Vždy tvrdíme, že v reštauráciách vedia pripraviť tú najlepšiu syrovú omáčku, akú sme kedy jedli. Napodobniť tú chuť a pripraviť rovnakú omáčku s dokonalou konzistenciou a ešte lepšou chuťou je hotovým umením.
Syrová omáčka v kombinácii s cestovinami, brokolicou a kuracím mäsom je tou najdokonalejšou kombináciou chutí, ktorá poteší každý vyberavý jazýček. A čo taká syrová omáčka s belgickými hranolkami, klasickými alebo batatovými hranolkami? Verte nám, budete sa oblizovať až za ušami z tej dokonalej kombinácie chutí.
Spravili sme vám chúťky? Nenechajte si ich zájsť a poďte si spolu s nami pripraviť syrovú omáčku s dokonalo krémovou konzistenciou a jemne korenistou chuťou, ktorú si zamiluje celá vaša rodina. Máme pre vás hneď 3 recepty, z ktorých minimálne jeden si budete pripravovať stále dokola a k akémukoľvek jedlu.
Syrová omáčka so syrom Cheddar
- 14 g masla
- 8 g hladkej múky
- ¾ šálky mlieka
- ¾ šálky strúhaného syra Cheddar
- štipka kajenského korenia
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy: V hrnci rozpustíme maslo, do ktorého následne vmiešame múku. Za stáleho miešania múku s maslom jemne popražíme, avšak pozor, aby sa vám nevytvorili hrudky. Následne pomaly prilievajte mlieko. Nechajte zmes prebublávať 3 až 4 minúty, kým nezhustne. Odstavte z ohňa a postupne vmiešajte syr. Omáčka dostane krémovú konzistenciu. Na záver už len ochuťte korením a podávajte.
Odporúčame aj: Fantastický recept z karfiolu: Na tento šalát sa ti budú zbiehať sliny aj o polnoci
Zdroj: Depositphotos
Jednoduchá syrová omáčka
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 1 šálka mlieka
- ½ šálky strúhaného syra podľa vlastného výberu
- soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy: V hrnci roztopte maslo, pridajte múku a miešajte aspoň 1 minútu, aby ste predišli vzniku hrudiek a zároveň, aby sa maslo s múkou jemne spražilo. Odstavte z ohňa a za stáleho miešania pomaly prilievajte mlieko. Vráťte hrniec na sporák a miešajte dovtedy, kým omáčka nezhustne. Dochuťte soľou, korením a na záver vmiešajte syr. Hotovou omáčkou môžete poliať zeleninu alebo mäso.
Syrová omáčka z taveného syra
- 2 syry v črievku
- 500 ml smotany na varenie
- podľa potreby mlieko a múku
- podľa chuti soľ a vegeta
Postup prípravy: Do hrnca nalejeme smotanu, ktorú pomaly zahrievame. Následne pridáme syr v črievku a podľa chuti soľ a vegetu. Chvíľu povaríme. Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, pridajte trochu mlieka. Naopak, ak príliš riedka, tak ju zahustíte hladkou múkou. Tú však odporúčame rozmiešať v troche mlieka, aby sa vám nevytvorili hrudky. Premiešajte a keď je omáčka podľa vašich predstáv, odstavte ju a podávajte napríklad s cestovinami.