Nie sú extrémne zdravé, diétne ani ľahké, navyše, keď to s nimi preženieme, vedia nám celkom potrápiť trávenie. Ale nech by sme akokoľvek chceli nájsť ďalšie negatívum halušiek, nepodarilo by sa nám to. Sú jednoducho výborné, tradičné a predovšetkým naše. A čo by sme to boli za gazdinky, keby sme si ich v priebehu času aj trošku nepozmenili? Preto vám dnes prinášame skvelé recepty na halušky až v piatich rôznych obmenách. Dobrú chuť!
Halušky z celozrnnej múky
Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 1 vajce, ½ ČL soli
Všetky prísady zmiešajte dokopy a vypracujte vláčne cesto. Nechajte ho postáť približne tridsať minút. Pomocou sita pustite do vriacej osolenej vody halušky. Ak nemáte sito, malou lyžičkou vykrajujte z cesta malé kúsky a hádžte ich do vody. Nechajte ich krátko povariť a odstavte.
Halušky následne preceďte a schlaďte studenou vodou. Napokon ich zmiešajte s tým, čo máte najradšej – bryndzou, taveným syrom, strúhaným tvrdým syrom, hubami, smotanou alebo kapustou. TIP: Vodu z halušiek nemusíte vylievať, naopak, vynikajúco vám poslúži na prípravu polievky či rôznych pokrmov.
Zaujme ťa: Obľubuješ jedlá na paličke? Vyskúšaj tieto recepty na špízy!
Halušky s jablkami
Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 50 g masla, 4 jablká, 1 vajce, 1 ČL medu, ½ ČL soli
Halušky si pripravte podľa rovnakého návodu ako v prvom recepte (pozrite vyššie). Jablká aj so šupkou si nahrubo nastrúhajte, krátko poduste na masle, pridajte med a soľ a zmiešajte s uvarenými haluškami. Nezľaknite sa netradičného spojenia, v skutočnosti bude výsledok mimoriadne chutný a lahodný.
Halušky s bylinkami
Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 4 PL čerstvých bylín (napríklad bazalka, petržlenová vňať, ligurček, pažítka, estragón, atď.), 2 PL masla, 1 vajce, ½ ČL soli, bylinkovú soľ
Halušky si pripravte podľa návodu v úplne prvom recepte. Následne ich zmiešajte s maslom, pridajte podľa chuti bylinkovú soľ a všetky bylinky. Dobre premiešajte. Čím viac byliniek použijete, tým rozmanitejšie chute vám vzniknú, takže sa rozhodne neobmedzujte.
Halušky so syrom
Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 50 g masla, 4 PL postrúhaného tvrdého syra, 1 vajce, ½ ČL soli, pažítku
Halušky si opäť pripravte podľa základného receptu hneď na začiatku článku. Pri cedení halušiek si však odložte trochu vody, v ktorej sa varili. K haluškám primiešajte maslo a syr a podľa potreby aj vodu z halušiek tak, aby vám vznikla skôr krémovitá a kašovitá zmes.
Bude sa ti páčiť: Čo dnes upiecť? Určite vyskúšaj sladké recepty z kysnutého cesta!
Halušky s pórom
Budete potrebovať (4 porcie): 250 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 ml vody, 70 g nakrájaného póru, 3 PL posekanej petržlenovej vňate, 3 PL oleja, 2 PL čerstvých bylín (napríklad bazalka, petržlenová vňať, ligurček, pažítka, estragón, atď.), bylinkovú soľ
Z múky, vody, oleja a soli si vypracujte hladké cesto a nechajte ho odležať zhruba tridsať minút. Do slanej vriacej vody vhadzujte cez sito alebo lyžičkou malé halušky, chvíľu povarte, odstavte a sceďte. Môžete ich ochladiť studenou vodou. Posekaný pór si opražte na panvici s trochou oleja, po chvíli pridajte trošku vody a krátko poduste. Tesne pred koncom pridajte petržlenovú vňať a všetky čerstvé byliny. Zmes dobre premiešajte s haluškami a podľa potreby dochuťte bylinkovou soľou.