Už sme tu dávno nemali niečo poriadne čokoládové. A keďže už dávno viete, že banán-čoko je moja úplne najobľúbenejšia kombinácia na svete, tak som musela vyskúšať tento recept, ktorý som našla v časopise. Pridala som viac čokolády a musím povedať, že je mäkučký, čokoládový, banánový, proste stvorený pre mňa.
Recept na banánové brownies
Banánové brownies sú dokonalým spojením vláčneho čokoládového cesta a sladkej chuti prezretých banánov. Tento jednoduchý recept si nevyžaduje žiadne špeciálne suroviny, no výsledkom je dezert, ktorý zaujme svojou intenzívnou chuťou aj mäkkou textúrou. Skvelo sa hodí ako rýchle pohostenie ku káve, na rodinné popoludnie alebo ako sladká bodka po obede.
Suroviny na banánové brownies:
- 200 g horkej čokolády 70 %
- 150 g Sweet family trstinovébo cukru
- 150 g mäkkého masla
- 100 g hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička kypriaceho prášku Dr. Oetker
- 2 vajíčka
- 3 zrelé banány
Postup prípravy banánového brownies
Postup je veľmi jednoduchý. Horkú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajíčka aj rozpustenú trošku vychladnutú čokoládu.
Banány rozpučíme vidličkou a taktiež primiešame do čoko zmesi. Nakoniec pridáme aj múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom, poriadne premiešame a cesto nalejeme do 20 x 30 cm plechu vystlaného papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C cca 25 minút.
Tipy na obmenu receptu:
Namiesto trstinového cukru použite kokosový alebo javorový sirup.
Vymieňajte múku za špaldovú alebo bezlepkovú alternatívu.
Do cesta pridajte nasekané orechy, kokos alebo sušené brusnice.
Kakao môžete nahradiť lyžicou instantnej kávy pre jemne kávový podtón.
Pre vegánsku verziu použite rastlinné maslo a vajcia nahraďte jablkovým pyré.
Ako podávať brownies netradične?
Ak chcete svoj banánovo-čokoládový dezert posunúť na vyšší level, vyskúšajte netradičné formy servírovania. Brownies môžete nakrájať na menšie kocky a napichnúť na špajdle spolu s kúskami ovocia, napríklad jahôd alebo banánu – vzniknú tak efektné dezertné jednohubky.
Zaujímavý dojem vytvoríte aj servírovaním teplého brownies s kopčekom vanilkovej zmrzliny a polevou z roztopenej čokolády alebo slaného karamelu.
Pre slávnostnejšie príležitosti môžete brownies preložiť do pohárov a vrstviť s mascarpone krémom alebo šľahačkou ako dezert typu „brownie pohár“. Ak radi experimentujete, vytvarujte z upečeného brownies pomocou formičiek rôzne tvary – srdiečka, hviezdy či kolieska – a ozdobte ich ovocím, krémom alebo lístkami mäty.
Sladká odmena pre všetky zmysly
Brownies s banánom a čokoládou sú ideálnym receptom pre milovníkov hutných dezertov, ktorí túžia po rýchlej, no lahodnej sladkej odmeni. Jednoduchý postup, dostupné suroviny a možnosť rôznych obmien robia z tohto koláča stálicu nielen víkendového pečenia. Stačí raz ochutnať a budete mať jasno – toto je ten recept, ktorý si odložíte natrvalo.
Zdroj úvodnej fotky: Angie Máhrová
Aktualizovaný článok: 20.06.2025