Sú dva tímy – jeden tím miluje zemiaky a ten druhý zase uprednostňuje ryžu. Do ktorého tímu patríte vy? My rozhodne do oboch, pretože obe tieto suroviny majú fantastickú chuť a dajú sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Napríklad ryža je skvelou prílohou a dá sa z nej spraviť rizoto, ryžový nákyp, ryža s mliekom a pod.
Zo zemiakov sa najčastejšie pripravuje kaša, ale nikdy nepovieme nie ani hranolkám či pečeným zemiakom. Dokonca sa zemiaky pridávajú aj do cesta na šúľance s makom, do slivkových gulí, neodolateľné sú aj francúzske zemiaky či trendové SMASHED POTATOES, ktoré sú hitom sociálnych sietí.
A čo by ste tentokrát povedali na pečené zemiaky plnené syrom a slaninkou? Už vám začínajú tiecť slinky? Tak v tom prípade neotáľajte a poďte si ich pripraviť.
Odporúčame: Paella s morskými plodmi – pochúťka zo slnečného Španielska
Zdroj: Depositphotos
Na pečené zemiaky potrebujeme:
- 4 väčšie zemiaky
- 4 lyžice zmäknutého masla
- ½ šálky nastrúhaného syra čedar
- ½ šálky nakrájanej slaniny
- soľ a čierne mleté korenie
Postup
- Zemiaky si umyjeme a dáme ich uvariť do vriacej vody. Varíme do polomäkká.
- Po uvarení zemiaky zlejeme a nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm, avšak pozor, zemiak neprekrajujeme úplne, ale asi len do ¾. Aby mal zemiak pevný základ a zároveň aby bolo možné zemiaky naplniť.
- Rúru si dáme vyhriať na 200 °C a pripravíme si plech, ktorý vystelieme alobalom.
- Vrchnú časť zemiakov potrieme zmäknutým maslom, osolíme a okoreníme.
- Zemiaky preložíme na pripravený plech.
- Následne zemiaky naplníme plátkami slaniny a nastrúhaným syrom.
- Zemiaky vložte do rúry a pečte dovtedy, kým nebude slanina chrumkavá a syr roztopený – cca 5 až 7 minút.
- Po dopečení zemiaky vyberte a podávajte ako prílohu alebo hlavné jedlo. K takto pripraveným zemiakom si pripravíme dresing alebo šalát.
Tip: Uvarené zemiaky môžete prerezať na polovicu a časť z nich vydlabať. Tú následne zmiešajte so syrom a slaninkou. Touto zmesou zemiaky naplňte a dajte zapiecť do rúry.