Zdravé recepty: Šalát z pohánky a tofu

Pohánka – obilnina, ktorá bola voľakedy bežnou súčasťou stravy, dnes zabudnutá.

 

Možno ju nájsť v oddeleniach zdravej výživy, väčšiny obchodov.

 

Nebojte sa, návaly kupujúcich sa jej vyhýbajú, takže sa nestáva, že je vypredaná.

 

To však neznamená, že nestojí za vyskúšanie.

 

Na prípravu budeme potrebovať:

 

  • pohánka – 1 šálka
  • voda – 2 šálky
  • olej slnečnicový
  • cibuľa – 1ks
  • mrkva – 1ks
  • zeler – 1/4ks
  • pór
  • rajčinový pretlak – 2 polievkové lyžice
  • soľ
  • korenie tofu – 200g
  • sójová omáčka sladká – 1 polievková lyžica sezamový olej

 

Odporúčame vyskúšať: Bravčová pečienka na pive s polentou

salat-z-pohanky-a-tofu

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

 

1. Tofu nakrájame na kocky 1×1 cm. V troške vody, oleja si rozmiešame sójovú omáčku, soľ. Pridáme tofu, opatrne premiešame a marinujeme 20 min.

 

2. 2 šálky osolenej vody privedieme do varu. Vysypeme prebratú a prepláchnutú pohánku. Varíme 5 minút. Potom hrniec odstavíme a necháme “dôjsť”. Po 15 – 20 minútach by mala byť hotová.

 

3. Zatiaľ očistíme a na drobné kocky nakrájame zeleninu.

 

4. Tofu opečieme na panvici. Preložíme na tanier. Na tej istej panvici opražíme cibuľu, mrkvu a zeler, pridáme pretlak, opražíme, podlejeme vodou a dusíme 10 min.


5. Hotovú pohánku zmiešame so zeleninovou zmesou, podľa potreby dosolíme, okoreníme.

 

6. Pri podávaní šalát posypeme s najemno pokrájaným pórom, na vrch položíme kocky marinovaného tofu a pokvapkáme sezamovým olejom. Dobrú chuť.

 

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Špagety s mrkvou a pórom

 

Zdroj: www.fooddrink.sk

5 komentárov
Erika Špacírová

Erika Špacírová

17.10.2015 09:54

vyskúšam :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

17.10.2015 10:02

o pohánke som už veľa čítala, ale nerobievam si ju doma... toto ale vyzerá veľmi chutne a tak určite vyskúšam

Vaše meno:

Jana Šurkovská

Jana Šurkovská

23.10.2015 21:14

Tofu mám rada, určite vyskúšam tento šalát.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 18:35

Stálo by to za vyskúšanie.

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

25.01.2016 13:29

Tofu pripravujem na viac spôsobov, určite vyskúšam:))

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE