Zelená špargľa by sa mala nachádzať v každom jedálničku, pretože je nízkokalorická. A ak ju viete aj správne pripraviť, tak je navyše aj veľmi chutná. Jej sezóna je práve v tomto období, teda na prelome apríla a mája. Preto by ste sa jej mali najesť do sýtosti, kým je na pultoch v obchodoch dostupná.
Delikátna špargľa, s jej sviežou a živou farbou, je nielen lahôdkou pre oči, ale aj pre chuťové poháriky. Aké sú zdravotné benefity špargle? Táto zelenina je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov A, C, E a K, a dokáže podporiť zdravie našich kostí, srdca a tráviaceho systému.
V kuchyni je všestranná, od jednoduchých príprav, ako je grilovanie alebo varenie na pare, až po sofistikované gastronomické využitie v rizotách a šalátoch. Ako sa pripravuje polievka zo zelenej špargle, rizoto alebo iné špargľové jedlá?
Nutričný profil zelenej špargle
Ako sme písali vyššie, zelená špargľa je nízkokalorická. Na 100 g obsahuje:
- 20 kalórií,
- 0,1 g tukov,
- 3,9 g sacharidov,
- 2,1 g vlákniny,
- 2,2 g bielkovín.
Okrem toho obsahuje vitamíny a minerály, predovšetkým vitamín A, vitamín C i vitamíny E a K, rovnako aj mnoho vitamínov skupiny B. Z minerálov môžeme spomenúť draslík, zinok, vápnik, horčík, fosfor, železo i sodík.
Ak neviete, ako pripraviť špargľu, aby zachutila všetkým, nechajte sa inšpirovať niektorým z našich receptov. Uvidíte, že si ju rozhodne zamilujete!
Odporúčame: Rýchle varenie v tlakovom hrnci – TOP recepty, ktoré s ním musíš vyskúšať!
Zdroj: Depositphotos
Príprava zelenej špargle na rôzne chutné spôsoby:
1. Grilovaná špargľa s čerstvým cesnakom a parmezánom
- 250 g čerstvej zelenej špargle
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 – 3 lyžice parmezánu
- olivový olej
Postup: Rúru si vyhrejeme na 200 °C. Plech na pečenie vyložíme alobalom. Zo špargle odrežeme drevnaté konce a opláchneme ju. Rozložíme na plech a zľahka ju pokvapkáme olivovým olejom.
Posypeme soľou, korením, parmezánom a rovnako aj pretlačeným cesnakom. Rukami premiešame a opäť rozložíme. Na záver ešte zľahka pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry. Pečieme približne 8 minút.
2. Pečená zelená špargľa z rúry so sušenými paradajkami a feta syrom
- 2 zväzky zelenej špargle
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica olivového oleja
- ¼ lyžičky hrubozrnnej soli
- mleté čierne korenie
- ½ šálky nakrájaných sušených paradajok
- ½ šálky rozdrobeného syra feta
- 2 lyžičky balzamikového octu
Postup: Rúru si dajte vyhriať na 200 °C. Do zapekacej misy naukladajte špargľu, rozdeľte na ňu maslo a pokvapkajte olivovým olejom. Posypte soľou, korením a dajte piecť do rúry na 15 minút. Pečenú špargľu vytiahnite, posypte sušenými paradajkami a syrom a dajte na 2 minúty do rúry. Pred podávaním pokvapkajte balzamikovým octom.
3. Jarný šalát so zelenou špargľou
- 1 kg zelenej špargle
- 2 vajíčka uvarené na tvrdo
- 1 zväzok reďkoviek
- 50 g lieskových orechov
- 8 lyžíc masla
- soľ
- mletá červená paprika
- 4 lyžice balzamikového octu
- 2 lyžice čerstvých byliniek
Postup: Špargľu očistíte, odrežte drevnaté konce a uvarte v osolenej vode al dente. Varenie zelenej špargle je záležitosťou pár minút. Po dovarení preceďte. Varenú špargľu nakrájajte na menšie kúsky. Reďkovky opláchnite a nakrájajte na tenšie plátky. Reďkovku pridajte k nakrájanej špargli.
Lieskové oriešky opražte na suchej panvici a pridajte k špargli a reďkovkám. Na dresing si rozpustíte maslo v panvici, pridajte balzamikový ocot a dochuťte soľou i paprikou. Dresingom zalejte nakrájanú zeleninu. Vajíčka ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
Rovnako pridajte do šalátu, premiešajte a podávajte s nasekanými bylinkami. Toto jedlo zo zelenej špargle a ďalších chutných surovín si zamilujete.
Vyskúšaj aj: Kysnuté pizza slimáky s kukuricou a papričkami Jalapeños
Zdroj: Depositphotos
4. Quinoa šalát so zelenou špargľou a cuketou
- 1 šálka uvarenej quinoy
- 1 stredne veľká cuketa nakrájaná na polmesiačiky
- 1 zväzok špargle (bez drevnatých koncov)
- 1 lyžička olivového oleja
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Zálievka:
-
¼ šálky olivového oleja
- 2 lyžice jablčného octu
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 lyžička medu
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Postup: Quinou si pripravte podľa návodu na obale. Medzitým si na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú špargľu i cuketu. Restujte kým nezmäknú. Dochuťte soľou i korením.
Medzitým si pripravte zálievku. Všetky prísady na zálievku zmiešajte v nádobe.
Následne už len všetky ingrediencie zmiešajte. To znamená quinou, orestovanú špargľu s cuketou a zalejte zálievkou. Podľa potreby ešte dochuťte soľou a korením.
5. Špargľové rizoto
- zväzok špargle
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžica olivového oleja
- 25 g masla
- 1 menšia cibuľka nakrájaná nadrobno
- 175 g ryže na rizoto
- 100 ml bieleho vína
- 25 g parmezánu
Postup: Zo stoniek špargle odrežte drevnaté konce a vložte ich do hrnca s vývarom. Dajte na mierny oheň, aby sa veľmi jemne varili. Medzitým odrežte špičky špargle, pridajte ich do vývaru a varte presne 1 min. Vyberieme ich dierkovanou naberačkou a odložíme bokom. Zvyšok špargle nakrájajte na kolieska.
Na panvici si rozohrejeme olej s polovicou masla. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a spražíme ju dozlatova. Pridáme nakrájané stonky špargle, ktoré restujeme 2 minúty. Pridáme ryžu, ktorú jemne opražíme. Prilejeme víno a necháme ho zredukovať. Znížime teplotu na sporáku a postupne po naberačkách prilievame vývar. Pridávame postupne a pomaly, aby sa vstrebal, a to dovtedy, kým ryža nebude al dente.
Na záver vmiešame špargľu, ktorú sme si dali bokom. Odstavíme a vmiešame zvyšné maslo a nastrúhaný parmezán.
6. Špargľová polievka zo zelenej špargle, hrášku a mäty
- 500 g zelenej špargle
- 1 šálka mrazeného alebo čerstvého zeleného hrášku
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1/4 šálky čerstvých mätových listov
- 2 PL olivového oleja
- soľ a korenie
- 1/2 šálky šľahačkovej smotany
- čerstvá mäta na ozdobu
Postup: Najprv si v hrnci rozohrejeme olivový olej a opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme cesnak a chvíľku ešte restujeme. Pridáme nakrájanú špargľu a varíme pár minút, kým začne mäknúť. Potom zalejeme zeleninovým vývarom a necháme zovrieť.
Keď začne polievka vrieť, znížime teplotu a varíme asi 10 minút. Potom pridáme zelený hrášok a varíme ešte 5 minút, kým nezmäkne. Odstavíme z ohňa, vmiešame čerstvú mätu a necháme polievku trochu vychladnúť. Potom polievku rozmixujeme na hladký krém.
Ak je príliš hustá, pridáme trochu vody alebo vývaru. Vrátime polievku do hrnca, pridáme smotanu a zohrejeme. Osolíme a okoreníme. Krémová polievka zo zelenej špargle chutí najlepšie teplá, ozdobiť ju môžete čerstvou mätou.
Ďalšie skvelé recepty zo špargle
- Krémové špargľové rizoto – stihnite ho, kým je špargľa v obchodoch!
- Frittata so zelenou špargľou a paradajkami
- Špargľová polievka na dva spôsoby
- Zapekaná špargľa s brokolicou: Zdravý a chutný obed
- Krémová polievka zo špargle: Famózna je z bielej, ale aj zo zelenej!
- Grilovaná zelená špargľa obalená slaninkou
- Varíme zo špargle: Tieto špargľové recepty musíš vyskúšať!
- Najlepšie recepty so špargľou: Takto ju pripravíte rýchlo a chutne!
Článok aktualizovaný 10.5.2024