Fantastická letná pochúťka – černicový koláč s mascarpone

Aj vy zbožňujete drobné ovocné bobuľové plody, ako napríklad čučoriedky, maliny, ríbezle alebo černice? Bobule by sme bez pochýb mohli zaradiť medzi najzdravšie druhy ovocia. Sú cenným zdrojom fytochemikálií a flavonoidov, vitamínov i minerálnych látok a stopových prvkov. Najmä v tmavších plodoch môžeme nájsť farbivá zvané antokyány, ktoré majú silné antioxidačné účinky, vďaka čomu bojujú proti voľným radikálom v našom tele. 

Tiež sú zdrojom vlákniny, ktorá má priaznivý vplyv na činnosť čriev. Ich veľkou výhodou je, že obvykle majú nižší glykemický index a nespôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Priaznivý vplyv majú na srdcovo-cievny systém, nervový systém aj pokožku. 

Ak patríte k milovníkom osviežujúcich černíc, máme tu dnes niečo pre vás. Čerstvé plody sú isto lahodné a najmä zdravé, no černice v koláčoch dozaista tiež nie sú na zahodenie. Ak máte chuť maškrtiť, skúste tento recept na domáci černicový koláč s mascarpone. Je úplne jednoduchý a hotový raz-dva. 

Suroviny na cesto na koláč s černicami:

  • 200 g polohrubej múky
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • 100 g zmäknutého masla
  • 20 g vanilkového cukru
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 vajce

Pozri aj: ​Slaný cuketový koláč so slaninkou a jarnou cibuľkou

Suroviny na krém na černicový koláč:

  • 250 g mascarpone
  • Šťava z 1/2 citróna
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 PL kryštálového cukru
  • podľa chuti 100 až 300 g černíc (čerstvé alebo mrazené černice)

Odporúčame: ​Recept na úžasné cestoviny s pestom z pistácií

koláč s černicami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

Výborný černicový koláč pripravíme nasledovne:

  1. Ako prvé si pripravíme cesto. Preosejeme polohrubú múku a zmiešame ju s kypriacim práškom do pečiva, vanilkovým a kryštálovým cukrom. Potom pridáme zmäknuté maslo a vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľu postáť v chladničke.
  2. Medzitým si pripravíme krém. Zmiešame mascarpone, citrónovú šťavu, cukor a vajce. Následne pomaly vyšľaháme elektrickým šľahačom.
  3. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie s priemerom 26 cm, ktorú vymastíme maslom. Prípadne môžeme použiť aj silikónovú formu, ktorú netreba vymasťovať.
  4. Do pripravenej formy rozprestrieme v chlade odležané cesto, kraje trošku vyvýšime.
  5. Následne navrstvíme mascarpone krém a na vrchu koláča spravíme vrstvu černíc.
  6. Černicový koláč pečieme pri teplote 180 °C asi 35 minút.
  7. Dobre vychladnutý černicový koláč nakrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!

TIP: V tomto chutnom koláčiku nemusíte použiť len černice, ale pokojne aj iné malé bobuľové plody, napríklad maliny, čučoriedky alebo ríbezle. 

domáci černicový koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

Ďalší skvelý černicový recept nájdeš TU: 

Čokoládový cheesecake s černicami

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Marika Michálková

Marika Michálková

30.08.2023 16:15

Vyzerá lákavo. Koláč s mascarpone nikdy nie je zlý .

Vaše meno:

Dominika Molnárová

Dominika Molnárová

30.08.2023 16:35

Určite vyskúšam, vyrzerá výborne.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

30.08.2023 19:18

práve zrejú na záhrade, takže černice sú teraz v kurze

Vaše meno:

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

31.08.2023 11:54

Mame kopu černíc, večer upeciem :) isto bude chutný

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.09.2023 14:47

Tiez mame doma cernice, ja ich davam na kysnure osuchy so skiricou a posypkou a su "megachutne."

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.