Kto by ich nemal rád? Toto sú recepty na halušky 5x inak!

Nie sú extrémne zdravé, diétne ani ľahké, navyše, keď to s nimi preženieme, vedia nám celkom potrápiť trávenie. Ale nech by sme akokoľvek chceli nájsť ďalšie negatívum halušiek, nepodarilo by sa nám to. Sú jednoducho výborné, tradičné a predovšetkým naše. A čo by sme to boli za gazdinky, keby sme si ich v priebehu času aj trošku nepozmenili? Preto vám dnes prinášame skvelé recepty na halušky až v piatich rôznych obmenách. Dobrú chuť!

Halušky z celozrnnej múky

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 1 vajce, ½ ČL soli

Všetky prísady zmiešajte dokopy a vypracujte vláčne cesto. Nechajte ho postáť približne tridsať minút. Pomocou sita pustite do vriacej osolenej vody halušky. Ak nemáte sito, malou lyžičkou vykrajujte z cesta malé kúsky a hádžte ich do vody. Nechajte ich krátko povariť a odstavte.

 

Halušky následne preceďte a schlaďte studenou vodou. Napokon ich zmiešajte s tým, čo máte najradšej – bryndzou, taveným syrom, strúhaným tvrdým syrom, hubami, smotanou alebo kapustou. TIP: Vodu z halušiek nemusíte vylievať, naopak, vynikajúco vám poslúži na prípravu polievky či rôznych pokrmov.

 

Zaujme ťa: Obľubuješ jedlá na paličke? Vyskúšaj tieto recepty na špízy!

recept na halušky inak

Zdroj: Shutterstock®

Halušky s jablkami

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 50 g masla, 4 jablká, 1 vajce, 1 ČL medu, ½ ČL soli

Halušky si pripravte podľa rovnakého návodu ako v prvom recepte (pozrite vyššie). Jablká aj so šupkou si nahrubo nastrúhajte, krátko poduste na masle, pridajte med a soľ a zmiešajte s uvarenými haluškami. Nezľaknite sa netradičného spojenia, v skutočnosti bude výsledok mimoriadne chutný a lahodný.

celozrnné halušky

Zdroj: Shutterstock®

Halušky s bylinkami

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 4 PL čerstvých bylín (napríklad bazalka, petržlenová vňať, ligurček, pažítka, estragón, atď.), 2 PL masla, 1 vajce, ½ ČL soli, bylinkovú soľ

Halušky si pripravte podľa návodu v úplne prvom recepte. Následne ich zmiešajte s maslom, pridajte podľa chuti bylinkovú soľ a všetky bylinky. Dobre premiešajte. Čím viac byliniek použijete, tým rozmanitejšie chute vám vzniknú, takže sa rozhodne neobmedzujte.

Halušky so syrom

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 50 g masla, 4 PL postrúhaného tvrdého syra, 1 vajce, ½ ČL soli, pažítku

Halušky si opäť pripravte podľa základného receptu hneď na začiatku článku. Pri cedení halušiek si však odložte trochu vody, v ktorej sa varili. K haluškám primiešajte maslo a syr a podľa potreby aj vodu z halušiek tak, aby vám vznikla skôr krémovitá a kašovitá zmes.

 

Bude sa ti páčiť: Čo dnes upiecť? Určite vyskúšaj sladké recepty z kysnutého cesta!

netradičné halušky

Zdroj: Shutterstock®

Halušky s pórom

Budete potrebovať (4 porcie): 250 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 ml vody, 70 g nakrájaného póru, 3 PL posekanej petržlenovej vňate, 3 PL oleja, 2 PL čerstvých bylín (napríklad bazalka, petržlenová vňať, ligurček, pažítka, estragón, atď.), bylinkovú soľ

Z múky, vody, oleja a soli si vypracujte hladké cesto a nechajte ho odležať zhruba tridsať minút. Do slanej vriacej vody vhadzujte cez sito alebo lyžičkou malé halušky, chvíľu povarte, odstavte a sceďte. Môžete ich ochladiť studenou vodou. Posekaný pór si opražte na panvici s trochou oleja, po chvíli pridajte trošku vody a krátko poduste. Tesne pred koncom pridajte petržlenovú vňať a všetky čerstvé byliny. Zmes dobre premiešajte s haluškami a podľa potreby dochuťte bylinkovou soľou.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
9 komentárov
Lucia Valková

Lucia Valková

11.11.2018 06:38

Tak s jablkami by ma nenapadli robiť,aj s bylinkami môžu byť mňam.

Vaše meno:

Zdenko Vicen

Zdenko Vicen

11.11.2018 10:04

Sorry, ale Slovenské halušky sa robia zo zemiakov a múky. Bez vajec. Toto sú recepty na nejaké nočky alebo rakúske spätzle.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

11.11.2018 11:32

halušky robím zo zemiakov a múky, bez vajíčka a najradšej s kyslou kapustou a veľa slaninky...

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

11.11.2018 13:26

Bryndzové mám najradšej.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.11.2018 17:09

u nás vyhrávajú halušky s kapustou

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

11.11.2018 17:57

Skúšala som už halušky so syrom a boli výborné.

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

21.12.2018 07:20

milujem klasiku - halušky s bryndzou

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

20.02.2019 10:10

S bylinkami a pórom určite vyskúšam.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

20.01.2020 08:01

ja mám najradšej s bielym Cottage syrom

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE