zálievkou podľa chuti. Môžeme použiť sezónnu zeleninu.

Prajem Vám dobrú chuť!

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

15.02.2021 17:53

určite stojí za vyskúšanie, vyzerá to veľmi chutne

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

14.02.2021 23:50

Fajnové papaníčko,také ľahké na žalúdok. Super...rybky máme radi,hokkaido taktiež a zeleninka nesmie chýbať.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.02.2021 06:26

Vyzerá super, vďaka za inšpiráciu!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

13.02.2021 16:23

Vyzerá dobre, práve dnes som mala na obed lososa.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

13.02.2021 13:42

Netradičné,ale urcite stojí za námahu.Už na pohľad vyzerá fit.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.