Fantastická letná pochúťka – černicový koláč s mascarpone

Černicový koláč s mascarpone a čerstvými černicami

Aj vy zbožňujete drobné ovocné bobuľové plody, ako napríklad čučoriedky, maliny, ríbezle alebo černice? Bobule by sme bez pochýb mohli zaradiť medzi najzdravšie druhy ovocia. Sú cenným zdrojom fytochemikálií a flavonoidov, vitamínov i minerálnych látok a stopových prvkov. Najmä v tmavších plodoch môžeme nájsť farbivá zvané antokyány, ktoré majú silné antioxidačné účinky, vďaka čomu bojujú proti voľným radikálom v našom tele. 

Tiež sú zdrojom vlákniny, ktorá má priaznivý vplyv na činnosť čriev. Ich veľkou výhodou je, že obvykle majú nižší glykemický index a nespôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Priaznivý vplyv majú na srdcovo-cievny systém, nervový systém aj pokožku. 

Reklama

Ak patríte k milovníkom osviežujúcich černíc, máme tu dnes niečo pre vás. Čerstvé plody sú isto lahodné a najmä zdravé, no černice v koláčoch dozaista tiež nie sú na zahodenie. Ak máte chuť maškrtiť, skúste tento recept na domáci černicový koláč s mascarpone. Je úplne jednoduchý a hotový raz-dva. 

Suroviny na cesto na koláč s černicami:

  • 200 g polohrubej múky
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • 100 g zmäknutého masla
  • 20 g vanilkového cukru
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 vajce

Pozri aj: ​Slaný cuketový koláč so slaninkou a jarnou cibuľkou

Reklama

Suroviny na krém na černicový koláč:

  • 250 g mascarpone
  • Šťava z 1/2 citróna
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 PL kryštálového cukru
  • podľa chuti 100 až 300 g černíc (čerstvé alebo mrazené černice)

Odporúčame: ​Recept na úžasné cestoviny s pestom z pistácií

koláč s černicami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

Výborný černicový koláč pripravíme nasledovne:

  1. Ako prvé si pripravíme cesto. Preosejeme polohrubú múku a zmiešame ju s kypriacim práškom do pečiva, vanilkovým a kryštálovým cukrom. Potom pridáme zmäknuté maslo a vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľu postáť v chladničke.
  2. Medzitým si pripravíme krém. Zmiešame mascarpone, citrónovú šťavu, cukor a vajce. Následne pomaly vyšľaháme elektrickým šľahačom.
  3. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie s priemerom 26 cm, ktorú vymastíme maslom. Prípadne môžeme použiť aj silikónovú formu, ktorú netreba vymasťovať.
  4. Do pripravenej formy rozprestrieme v chlade odležané cesto, kraje trošku vyvýšime.
  5. Následne navrstvíme mascarpone krém a na vrchu koláča spravíme vrstvu černíc.
  6. Černicový koláč pečieme pri teplote 180 °C asi 35 minút.
  7. Dobre vychladnutý černicový koláč nakrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!

TIP: V tomto chutnom koláčiku nemusíte použiť len černice, ale pokojne aj iné malé bobuľové plody, napríklad maliny, čučoriedky alebo ríbezle. 

domáci černicový koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

Ďalší skvelý černicový recept nájdeš TU: 

Čokoládový cheesecake s černicami

Reklama

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.09.2023 14:47

Tiez mame doma cernice, ja ich davam na kysnure osuchy so skiricou a posypkou a su "megachutne."

Vaše meno:

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

31.08.2023 11:54

Mame kopu černíc, večer upeciem :) isto bude chutný

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

30.08.2023 19:18

práve zrejú na záhrade, takže černice sú teraz v kurze

Vaše meno:

Dominika Molnárová

Dominika Molnárová

30.08.2023 16:35

Určite vyskúšam, vyrzerá výborne.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

30.08.2023 16:15

Vyzerá lákavo. Koláč s mascarpone nikdy nie je zlý .

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE