Pečené zemiaky so syrom a slaninou: Dokonalá príloha i hlavný pokrm

Sú dva tímy – jeden tím miluje zemiaky a ten druhý zase uprednostňuje ryžu. Do ktorého tímu patríte vy? My rozhodne do oboch, pretože obe tieto suroviny majú fantastickú chuť a dajú sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Napríklad ryža je skvelou prílohou a dá sa z nej spraviť rizoto, ryžový nákyp, ryža s mliekom a pod.

Zo zemiakov sa najčastejšie pripravuje kaša, ale nikdy nepovieme nie ani hranolkám či pečeným zemiakom. Dokonca sa zemiaky pridávajú aj do cesta na šúľance s makom, do slivkových gulí, neodolateľné sú aj francúzske zemiaky či trendové SMASHED POTATOES, ktoré sú hitom sociálnych sietí.

A čo by ste tentokrát povedali na pečené zemiaky plnené syrom a slaninkou? Už vám začínajú tiecť slinky? Tak v tom prípade neotáľajte a poďte si ich pripraviť.

Odporúčame: Paella s morskými plodmi – pochúťka zo slnečného Španielska

Na pečené zemiaky potrebujeme:

  • 4 väčšie zemiaky
  • 4 lyžice zmäknutého masla
  • ½ šálky nastrúhaného syra čedar
  • ½ šálky nakrájanej slaniny
  • soľ a čierne mleté korenie

Postup

  1. Zemiaky si umyjeme a dáme ich uvariť do vriacej vody. Varíme do polomäkká.
  2. Po uvarení zemiaky zlejeme a nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm, avšak pozor, zemiak neprekrajujeme úplne, ale asi len do ¾. Aby mal zemiak pevný základ a zároveň aby bolo možné zemiaky naplniť.
  3. Rúru si dáme vyhriať na 200 °C a pripravíme si plech, ktorý vystelieme alobalom.
  4. Vrchnú časť zemiakov potrieme zmäknutým maslom, osolíme a okoreníme.
  5. Zemiaky preložíme na pripravený plech.
  6. Následne zemiaky naplníme plátkami slaniny a nastrúhaným syrom.
  7. Zemiaky vložte do rúry a pečte dovtedy, kým nebude slanina chrumkavá a syr roztopený – cca 5 až 7 minút.
  8. Po dopečení zemiaky vyberte a podávajte ako prílohu alebo hlavné jedlo. K takto pripraveným zemiakom si pripravíme dresing alebo šalát.

Tip: Uvarené zemiaky môžete prerezať na polovicu a časť z nich vydlabať. Tú následne zmiešajte so syrom a slaninkou. Touto zmesou zemiaky naplňte a dajte zapiecť do rúry.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

19.09.2022 10:49

U nás doma zemiaky milujeme, robím ich na všetky možné spôsoby.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

21.09.2022 23:30

Aké jednoduché a aké výborné musia byť tieto zemiaky. Pri prvej príležitosti si ich upečiem a určite ma aj manžel pochváli :-)

Vaše meno:

Katarina S

Katarina S

12.10.2022 08:47

vyzerajú fakt výborne.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.