Aj vy zbožňujete drobné ovocné bobuľové plody, ako napríklad čučoriedky, maliny, ríbezle alebo černice? Bobule by sme bez pochýb mohli zaradiť medzi najzdravšie druhy ovocia. Sú cenným zdrojom fytochemikálií a flavonoidov, vitamínov i minerálnych látok a stopových prvkov. Najmä v tmavších plodoch môžeme nájsť farbivá zvané antokyány, ktoré majú silné antioxidačné účinky, vďaka čomu bojujú proti voľným radikálom v našom tele.
Tiež sú zdrojom vlákniny, ktorá má priaznivý vplyv na činnosť čriev. Ich veľkou výhodou je, že obvykle majú nižší glykemický index a nespôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Priaznivý vplyv majú na srdcovo-cievny systém, nervový systém aj pokožku.
Ak patríte k milovníkom osviežujúcich černíc, máme tu dnes niečo pre vás. Čerstvé plody sú isto lahodné a najmä zdravé, no černice v koláčoch dozaista tiež nie sú na zahodenie. Ak máte chuť maškrtiť, skúste tento recept na domáci černicový koláč s mascarpone. Je úplne jednoduchý a hotový raz-dva.
Suroviny na cesto na koláč s černicami:
- 200 g polohrubej múky
- 1 PL kypriaceho prášku
- 100 g zmäknutého masla
- 20 g vanilkového cukru
- 50 g kryštálového cukru
- 1 vajce
Pozri aj: Slaný cuketový koláč so slaninkou a jarnou cibuľkou
Suroviny na krém na černicový koláč:
- 250 g mascarpone
- Šťava z 1/2 citróna
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- 1 PL kryštálového cukru
- podľa chuti 100 až 300 g černíc (čerstvé alebo mrazené černice)
Odporúčame: Recept na úžasné cestoviny s pestom z pistácií
Výborný černicový koláč pripravíme nasledovne:
- Ako prvé si pripravíme cesto. Preosejeme polohrubú múku a zmiešame ju s kypriacim práškom do pečiva, vanilkovým a kryštálovým cukrom. Potom pridáme zmäknuté maslo a vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľu postáť v chladničke.
- Medzitým si pripravíme krém. Zmiešame mascarpone, citrónovú šťavu, cukor a vajce. Následne pomaly vyšľaháme elektrickým šľahačom.
- Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie s priemerom 26 cm, ktorú vymastíme maslom. Prípadne môžeme použiť aj silikónovú formu, ktorú netreba vymasťovať.
- Do pripravenej formy rozprestrieme v chlade odležané cesto, kraje trošku vyvýšime.
- Následne navrstvíme mascarpone krém a na vrchu koláča spravíme vrstvu černíc.
- Černicový koláč pečieme pri teplote 180 °C asi 35 minút.
- Dobre vychladnutý černicový koláč nakrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!
TIP: V tomto chutnom koláčiku nemusíte použiť len černice, ale pokojne aj iné malé bobuľové plody, napríklad maliny, čučoriedky alebo ríbezle.
Ďalší skvelý černicový recept nájdeš TU: