Jednoduchý cviklový šalát: Ocení ho každá návšteva

cviklový šalát

Každé ročné obdobie je typické surovinou, ktorá má množstvo využití v kuchyni. Napríklad počas leta sme si pochutnávali na sezónnom ovocí, ako je vodný melón, maliny, černice, jahody, ale aj na zelenine ako sú paradajky, paprika i uhorky.

Pre jeseň sú typické tekvice a najmä tekvica Hokkaido. Z nej si najčastejšie pripravujeme polievku, no fantastické je aj rizoto či muffiny. Ale čo s takou červenou repou – alias cviklou? Tá sa v kuchyni rozhodne nestratí. Mnohé šikovné gazdinky ju spracovávajú na zimné obdobie. Stačí ju dať uvariť, očistiť a nastrúhať. Následne naplniť do fliaš a zaliať nálevom. Cviklový kompót tak skvelo obohatí rôzne jedlá počas nasledujúceho obdobia.

Ak sa vám však nechce čakať, kým pripravená zavarená cvikla vyzreje a bude mať správnu chuť, tak cviklu využite aj inak a hneď dnes. Pripravte si chutný cviklový šalát, ktorý pokojne môžete podávať ako prílohu k hlavnému jedlu. Alebo si k nemu upečte hrianky a konzumujte ho ako šalát. Možno netradičný, ale stále poteší chuťové poháriky každého labužníka. Určite si dajte pozor aj na nežiadúce účinky cvikly, ktoré by vás mohli prekvapiť. 

šalát z červenej repy
Depositphotos

Recept na šalát z červenej repy

Suroviny na prípravu cviklového šalátu:

  • 350 g červenej repy
  • 20 g masla
  • šťavu z 1 citróna
  • 1 cesnak
  • muškátový oriešok (celý alebo mletý)
  • soľ a korenie
  • kvalitný med

Postup prípravy cviklového šalátu:

Ako prvé si uvarte cviklu do mäkka. Po vychladnutí ju ošúpte a nakrájajte na tenšie hranolčeky alebo postrúhajte na hrubšom strúhadle.

Maslo si dajte roztopiť, pridajte k nemu nastrúhanú cviklu, med, citrónovú šťavu, soľ a korenie, nastrúhajte muškátový oriešok (alebo pridajte trochu mletého korenia). Na záver pridajte aj pretlačený strúčik cesnaku a všetko spolu premiešajte – pozor, už nevarte! Hotový cviklový šalát dajte do chladničky zachladiť aspoň na 2 hodiny. Podávajte ako prílohu k hlavnému jedlu alebo ako samostatný šalát.

Tip redakcie:

Pokojne ho môžete obohatiť o kozí syr a nasekané vlašské orechy. Prajeme vám dobrú chuť!

Aktualizovaný článok: 02.02.2025

1 komentár

autor komentu

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

05.10.2022 14:43

cviklový šalát robievam , ale na iný spôsob, možno vyskúšam aj tento recept

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.