Každé ročné obdobie je typické surovinou, ktorá má množstvo využití v kuchyni. Napríklad počas leta sme si pochutnávali na sezónnom ovocí, ako je vodný melón, maliny, černice, jahody, ale aj na zelenine ako sú paradajky, paprika i uhorky.
Pre jeseň sú typické tekvice a najmä tekvica Hokkaido. Z nej si najčastejšie pripravujeme polievku, no fantastické je aj rizoto či muffiny. Ale čo s takou červenou repou – alias cviklou? Tá sa v kuchyni rozhodne nestratí. Mnohé šikovné gazdinky ju spracovávajú na zimné obdobie. Stačí ju dať uvariť, očistiť a nastrúhať. Následne naplniť do fliaš a zaliať nálevom. Cviklový kompót tak skvelo obohatí rôzne jedlá počas nasledujúceho obdobia.
Ak sa vám však nechce čakať, kým pripravená zavarená cvikla vyzreje a bude mať správnu chuť, tak cviklu využite aj inak a hneď dnes. Pripravte si chutný cviklový šalát, ktorý pokojne môžete podávať ako prílohu k hlavnému jedlu. Alebo si k nemu upečte hrianky a konzumujte ho ako šalát. Možno netradičný, ale stále poteší chuťové poháriky každého labužníka.
Odporúčame: Rýchly cestovinový šalát z pár ingrediencií: Pripravíš ho raz dva!
Zdroj: Depositphotos
Na šalát z červenej repy potrebujete:
- 350 g červenej repy
- 20 g masla
- šťavu z 1 citróna
- 1 cesnak
- muškátový oriešok (celý alebo mletý)
- soľ a korenie
- kvalitný med
Ako prvé si uvarte cviklu do mäkka. Po vychladnutí ju ošúpte a nakrájajte na tenšie hranolčeky alebo postrúhajte na hrubšom strúhadle.
Maslo si dajte roztopiť, pridajte k nemu nastrúhanú cviklu, med, citrónovú šťavu, soľ a korenie, nastrúhajte muškátový oriešok (alebo pridajte trochu mletého korenia). Na záver pridajte aj pretlačený strúčik cesnaku a všetko spolu premiešajte – pozor, už nevarte! Hotový cviklový šalát dajte do chladničky zachladiť aspoň na 2 hodiny. Podávajte ako prílohu k hlavnému jedlu alebo ako samostatný šalát.
Pokojne ho môžete obohatiť o kozí syr a nasekané vlašské orechy. Prajeme vám dobrú chuť!